Aktualitātes
05.02.2020

Latgaliešu kultūras gada balvai "Boņuks 2019" izvirzīti 30 nominanti

Komentē
0

Šogad divpadsmito reizi tiks pasniegta Latgaliešu kultūras gada balva "Boņuks 2019", godinot aktivitātes, darbus un sasniegumus latgaliskajā kultūrā. Šogad par 10 balvām sacentīsies 30 pretendenti, kā arī tiks sveikts balvas "Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā" saņēmējs.

Balvu pasniegšanas ceremonija notiks svētdien, 23. februārī, pulksten 16.00 Latgales vēstniecības "Gors" Lielajā zālē.

Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2019" nominanti ir (alfabēta secībā):

  1. Apvienība "Latgalīšu Reps"
  2. Baltijas džeza festivāls "Škiuņa džezs" (Lūznavas muiža)
  3. Ciblas folkloras kopa "Ilža". Albums un pētījums "Ludzas igauņu dziesmas"
  4. Dokumentāls stāsts par kordiriģentes Terēzes Brokas mūžu "Aiz azara bolti bārzi..." (Anna Rancāne un Daugavpils pilsētas dome)
  5. Dokumentālā filma "Latgalīši Sibirī" (biedrība "Latgolys Producentu Grupa")
  6. Dokumentālā filma "Valkātājs" (bīdreiba "Dokumentālists")
  7. Dokumentālā filma "Prīsters" (Latvijas Televīzija, filmu programma "Latvijas kods")
  8. Dzejas videoklipi "Dūmoj ar komatim" (biedrības "Latgolys Producentu Grupa" un "Kukuži")
  9. Egita Kancāne. Stāstu krājums "Syltuo mola"
  10. Etnogrāfisko tērpu darinātāja un skolotāja Iveta Seimanova
  11. Evalda Vasilevska piemiņas izstāde un grāmata "Evalds Vasilevskis" (Evija Vasilevska un Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs)
  12. Grupas "Bez PVN" dziesmas, video un koncerts "Rūbeži"
  13. Ilmāra Znotiņa fotoprojekts un izstāde "Latgolys ļauds"
  14. Ineta Atpile-Jugane. Dzejoļu krājums bērniem "Lobuo i nalobuo"
  15. Ingrida Tārauda. Dzejoļu krājums "Pajautys"
  16. Inta Viļuma un izdevums "Dagdys nūvoda pyura skreinis gruomota"
  17. Izdevums "Nu sakneitis lozda zīd. Annys Vagalis folklorys i etnografiskūs materialu vuokums Kruoslovys apleicīnē" (Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs)
  18. KUUP COFFEE. Saimieki Oskars un Jolanta Maculeviči
  19. Latgaliešu filantrops Pīters Aloizs Ragaušs
  20. Latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv
  21. Latgales diena Latvijas Nacionālajā bibliotēkā
  22. Latgales Reģionālās televīzijas latgaliskie sižeti un raidījumi visa gada garumā
  23. Latvijas Radio 1 raidījums "Kolnasāta"
  24. Latvijas Radio 5 raidījums jauniešiem "Pīci Breinumi"
  25. Ligija Purinaša. Dzejas krājums "Sīvīte"
  26. Mākslinieču apvienība V.I.V.A. Aktivitātes visa gada garumā un izstāde "Laimes formula Latgalē. V.I.V.A."
  27. Muzykys festivals saimem i draugim "LNSO vasarnīca" (Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Latgales vēstniecība GORS)
  28. Repere Ūga
  29. TV raidījumu cikls "Latgales pilsētu stāsti" (LRT+)
  30. Žurnāliste Ausma Sprukte

