Aktualitātes
21.09.2018

Latvieši veido programmu vienā no galvenajiem mākslas centriem Beļģijā

Komentē
0

No 23. līdz 29. septembrim Beļģijas pilsētā Ģentē notiek Mākslas centra "Vooruit" sezonas atklāšana, kurā ar programmu "Trešā auss" piedalās arī Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa un mākslinieki Voldemārs Johansons un Kate Krolle.

Viens no galvenajiem mākslas centriem Beļģijā "Vooruit" jau otro gadu aicina vieskuratorus veidot starpdisciplināras programmas, piedāvājot atšķirīgu skatījumu uz laikmetīgā teātra un mākslas procesiem un jaunu sarunas veidu ar skatītāju. "Vooruit" 2018./2019. gada sezonas atklāšanas nedēļā teātra kuratore, producente un Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa piedāvā programmu "Trešā auss", kas provocē ar klusumu un aicina ieklausīties. "Vizuālās kultūras pārpludinātajā pasaulē mūsu redzes saikne ar pārējām maņām pamazām sairst. Tas, ko mēs redzam, vairs neietekmē to, ko jūtam vai domājam. Visaptverošā un nepārtrauktā trokšņa rezultātā arī mūsu dzirde zaudē asumu, bet mēs paši – spēju klausīties. Nedēļā, kad teātra nams "Vooruit" atver durvis jaunajai sezonai, es aicinu apstāties un praktizēt klausīšanos, jo tā noderēs gan teātrī, gan reālajā pasaulē. Uzkavēties telpā, ko rada skaņa, vārdi un stāsti, sajust to fizikalitāti. Pieredzēt brīdi, kad maņa dzirdēt kļūst par prasmi klausīties," raksta Gundega Laiviņa.

Programmas centrā ir divi mākslas darbi savstarpējā mijiedarbē – cilvēku radītu vārdu un nozīmju dialogs ar skaņu, ko izelpo okeāns. Sešu stundu ilgā leģendārās britu kompānijas "Forced Entertainment" izrāde "Un tūkstošajā naktī…" ir valodas un vārdu svinēšana, kas pēta stāstnieka, stāsta un klausītāja attiecības un atklāj teātra īsto dabu. Izrādes laikā pasaule tiek uzbūvēta un sagrauta neskaitāmas reizes, līdzīgi kā latviešu mākslinieka Voldemāra Johansona kinematogrāfiskajā skaņas instalācijā "Slāpes". Šis monumentālais okeāna vētras piemineklis aicina uzkavēties ainavā, ko veido nerimstoša ūdens masu kustība, vējš, lietus un troksnis, vērot un ieklausīties stihijā no attāluma: tas nebūtu iespējams dabiskajā vidē, kad apbrīns mijas ar šausmām. Abi darbi notiks paralēli divās galvenajās "Vooruit" zālēs, un skatītāji tiks aicināti tos pieredzēt viena vakara laikā.

Programmā iekļauta arī somu mākslinieka Hansa Rozenstrēma skaņas instalācija "Mikado", kurā skatītājs  kļūst par galveno varoni un, ieklausoties tekstā un ielūkojoties spogulī, piedzīvo personīgu transformāciju, un latviešu mākslinieces Kates Krolles jaundarbs "Pie tekošiem ūdeņiem", kas ir veidots "Vooruit" bēniņu telpai un pēta gaidas, pacietību un gaidīšanas mākslu.

No 25. līdz 30. septembrim Voldemāra Johansona darbs "Slāpes" tiek rādīts arī Sanktpēterburgā Starptautiskajā teātra festivāla "Aleksandrijskij" programmā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!