Aktualitātes
19.11.2020

Labākās LUX filmas šogad bez maksas būs skatāmas tiešsaistē

Komentē
1

Pielāgojoties jaunajiem apstākļiem, ikgadējās Eiropas Parlamenta (EP) LUX Filmu dienas šoruden notiks tiešsaistē – bez maksas ar subtitriem latviešu valodā būs iespēja noskatīties trīs Latvijas skatītāju atzītākās LUX filmas: "Toni Erdmann" (2016), "Sami Blood" (2016) un "The Realm" (2018).

Autortiesību ierobežojumu dēļ katra filma būs pieejama 500 Latvijas skatītājiem. Lai iegūtu piekļuvi, vispirms jāreģistrējas "Festivalscope" platformā. Pēc konta izveides trīs bezmaksas filmas no 20. līdz 26. novembrim būs pieejamas šeit. "Iznomātā" filma skatītāja kontā būs pieejama piecas dienas, bet pēc skatīšanās uzsākšanas – 30 stundas, taču ne vēlāk kā līdz 27. novembra 14.00, kad straumēšana tiks pārtraukta. Visas filmas skatāmas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā.

Par šī rudens LUX Filmu dienu filmām:

"Tonijs Erdmanis" (Toni Erdmann, režisore Marena Ade; Vācija, Austrija, Rumānija)

Kad Inese, menedžere kāda Vācijas uzņēmuma filiālē Bukarestē, konstatē, ka bez brīdinājuma ieradies viņas tēvs, viņa neslēpj savu izmisumu. Ineses nevainojami organizētā dzīve darbojas precīzi kā Šveices pulkstenis līdz brīdim, kad tēvs viņai pajautā: "Vai tu esi laimīga?" Sieviete nespēj atbildēt uz šo jautājumu, un tas viņas dzīvi palēnām sagriež kājām gaisā. Tēvs, kurš viņai ir traucēklis un par kuru viņai turklāt ir kauns, dara visu iespējamo, lai meita atrastu dzīves jēgu, izgudrodams kādu tēlu — jautro Toniju Erdmani.

Filma ieguvusi "Oskara" balvu kategorijā "Labākā ārzemju filma", kā arī vairākas Eiropas Kinoakadēmijas balvas.

"Sāmu asinis" (Sami Blood, režisore Amanda Kernela; Zviedrija, Norvēģija, Dānija)

Elle Marja ir 14 gadus veca sāmu ziemeļbriežu audzētāju meita. Sastopoties ar neiecietību un pazemojošām bioloģiskām pārbaudēm internātskolā pagājušā gadsimta 30. gados, viņa sapņo par citādu dzīvi. Lai to īstenotu, viņai ir jākļūst par kādu citu un jāsarauj visas saites ar savu ģimeni un kultūru.

"Valstība" (The Realm, režisors Rodrigo Sorogojens; Spānija, Francija)

Cik tālu cilvēks gatavs iet, lai saglabātu varu? Šis politiskais trilleris ir stāsts par veiksmīga politiķa un viņa šķietami mūžīgās karaļvalsts nāvi. Šī bija pirmā Spānijas filma LUX kino balvas konkursa finālā.

Par Eiropas Parlaments LUX balvu

Eiropas Parlaments LUX balvu izveidoja 2007. gadā, un  tai ir divi galvenie mērķi – vērst uzmanību uz Eiropas sabiedrībai aktuāliem jautājumiem un atbalstīt Eiropas valstu kopražojuma filmu izplatīšanu Eiropas Savienībā. Lielākā daļa filmu, kuru uzņemšanā piedalījušās Eiropas valstis, tiek rādītas tikai uzņemšanas valstī un reti izplatītas citur.

LUX balva ik gadu filmām – finālistēm – nodrošina titrus 24 ES oficiālajās valodās un atbalsta to bezmaksas izrādīšanu visā ES. Latvijā LUX Filmu dienas notiek kopš 2011.gada. Balvas saņēmēja tiek pielāgota cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem.

Šogad Eiropas Parlamenta LUX balva pārtop par "LUX – Eiropas skatītāju kino balvu". Turpmāk to piešķirs Eiropas Parlaments kopā ar Eiropas Kinoakadēmiju, un uzvarētāja noteikšanā lēmumu vienādā mērā ietekmēs skatītāji un EP deputāti. Pirmās jaunā formāta finālistes tiks paziņotas 12. decembrī, un "LUX Filmu dienas" notiks nākamā gada pavasarī.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!