Kā norāda balvas rīkotāji, par spīti gada sākumā izskanējušajām bažām par tās nākotni, šīgada latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks" ceremonija notiks un, cik iespējas ļaus, balvas rīkošana vismaz pagaidām neapstāsies. Latgales vēstniecības "Gors", kas ir balvas rīkotājs, vadītāja Diāna Zirniņa saka: "Lai arī iepriekšējā gada nobeigums un šī gada sākums mums ir bijis pārdomu un izvērtēšanas laiks, taču priecājamies par visu sabiedrības atbalstu un interesi, ko "Boņuks" ir saņēmis. Valsts kultūrkapitāla fonda ekspertu lēmums lika vēl vairāk mobilizēties pašiem, iesaistīties citiem un domāt par Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks" kā tiešām par ļoti nozīmīgu latgaliskās kultūras daļu. Esam ļoti pateicīgi Latvijas Republikas Kultūras ministrijai, kura aktīvi iestājas par lokālo kultūrtelpu attīstību, rodot iespēju balvai "Boņuks 2019" atrast savus varoņus. Balva šogad tiks pasniegta jau 12. reizi, un mūsu vēlme un mērķis tāpat kā līdz šim ir celt tās kvalitāti, stiprinot arī latgalisko pašapziņu, rosinot darīt arvien jaunas lietas, veidot pasākumus un aktivitātes latgaliski. "Boņuks 2019" nominantu spektrs ir ļoti plašs gan satura, gan ģeogrāfijas ziņā, un tas vēl vairāk pierāda, ka šī nav tikai reģiona balva, tā ir latgaliskās kultūras balva visā pasaulē."

Latgaliešu kultūras gada balvas mērķis ir apkopot labākos, spilgtākos un svarīgākos darbus un notikumus pērnā gada latgaliskajā kultūrā, godināt aktīvākos latgaliešu kultūras pārstāvjus un tās popularizētājus, kā arī veicināt un rosināt jaunrades un kultūras daudzveidības attīstību nākotnē. "Boņuks 2019" godinās par sniegumu un padarīto 2019. gadā. Balvas pretendentu iesniegšanas un nominantu noskaidrošanas process šogad turpināja pērn iesākto virzienu, neizdalot atsevišķas nominācijas, bet vērtējot visa gada veikumu kopā. Balvai tika saņemtas gandrīz 100 pieteikuma anketas kategorijās "Valoda. Literatūra. Publicistika", "Audio. Video" un "Aktivitātes. Notikumi. Personības", kopējais balvas pretendentu skaits sasniedza 80 dažādus notikumus, personības, darbus, projektus un citas aktiviātes. Par vērtēšanas kritērijiem tika izvirzīti gan pretendenta snieguma kvalitāte, aktivitāte visa gada laikā, reģionā, valstī vai plašākā mērogā raisītā rezonanse, latgaliskums un/vai Latgales kultūras vērtību nešana, kā arī pretendenta ilgtspēja – ietekme uz latgaliskās kultūras procesiem nākotnē.

Balvas "Boņuks 2019" žūrijas komisijā vērtējumus par pretendentiem šogad sniedza rekordliels žūrijas komisijas locekļu skaits – 52 latgaliskās kultūras pārzinātāji, iepriekšējo gadu balvu saņēmēji, mediju pārstāvji, balvas rīkotāju pārstāvji, latgaliskās kultūras sabiedriskie aktīvīsti un attiecīgo sfēru pieaicinātie eksperti.

Svinīgā balvas pasniegšanas ceremonija notiks šī gada 23. februārī 16.00 Latgales vēstniecības "Gors" Lielajā zālē. Ceremoniju vadīs Lauris Zalāns ("Ghetto Games" personība jeb vienkāršais latgalietis) un Armands Buļs (ārsts un jaunais hip-hop mākslinieks Būrs). Ceremonijā uzstāsies postfolkloras grupa "Rikši", grupa "Bez PVN", Rēzeknes pūšamo instrumentu orķestris un vīru koris "Graidi" ar fragmentiem no uzveduma "Dzeivis graidi", folkloras kopa "Upīte", mūziķe Dana Vasiļjeva, folkloras kopa "Ilža", hip-hop māksliniece Ūga, kā arī, ļaujot pakavēties filmas "Piļsāta pi upis" skanējumā, dziedātājs Jānis Kurševs. Balvu tiešraidē arī šogad varēs vērot lietotnē "LMT straume".

Balvas "Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā" ieguvējs tiks publiski paziņots februāra vidū. Tāpat, sadarbojoties ar latgaliešu kultūras ziņu portālu "Lakuga.lv", arī šogad tiks noskaidrots portāla lasītāju simpātijas – "Žyka" balvas saņēmējs. Nobalsot par savu simpātiju ikviens interesents var šeit.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!