Aktualitātes
28.06.2019

Gan feministiem, gan klimata aktīvistiem. "Satori" izvēlas "Lampas" pasākumus

Komentē
4

Jau rīt, 27. jūnijā, Cēsīs sāksies sarunu festivāls "Lampa", kura programmā šogad ir vairāk nekā 350 pasākumi teju 700 stundu garumā. Lai nedaudz atvieglotu orientēšanos plašajā tēmu un pasākumu lokā, piedāvājam nelielas "Lampas" notikumu izlases dažādām gaumēm.

Ja esi feminists/-e

Piektdien 18:00 tev jādodas uz interaktīvo darbnīcu "Citās kurpēs: izeja no vardarbīgām attiecībām" "Ģimenes teltī", kur apmeklētāji varēs iejusties vardarbības upura ādā un pārbaudīt, vai tiešām izrauties no vardarbīgām attiecībām ir tik viegli, kā varētu šķist. Vakara turpinājumā vērts doties uz "Dzirksteles skatuvi" un "Satori" diskusiju "Kāpēc puikas neraud?", kurā četri dalībnieki pieredzējušās žurnālistes Ritas Rudušas vadībā spriedīs par drosmi, kas nepieciešama, lai skaļi runātu par problēmām, ar ko saskaras pretējais dzimums.

Tikmēr tie, kuri gribēs atpūsties no sarunām, plkst. 20:00 "Iesaistes teltī" varēs novērtēt godalgoto latviešu izcelsmes animācijas mākslinieces Signes Baumanes filmu "Akmeņi manās kabatās" – patiesu stāstu par vienas dzimtas sieviešu cīņu ar depresiju, kā arī plkst. 23:00 noskatīties "Sieviešu stendapa" izrādi "Dzirksteles skatuvē", kur septiņas asprātīgas sievietes runās par drosmi būt autentiskam. Savukārt sestdien feministiem jādodas uz "Mozaīkas viesistabu", kur Džemmas podkāsta "Starp mums, meitenēm, runājot" ierakstā viesosies improvizatore un cilvēktiesību aktīviste Elīna Geida.

Ja tev rūp LGBT+ līdztiesība

Ar plašu programmu "Lampā" viesosies LGBT+ un viņu draugu apvienība "Mozaīka" – jau piektdien 12:00 "Mozaīkas viesistabā" notiks saruna "LGBT+ mīti un patiesība", kuras dalībnieki pētīs izplatītus, bet nereti kļūdainus pieņēmumus par homoseksualitāti, plkst. 16:00 turpat notiks saruna "Transpersonas Latvijā", kas aplūkos izaicinājumus, ar kuriem saskaras transpersonas juridiskajā, medicīniskajā un sabiedriskajā jomā Latvijā, 18:00 sarunā "LGBT+ un baznīca" varēs uzzināt, cik viegli vai grūti būt kristīgam LGBT+ kopienas pārstāvim, savukārt plkst. 20:00 sarunas "Praida gājiens – kādēļ?" dalībnieki vērtēs līdzšinējo praida pieredzi Latvijā.

LGBT+ svarīgiem jautājumiem veltītā programma turpināsies arī sestdien: plkst. 11:00 sarunas "Mobings skolās" dalībnieki pievērsīsies problēmām, ar ko saskaras LGBT+ bērni un jaunieši, plkst. 15:00 "Dzīvajā bibliotēkā" varēsi uzzināt, vai un kā LGBT+ kopienas ikdiena atšķiras no citu cilvēku dzīves, savukārt plkst. 19:00 saruna "Līdztiesības patiesā cena" piedāvās ieskatu partnerattiecību reģistrēšanā ārvalstīs.

