Mākslinieku kolektīvs "Ruangrupa". Publicitātes attēls
 
Aktualitātes
05.07.2021

Laikmetīgās mākslas izstāde "Documenta" notiks par spīti pandēmijai

Komentē
0

Par spīti pandēmijas radītajiem ierobežojumiem laikmetīgās mākslas izstāde "Documenta" notiks iecerētajā laikā – no 2022. gada 18. jūnija līdz 22. septembrim, paziņojuši rīkotāji. "Documenta", kas ik pēc pieciem gadiem norisinās Kaselē, Vācijā, ir viens no svarīgākajiem notikumiem laikmetīgās mākslas pasaulē.

Šī gada sākumā izstādes rīkotāji pauda bažas, ka ceļošanas ierobežojumi varētu apgrūtināt tās norisi, taču preses konferencē 2. jūlijā paziņots, ka vērienīgā izstāde tomēr notiks paredzētajā laikā neatkarīgi no tā, kādi ierobežojumi būs spēkā nākamvasar. "Ideja par [izstādes] atlikšanu balstās domā, ka kādu dienu mēs varēsim atgriezties normālā ikdienā, taču tā nenotiks. Mums ar to jārēķinās un atbilstoši jāreaģē," preses konferencē pauda Ade Darmavans (Ade Darmawan), mākslinieku kolektīva "Ruangrupa" dalībnieks un izstādes radošais direktors. "Documenta" rīkotāji arī apliecinājuši, ka ir gatavi visiem pārbaudījumiem, tostarp arī iespējamam budžeta deficītam, kas iepriekšējā izstādē 2017. gadā sasniedza 7 miljonus eiro.

Izstādi pirmo reizi kūrēs mākslinieku kolektīvs – deviņu cilvēku apvienība no Indonēzijas "Ruangrupa". "Mums jādomā par "Documentu" jaunā veidā, un uzskatām, ka "Ruangrupa" ienesīs tajā svaigas idejas," preses konferencē pauda Sabīne Šormana (Sabine Schormann), izstādes ģenerāldirektore. Ir zināms, ka kuratoru grupa dalībai izstādē jau ir izvēlējusies ap 50 mākslinieku, taču pilns dalībnieku saraksts tiks publicēts šī gada septembrī.

Jautāts par to, vai tiks ierobežots izstādes apmeklētāju skaits, Kaseles mērs un "Documenta" padomes priekšsēdētājs Kristiāns Gazelle atbildēja šādi: "Es vēlētos apmeklētājiem no Kaseles un visas pasaules darīt zināmu, ka mēs ļoti gaidām jūsu vizīti. Taču daudz svarīgāks par jauna apmeklējuma rekorda uzstādīšanu ir parādīt cerību, ko izstaro kultūra."

Pagājušajā gadā vairāki grandiozi mākslas notikumi paziņoja par norises pārcelšanu pandēmijas dēļ. To vidū ir Sanpaulu biennāle Brazīlijā, Vitnijas biennāle Ņujorkā un Venēcijas biennāle Itālijā, kas būs pirmā liela mēroga starptautiskā izstāde pandēmijas apstākļos un norisināsies nākamā gada aprīlī.

Laikmetīgās mākslas izstādi "Documenta" 1955. gadā aizsāka vācu mākslinieks, pasniedzējs un kurators Arnolds Bode ar mērķi popularizēt un vairot laikmetīgo mākslu, kā arī likvidēt nacisma sekas kultūrā un sabiedrībā. Pirmajā "Documenta" piedalījās tādi laikmetīgās mākslas pārstāvji kā Pablo Pikaso un Vasilijs Kandinskis.

Mūsdienās "Documenta" ir kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām mākslas izstādēm pasaulē. 2022. gadā "Documenta" Kaselē notiks jau 15. reizi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!