Foto: Neils Balgalis, "Facebook.com"
 
Aktualitātes
15.06.2019

Lai glābtu augus, rīdzinieki "adoptē" Barona ielas puķu podus

Komentē
3

Sociālajos tīklos rīdzinieki pauž apņemšanos rūpēties par konkrētiem Barona ielas puķupodiem, lai tādējādi pievērstu uzmanību Rīgas domes plāniem likvidēt apstādījumus.

Ilgstošais sausums un karstums smagi skāris 94 Barona ielas puķu podus, kuri, novārtā atstāti un neaplaistīti, pamazām nokalst. Lai parūpētos par stādiem, gadā nepieciešami 30 000 eiro, taču Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja 11. jūnijā notikušajā sēdē lēma par apstādījumu likvidēšanu. Lai gan pēdējās ziņas liecina, ka dome finansējumu augu aprūpei tomēr atradusi, pašreizējais Rīgas mērs Dainis Turlais "TV3" 14. jūnijā atzina, ka domnieki puķu podu atrašanos uz Barona ielas turpina uzskatīt par kļūdu. "Vakar Aleksejenko kungs informēja, ka ir atraduši līdzekļus [laistīšanai] un to darīs! Šie koki kastēs nevar izdzīvot, tādēļ risinājums ir jāmeklē citur. Viņi tur nevar izdzīvot! Jāveic apstādījumi. Jāatzīst, ka tā ir kļūda," stāstījis Turlais, solot, ka meklēs vainīgos.

Situācija ar augiem uz Barona ielas parādījusi, ka daudziem rīdziniekiem nav vienaldzīgs pilsētas apstādījumu liktenis, piemēram, pilsētplānošanas konferences "Mad City" rīkotājs Neils Balgalis publicējis uzsaukumu pašiem rīdziniekiem rūpēties par augiem pilsētvidē un sociālajos tīklos jau ievietojis attēlus ar "adoptēto" puķu podu.

Viņam pievienojies arī biedrības "Pilsēta cilvēkiem" aktīvists Māris Jonovs. "Puķu podi aizsedz neglītas stāvvietas un krustojumus padara kaut cik cilvēcīgus. Protams, tas ir absurdi, ka iedzīvotājiem pašiem jādara tas, par ko viņi ar saviem nodokļiem jau ir samaksājuši, bet, ja reiz pašvaldība nevar pildīt savus pienākumus, esam gatavi to darīt," sarunā ar portālu "TVNET" pauda Jonovs.

Tikmēr Rīgas domes deputāts Andris Bačkurs (LA), kurš kopā ar aktīvistu grupām "Par kokiem Rīgā" un "Pilsēta cilvēkiem" sāka parakstu vākšanu, rosinot Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam meklēt risinājumus apstādījumu saglabāšanai, savā aicinājumā rakstīja: "Krišjāņa Barona iela ir kļuvusi par simbolu Rīgas valdošās koalīcijas tālredzības un izpratnes trūkumam! Reiz ambiciozais plāns padarīt Barona ielu par zaļāko Rīgā ir izgāzies, mēs varam vērot pa dārgu naudu ierīkoto augu kompozīciju agoniju. Problēmas risinājuma vietā tipisks balsojums – Barona ielā izvietotās augu kompozīcijas likvidēs, bet podus aizvāks. Nav puķu podu, nav problēmu. 30 000 eiro apstādījumiem nav, bet 130 000 000 eiro Rīgas satiksmei atradīsies vienmēr..."

Savukārt Latvijas vēstniece Vācijā Inga Skujiņa feisbukā publicējusi fotogrāfijas ar Berlīnes apstādījumiem un ierakstu, kurā aicina ikvienu iedzīvotāju uzņemties vairāk rūpju par vidi sev apkārt: "Šodien dažādi darbiņi bija jāpadara Berlīnes izteikti dzīvīgā un etniski raibā rajonā – Noikeln. Gāju pa salīdzinoši šaurām gājējiem atvēlētām ietvēm. Un tik ļoti priecājos, ka ik pa 10 metriem apkārt katram kokam apstādītas puķes. Arī gar māju sienām visdažādākajos traukos aug puķes. Vai vienmēr piemērotākie augi? Nē. Vai vienmēr līdz perfekcijai izkopts? Nē. Vai tas kādam konkrēti pieder? Nē. Vai būtu, kur "piesieties" un kritizēt? Jā. Vai es būšu kritiska? Nē. Vienkārši ir tā, ka vietējie iedzīvotāji katrs rūpējas par savu koku, savu puķu dobi, savu ielu. Iestāda, palaista. Ja nokalst, - otrs kaimiņš iestāda ko citu. Nemeklējiet perfekciju!"

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
3

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!