Foto: "Unsplash"
 
Komentārs
24.10.2022

Kurš uzvarēja vēlēšanās?

Komentē
4

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns intervijā LTV par 14. Saeimas vēlēšanām: "Vēlēšanās uzvarēja Krievija. Un viņa nāk atpakaļ."

Manuprāt, šis "Konservatīvo" līdera novērtējums ir pārspīlējums, tomēr nevar noliegt, ka ir vērts ieklausīties citā Bordāna atziņā tās pašas intervijas laikā: "Krievija prot uzvarēt arī demokrātiskās vēlēšanās." Citiem vārdiem sakot, var jau pasmīnēt par 14. Saeimā neiekļuvušas partijas vadītāju žanrā "vīnogas ir skābas", tomēr domāju, ka Bordānam ir taisnība, ja mēs viņa tēzi paplašinām.

Respektīvi, ir jāpatur prātā, ka 21. gadsimtā kādas valsts atbalsts tai vēlamiem politiķiem vai politiskajām grupām citā valstī var arī neizpausties tik banāli kā finansējuma piešķiršana šiem personāžiem (vai vēl banālāk – kā "keša" staipīšana un slepenas tikšanās). Un tāpat ietekmes īstenošana var neizpausties tik brutāli kā – ja lietojam Latvijas kontekstu – piemēram, valsts valodas likumdošanas maiņa vai vēlēšanu tiesību piešķiršana nepilsoņiem pusgada laikā pēc parlamenta vēlēšanām. Nē, šādi procesi notiek pastarpinātāk un, ja tā var teikt, diskrētāk, jo runa patiesībā ir par vēlamo naratīvu uzturēšanu konkrētās valsts informatīvajā telpā. Un to var nodrošināt dažādi.

Piemēram, es neuzskatu, ka Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līderi ir "Kremļa aģenti". Tomēr, ja Martins Helme šomēnes, uzrunājot sapulcējušos Tallinā, paziņo, ka augstajās elektrības cenās vainojama nevis Krievija, bet Igaunijas valdība un Eiropas Komisija, tad skaidrs, ka šāda tēze Kremlim ir kā medus maize. Bijušajam Igaunijas valdības loceklim, cik saprotu, vienkārši riebjas "liberālā Eiropa" – un šādu attieksmi viņam neviens nevar liegt –, turklāt konkrētajā gadījumā Helmes apgalvojuma argumentācija bija saistīta ar Eiropas Savienības vēlmi, lai Igaunija "iet prom" no videi nedraudzīgā degslānekļa izmantošanas enerģētikā. Tomēr skaidrs, ka vēstījums tika "nolasīts" daudz vienkāršāk, ko apstiprina arī tas, ka Helmes pausto pēc tam sev izdevīgā gultnē "papildināja" Kremļa propagandisti. Tāpat es nedomāju, ka visi, kuri 3. septembrī Prāgā protestēja pret pieaugošo dzīves dārdzību, simpatizē Krievijai – svarīgi, ka pasākuma rīkotāji cilvēku pilnīgi saprotamās bažas prasmīgi "sakabina" ar Krievijai tik izdevīgo vēršanos pret Eiropas Savienību un Ukrainu (precīzāk, pret bēgļiem no Ukrainas Čehijā).

Nav nepieciešams, ka varā pārstāvēta ir vesela partija, pilnīgi pietiek ar "atslēgas cilvēkiem". Vai tas būtu Francijas bijušais premjerministrs Fransuā Fijons, kurš pēc posteņa zaudēšanas "uzpeld" Krievijas valsts biznesa struktūrās, vai visiem labāk zināmais Putina "čoms", Vācijas bijušais kanclers Gerhards Šrēders, vai miljardieris un nu atkal pie varas Itālijā vismaz daļēji tikušais ekspremjers Silvio Berluskoni, kurš turpina lielīties ar savu draudzību ar Vladimiru Vladimiroviču. Nedomāju, ka Berluskoni un Vladimiram Vladimirovičam tikpat simpatizējošais trešais topošās koalīcijas partneris Mateo Salvīni panāks to, ka Itālija būtiski mainīs savu attieksmi pret Krievijas iebrukumu Ukrainā, tomēr Krievijai pilnīgi pietiek, ja valdošajā koalīcijā kāds, kā saka, visu laiku jauc gaisu. Atceroties Bordāna tēzi – gan Berluskoni, gan Salvīni partijas ir ievēlētas pilnīgi demokrātiskā, likumīgā ceļā.

