Aktualitātes
03.02.2018

Latviešu zinātnieki pirmoreiz dodas ekspedīcijā uz Antarktīdu

Komentē
0

Šī gada 11. februārī Latvijas Universitātes ģeologi dosies ekspedīcijā uz Antarktīdu, lai veiktu ledāju pētījumus un turpinātu attīstīt polāro pētījumu jomu Latvijā. Šī būs pirmā latviešu zinātnieku ekspedīcija uz Antarktīdu.

Ekspedīcijā dosies Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pasniedzēji un pētnieki Dr. ģeol. Kristaps Lamsters, Dr. ģeol. Jānis Karušs un Dr. ģeol. Māris Krievāns.

Pētnieku komanda kopā jau īstenojusi trīs ekspedīcijas, veicot ledāju pētījumus Islandē un Grenlandē. Šī gada ekspedīcijas laikā pētījumu bāze būs Ukrainai piederošā Vernadska polārstacija, kura atrodas uz Galindesa salas netālu no Antarktīdas pussalas.

Ekspedīcijas dalībnieks Jānis Karušs stāsta, ka gatavošanās tai norit jau sen: "Augustā mēs bijām Islandē, uz kurieni braucām ar domu, ka gatavojamies Antarktīdai. Islandei mēs gatavojāmies kopš aprīļa-maija, tā ka var teikt, ka arī gatavošanās Antarktīdai intensīvi rit kopš tā brīža. Savukārt sarunas ar ukraiņu sadarbības partneriem un kopīgu pētījumu organizēšana notiek jau divus gadus. Šobrīd īpaša gatavošanās vairs nenotiek. Somas sāksim kravāt pirmdien. Plāns, ko un kā darīt, jau ir skaidrs. Protams, klimatiskie apstākļi ir neprognozējami, bet, cik nu var, tik ekspedīcija ir izplānota. Tāpat gatavošanās ietvēra ne tikai izplānošanu un somu sakrāmēšanu, bet arī fiziskās formas uzlabošanu. Tāpat "SIA Spectre Latvia" mums gatavoja speciālu apģērbu, ko mēs testējām. Gatavošanās laikā tika risinātas dažādas tehniskas dabas problēmas."

Komandas uzdevums ekspedīcijas laikā ir veikt Antarktīdas pussalas un apkārtējo salu ledāju biezuma un iekšējās struktūras mērījumus, kā arī izveidot 3D modeļus turpmākiem pētījumiem. Zinātnieki pētīs uz ledājiem mītošos mikroorganismus un augšņu veidošanās procesus, kā arī iežu un nogulumu veidošanās apstākļus.

"Mūsu ekspedīcijas uzmanības centrā ir Antarktīdas pussalai piegulošo salu mazie ledāji, kas līdz šim ir maz pētīti. Mēģināsim saprast, cik tie ir biezi un kā tos ietekmē globālās klimata pārmaiņas. Ilglaicīgi skatoties, visas mūsu ekspedīcijas ir saistītas un, sākot ar Islandi, mūsu galvenais mērķis ir attīstīt polāro pētniecību Latvijā," uzsver Karušs.

"Varam lepoties, ka Latvija tiek iesaistīta starptautiski nozīmīga un neizzināta reģiona pētījumos. Mūsu zinātnieku pētījumi dos ieguldījumu Latvijas un citu valstu zinātnieku izpratnē par mūsdienu procesiem un ledāju dinamiku Antarktīdas pussalas apkārtnē. Zinātniskie pētījumi Antarktīdā veicinās arī sabiedrības izpratni par globālo klimata mainību un ledāju kušanas ietekmi," paziņojumā par ekspedīciju pauž Latvijas Universitāte.

Ekspedīcija varētu ilgt no viena līdz diviem mēnešiem. "Precīzi vēl nezinām, jo tur ir sarežģīti ar loģistiku un mūsu sadarbības partneri precīzi nezina, kurā brīdī brauks atpakaļ. Varētu būt, ka atgriezīsimies laikā no 20. līdz 30. martam," stāsta Karušs.

Antarktīdas tuvumā cilvēki pirmo reizi nokļuva tikai ap 1820. gadu. Līdz pat mūsdienām lielākā daļa no kontinenta nav izpētīta. Uz Antarktīdu joprojām dodas tikai zinātnieki un piedzīvojumu meklētāji. Parasti Antarktīdā uzturas ap 1000 cilvēku, kuri strādā zinātniskajās stacijās. 98% no Antarktīdas teritorijas klāj ledus sega, kuras maksimālais biezums ir līdz pat 4,7 kilometriem.

Ekspedīciju atbalsta Latvijas Universitātes fonds (SIA «Mikrotīkls» ziedojuma finansējums), SIA «Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate», SIA «Spectre Latvia», veikals «Ceļotājs», radošo risinājumu aģentūra SIA «Tribe», SIA «Master Foto».

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!