Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
13.09.2019

Latvieši izstrādā "gudro" depozītiekārtu, kas atpazīst dažādus taras veidus

Komentē
0

Lai pievērstu uzmanību augošajai atkritumu problēmai Latvijā un Eiropā, latviešu mākslīgā intelekta speciālisti izstrādājuši depozītiekārtu, kas atpazīst dažādus taras veidus, tostarp vienreizlietojamās kafijas krūzes un dzeramā jogurta iepakojumus.

"Esam bieži saskārušies ar šaubām, ka Latvijā nav kompetentu speciālistu, kas spētu radīt inovatīvus pasaules līmeņa risinājumus un ka labāk iegādāties to, kas ir jau ir gatavs," iepazīstinot ar jauno depozītiekārtu, raksta Latvijā dibinātā mākslīgā intelekta laboratorija "Apply". Tas kalpojis kā viens no pamudinājumiem izmēģināt spēkus visā pasaulē samilzušās atkritumu problēmas risināšanā un izgatavot taras nodošanas iekārtu, kas līdzās tradicionālajiem taras veidiem, tādiem kā stikla un PET pudeles, spēj atpazīt arī atkritumus, kas šobrīd vēl netiek pieņemti pārstrādei.

Rezultātā sadarbībā ar jaunuzņēmumu "Cleantech" radīta depozītiekārta, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību identificē ne tikai stikla un PET pudeles vai dzērienu skārdenes, bet arī tetrapakas, dzeramā jogurta iepakojumus un vienreiz lietojamās kafijas krūzes. Iekārta spēj identificēt gan nebojātus, gan saspiestus vai saburzītus iepakojumus. Kā norāda izstrādātāji, depozītiekārta trenēta atpazīt tieši šos iepakojumus, jo citas iekārtas to nespēj izdarīt, savukārt tehnoloģiju prasme identificēt stikla un PET pudeles jau ir pārbaudīta esošajos automātos.

"Šāds tehnoloģiskais risinājums, kas atpazīst objektus neatkarīgi no orientācijas telpā un taras kvalitātes, ir unikāls risinājums. Tāda šobrīd nav nevienam citam potenciālajam depozītiekārtu piegādātājam Latvijā," raksta "Apply".

Šādā veidā uzņēmums grib vērst uzmanību uz paplašinātas depozītsistēmas nepieciešamību. Kamēr Latvijā vēl tikai norit diskusijas par depozītsistēmas ieviešanu, Igaunijā tā darbojas jau 14 gadus, taču arī šajā valstī pārstrādei iespējams nodot tikai dažas stikla un PET pudeles un skārdenes, kaut arī šie produkti veido tikai nelielu daļu no kopējā atkritumu daudzuma. Tai pašā laikā visām ES valstīm ir saistoši noteikumi, kas paredz, ka līdz 2030. gadam tām jāspēj pārstrādāt 70% mājsaimniecību un uzņēmumu radīto sadzīves atkritumu vai arī jāmaksā vairāku miljonu eiro lieli sodi.

Pašlaik platformā "ManaBalss.lv" notiek parakstu vākšana par dažādu iepakojuma veidu depozītsistēmas ieviešanu, un šobrīd no nepieciešamajiem 10 000 parakstiem trūkst nepilnu 200.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!