Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
14.05.2020

Latvija ieņem pirmspēdējo vietu Eiropas Savienībā LGBT līdztiesības jomā

Komentē
0

14. maijā publiskots LGBT organizācijas "ILGA-Europe" veidotais "Varavīksnes indekss", kurā Eiropas valstis sarindotas, ņemot vērā situāciju ar LGBT līdztiesību. Līdzīgi kā citus gadus Latvija turpina atrasties indeksa lejasdaļā, ieņemot 41. no 49. vietām jeb pēdējo Baltijas valstu vidū un pirmspēdējo starp Eiropas Savienības valstīm.

"Varavīksnes karte" tiek veidota jau kopš 2009. gada, lai ilustrētu LGBT kopienas tiesisko un politisko situāciju Eiropā. Tā sarindo 49 Eiropas valstis skalā no 0 līdz 100% pēc to attiecīgajām juridiskajām un politiskajām praksēm, kuras ietekmē LGBT kopienu.

Latvija novērtēta ar 17,48% – sliktāka situācija ir tikai Polijā, Sanmarīno, Baltkrievijā, Monako, Krievijā, Armēnijā, Turcijā un Azerbaidžānā. Lietuva ar 23,35% atrodas 34. vietā, savukārt Igaunija ar 37,68% – 21. vietā. Eiropas Savienībā sliktāku pozīciju par Latviju ieņem tikai Polija, savukārt pirmajā vietā aizvien atrodas Malta ar 89,10%.

"Ja sauklis "Latvija var!" patiešām raksturo mūsu valsts politiku virzībā uz progresu un attīstību, tad LGBTI tiesību jomā esam ieņēmuši nogaidošu un nesaprotamu pozīciju," komentējot jaunāko "Varavīksnes indeksu", šodien "Satori" raksta LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina. "Ekonomiski, politiski, tiesiski mēs neapšaubāmi zinām virzienu, kurā Latvija dodas un dara to ļoti veiksmīgi. Kāpēc politiskā griba LGBTI tiesību jomā vēl aizvien svārstās kaut kur starp Krieviju un Azerbaidžānu? Un kā uz šo kompāniju, kurā mēs šobrīd atrodamies "Varavīksnes indeksā", raugās tik bieži piesauktais sabiedrības vairākums? Kur tad galu galā vēlamies būt?"

"Varavīksnes indeksu" pavada arī detalizēts ziņojums. Tajā minēts, ka 2019. gadā sociālo mediju platformas Latvijā dzēsušas vairāk nekā 500 homofobiskus ierakstus, no kuriem 20 nonākuši policijas redzeslokā. Divos gadījumos ierosinātas lietas.

Tāpat LGBT kopiena Latvijā turpina pieredzēt vardarbību – 2019. gadā "Mozaīka" saņēmusi informāciju par 29 naida noziegumiem, starp tiem arī fizisku izrēķināšanos, šantāžu un dedzināšanu, lielākoties pret gejiem. Latvijas vietu indeksā negatīvi ietekmē arī Saeimas lēmums noraidīt partnerattiecību iniciatīvu, kas platformā "ManaBalss.lv" savāca vairāk nekā 10 000 parakstu.

"Varavīksnes indekss" tradicionāli tiek publiskots divas dienas pirms Starptautiskās dienas pret homofobiju, bifobiju un transfobiju, kas tiek atzīmēta 17. maijā. "Starptautiskā diena pret homofobiju, bifobiju un transfobiju un jaunākais "ILGA-Europe" "Varavīksnes indekss", manuprāt, ir divi lieliski iemesli, lai Latvijas likumdevēji, Saeimas deputāti un politiskie līderi paskatītos uz situācijas absurdo stāvokli, saņemtu drosmi un sāktu risināt jautājumus, kas pārāk ilgi turēti sprostā iedomātas sabiedrības negatavības vai kādu citu mistisku apsvērumu dēļ. Bet sekas ir tādas, ka pilnīgi bez vajadzības cieš maza, bet tomēr mūsu sabiedrībai piederoša iedzīvotāju daļa," raksta Kristīne Garina.

Ar indeksu un ziņojumu iespējams iepazīties šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!