Galu galā, lai "ietekmētu lietas", nav pat nepieciešami parlamenta deputāti vai ministri. Var pilnīgi legāli iegūt būtisku ietekmi uz kādas valsts sabiedrisko domu pastarpināti – "caur" t.s. intelektuāļu aprindām, devīgi sponsorējot konkrētās valsts kultūras projektus. "The Guardian", šogad rakstot par Krievijas "mīksto varu" Lielbritānijā, lietoja latviešu valodā grūti pārtulkojamu, bet trāpīgu jēdzienu "artwashing", kas vismaz man asociējas ar "brainwashing" – "smadzeņu skalošanu". Un mēs redzam, ka šī ietekme saglabājas joprojām, arī 2022. gada oktobrī – tā izpaužas kā cenšanās nošķirt "ļauno Putinu" no "Krievijas tautas", kā brēkāšana par to, ka "dižā krievu kultūra" nu nekādi nav pie vainas Krievijai organiski piemītošajā impēriskumā utt. Tāpat ietekmi var nodrošināt ar biznesa sakaru palīdzību. Tīmekļa žurnāls "Vsquare" regulāri publicē pētījumus par kaut kādām savādām īpašumu attiecībām starp Krievijas varai pietuvinātiem tipāžiem, no vienas puses, un Čehijas vai Slovākijas uzņēmējiem, no otras – par spīti visām sankcijām un abu valstu valdību oficiālajām nostādnēm Krievijas iebrukuma kontekstā. Starp citu, tas attiecas arī uz Lietuvu un Igauniju, par Latviju nemaz nerunājot. Ja tu (Kremlis) spēj nodrošināt, ka politiskā vara konkrētajā valstī nespēj vai negrib "apcirst" šādas kopīgas šeftēšanās, tad tas nozīmē, ka šī politiskā vara tev (Kremlim) ir pietiekami izdevīga, lai vai kāda būtu publiskā retorika no abām pusēm.

Atgriežoties pie tieslietu ministra paustā – es nedomāju, ka vēlēšanās "uzvarēja Krievija" tikai tāpēc, ka Saeimā ir ievēlētas partijas "Stabilitātei!", "Latvija pirmajā vietā" (LPV) un "Lemberga ZZS". Tāpat es domāju, ka izskanējušās ziņas par Kremļa it kā maksājumiem Aināram Šleseram ir ne tikai nepierādāmas, bet arī kļūdainas vismaz to formulējumā. Tajā pašā laikā – Krievija nevis "nāk atpakaļ", kā saka ministrs, tā nekur no Latvijas nav "aizgājusi".

Krievijai, protams, būtu izdevīgi, ja Latvijas politiskā vara sāktu uzvesties kā Orbans un viņam līdzīgie Ungārijā: proti, regulāri mēģinātu izļodzīt Eiropas izveidoto modeli ar sankcijām un novēršanos no Krievijas. Tomēr faktiski pilnīgi pietiek ar to, ja Latvijas politiskajā ekosistēmā un daļā sabiedriskās domas saglabājas konkrēts pasaules uztveres modelis, kuru tā atbalstītājiem labpatīk saukt par "veselo saprātu", "pragmatismu" un līdzīgi. Raugi, mazām nācijām esot jādraudzējas ar visiem, tās nevar atļauties iesaistīties "lielo puišu" strīdos, ir jāmēģina sēdēt uz vairākiem krēsliem vienlaicīgi, turklāt šis vingrinājums tiek uztverts kā prasmīga teju vai dzīves gudrība. Domāju, nav jāpierāda, ka šādu ļaužu Latvijas pašpasludinātajā elitē netrūkst. Ja fokusu precizējam vēl vairāk – uz 2022.–2023. gada realitāti –, tad Krievijas interesēm pilnīgi pietiks ar to, ja daži varneši Latvijā sāks vilkt apmēram šādu dziesmu: Ukrainai, protams, ir taisnība, bet tai jāpiekrīt kompromisam, lai nepazaudētu visu ekonomiku un samazinātu pašu ukraiņu ciešanas; cilvēku dzīvības ir svarīgākas par teritoriju; lai mēs, Eiropa, varētu palīdzēt Ukrainai atgūties, ir nepieciešams daudz naudas, tādēļ mums savukārt nepieciešams normalizēt attiecības ar Putinu, lai šī nauda būtu. 

Es varētu šādu prognozēto naratīvu izklāstu turpināt, bet svarīgāk ir tas, ka – agri vai vēlu – tie izskanēs arī 14. Saeimā un ne tikai no "Stabilitātei!" un LPV puses. Lai Kremlis – lietojot Bordāna terminoloģiju – uzvarētu, Krievijai nav pat nepieciešama konkrētu partiju vai politiķu ievēlēšana un tai sekojoši kaut kādi likumdošanas lēmumi. Pilnīgi pietiek, ja kādas "runājošās galvas" sabiedrībai "pilina smadzenēs" – turklāt ar labiem nodomiem, pēc pašu domām –, ka "ir tomēr jārēķinās ar realitāti", ka neviens "kaimiņus neizvēlas" un līdzīgi. Turklāt trakākais ir tas, ka principā nekā nepareiza jau šajā pasaules skatījumā nav. Vienīgā problēma, ka šoreiz tā ir nepārprotami totalitāra un agresīva valsts (Krievija), kas prasmīgi izmanto pie puslīdz prognozējamas un komfortablas dzīves pieradušo rietumnieku cilvēciski pilnīgi saprotamo nepatiku pret "lieku stresu". Formulēšu citādi: krupju norīšana vai, pieklājīgi izsakoties, piekāpšanās kompromisiem ir arī, teiksim, Latvijas attiecībās ar dārgajiem partneriem Rietumos. Tomēr ir atšķirība starp situāciju, kad kompromisa uzspiedējs grib banāli nopelnīt uz tava rēķina, atņemt tev tirgus daļu un piekopt līdzīgas nejaucības, un situāciju, kad mērķis ir tevi iznīcināt kā nāciju.

Māris Zanders

Māris Zanders ir ilggadējs politisko procesu komentētājs. Studējis vēsturi, pēdējos gados dīvainā kārtā pievērsies "life sciences". Ikdienas ieradumos prognozējams līdz nelabumam – ja devies ārpus Lat...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
4

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!