Ja tevi uztrauc klimata un vides jautājumi

Piektdien plkst. 20:00 "Iespēju teltī" notiekošajā diskusijā "Latvija – klimatneitrāla valsts. Drosme vai nepieciešamība?" varēs uzzināt, ko īsti nozīmē klimatneitralitāte un kāds Latvijai no tās labums, sestdien 11:00 "Skeptiskajā teltī" gaidāmajā interaktīvajā simulācijas spēlē ikviens varēs iejusties valsts lomā un mēģināt saprast, kas motivē valstis tērēt vai netērēt naudu cīņai pret klimata pārmaiņām, sestdien 12:30 turpat notiekošajā sarunā "Daba izdzīvos. Vai cilvēks arī? Vai un kāpēc ir nepieciešamas zaļās tehnoloģijas?" eksperti spriedīs par zaļo tehnoloģiju attīstību Latvijā un sabiedrības paradumiem, kas ietekmē vidi, 13:00 "Siltumnīcā" notiekošā saruna piedāvās futūristisku vīziju par Latvijas enerģētikas sektoru 2050. gadā, 14:00 "Latvijas Radio kuģa" sarunā "Vai zaļais huligānisms strādā?" varēs noskaidrot visu par vides aktīvistu radikālākajām izpausmēm un to sekām, savukārt tai pašā laikā uz "Dzirksteles skatuves" notiks diskusija "Jauni un dusmīgi – kā jaunieši ietekmē nākotni?", kurā gados jauni klimata un vides aktīvisti runās par to, cik liela nozīme pārmaiņu veicināšanā ir jauniešiem.

Abas dienas "Lampā" daudzveidīgu programmu piedāvās arī "Atkritumu mazināšanas poligons", kura sarunās un radošajās darbnīcās varēs uzzināt par bezatkritumu principu pielietošanu visdažādākajās dzīves jomās: no kulinārijas un apģērba līdz uzņēmējdarbībai.

Savukārt tiem vides draugiem, kas vēlas uz brīdi izrauties no festivāla drūzmas, iesakām novērtēt Zinātnes un mākslas centrā "Brūzis" skatāmo starptautisko izstādi "NOT out of sight, NOT out of mind", kas veidota pilnībā no atkritumiem.

Ja vēlies dzīvot cilvēkiem draudzīgā pilsētā

Piektdien 15:30 uz "Staro skatuves" diskusijas "Kāpēc velosipēds attīsta tautsaimniecību?" dalībnieki raudzīs parādīt, kāpēc pārvietošanās ar velosipēdu ir ieguvums ne tikai velosipēdista veselībai un maciņam, bet visai sabiedrībai, savukārt 20:00 Cēsu telts sarunā "Pilsētas centrā iebraukšana aizliegta!" pieci eksperti piedāvās savas versijas par to, kā samazināt automašīnu skaitu pilsētās un dot vairāk telpas cilvēkiem.

Sestdien plkst. 13:00 notiks veselas divas diskusijas par nākotnes pilsētām: saruna "Kādās pilsētās gribam dzīvot 21. gs?" "Skeptiskajā teltī" pievērsīsies mazo un lielo pilsētu izaicinājumiem mūsdienās, savukārt diskusijas "Nākotnes pilsētas izaicinājumi – vai jaunais ir labi aizmirsts vecais?" dalībnieki uz "Dots skatuves" spriedīs par to, kā pilsētā sadzīvo jaunākās tendences un kultūrvēsturiskais mantojums. Visbeidzot 21:30 uz "Dzirksteles skatuves" notiekošajā sarunā "Latvijas pilsētu infrastruktūra nevar kļūt par pasaulē labāko – vai tiešām?" trīs ārvalstu infrastruktūras eksperti dalīsies pieredzē par to, vai ambiciozas un sākotnēji neticamas pārmaiņas pilsētvidē tiešām ir tik grūti realizējamas.

Ja tu gribi runāt un klausīties par mākslu

Piektdien 12:30 uz "Latvijas Radio kuģa" notiks mūzikas kritikas darbnīca "Objektīva kritika subjektīvai mākslai", piedāvājot mākslas kritikas tips and tricks, kā arī praktisku treniņu drosmīgā mākslas kritikā.

Sestdien sarunā "Māksla kā resurss vides tēmu komunikācijā", kas notiks "Siltumnīcā" plkst. 19:00, radoši cilvēki dalīsies pieredzē par to, kā efektīvi izmantot mākslu, lai runātu par vides jautājumiem.

Sestdien 21:30 paralēli notiks veselas divas interesantas diskusijas: uz "Staro skatuves" notiekošajā sarunā "Laikmetīgās mākslas bailes un posts" tiks spriests par uzdrīkstēšanos laikmetīgajā mākslā, savukārt uz "Spuldzes skatuves" tiksies trīs režisori: Māra Ķimele, Elmārs Seņkovs un Laura Groza-Ķibere, kuri spriedīs par drosmi pārstāvēt (un aizstāvēt) savus darbus dialogā ar kritiku un skatītāju.

Ja šeit neatradi savu "Lampas" izlasi, iesakām apskatīt visu programmu šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
4

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!