Kadrs no Joahima Trīra filmas "Pasaulē sliktākais cilvēks"
 
Redakcijas sleja
22.10.2021

Kur atrast mīlestību?

Komentē
2

Vakar sākās trīs nedēļu mājsēde, un jau pirmajā tās dienā pieķēru sevi kārtējo reizi neauglīgi tinam sociālo mediju ziņu lentes un sirdīgi uzvelkoties no lasītā, tāpēc šajā redakcijas slejā pavērsīšu skatu uz otru pusi un, atsaucoties uz šīgada "Satori" ziedošanas kampaņas saukli "Mazāk indes, vairāk mīlestības", apkopošu dažas kultūrparādības, kur pēdējā mēneša laikā esmu smēlusies iedrošinošu sirsnību un kopības sajūtu.

1. Sākšu ar aicinājumu dalīties mīlestībā. Vēl šajā nedēļas nogalē tiešsaistē skatāmas "Riga IFF" filmas,  un, ja neesat to jau izdarījuši, no sirds iesaku iegādāties biļeti uz kādu no seansiem – tas ne tikai ļaus pavadīt vakaru ar lielisku kino, bet būs arī godam pelnīts atbalsta žests jau otro gadu ierobežojumu smagi skartā, bet joprojām jaudīgā festivāla komandai. Vienīgā problēma – labu filmu ir vairāk, nekā laika tās noskatīties. Piemēram, jau šodien cita citai seko slāviski ekstravagantā kinopasaka "Zvejnieka meita", filma "Vaļu puika" – stāsts par čukču zēnu, kurš dodas uz Ameriku meklēt savu internetā iepazīto mīlestību, Latvijas un Čehijas kopražojums "Dabiskā gaismā", kura režisors Dēnešs Naģs ieguva Berlīnes kinofestivāla labākā režisora balvu, un visbeidzot Joahima Trīra jaunākā filma – romantiskā komēdija un pieaugšanas stāsts "Pasaulē sliktākais cilvēks". Ja paliek spēka, priekšā ir vēl divas festivāla dienas ar vismaz tikpat daudzām labām filmām (visa programma pieejama šeit).

2. Savā ziedošanas kampaņā uzsvērām – šajā laikā publiskajā telpā gribam vairot iejūtīgas un autentiskas balsis. Viena no "Satori" publikāciju sērijām, kura ne tikai izgaismo problēmas, ar ko saskaras ģimenes Latvijā,  bet arī (vismaz man) atgādina par kluso spēku, kas piemīt maigumam un iecietībai, ir videointerviju cikls "Sarunas ar ģimenēm". Tajā Lolita Tomsone sarunājas ar Lindu un Martu, kuras audzina divas meitas un gaida iespēju apprecēties Latvijā, Iļju, kurš stāsta par samierināšanos ar sievas aiziešanu un bērnu audzināšanu pēc tam, Karīnu, kura audzina dēlu Dāvidu – sirsnīgu puisi ar Dauna sindromu. Sarunas iespējams gan skatīties videoformātā, gan klausīties kā podkāstu.

Atļaušos turpināt pašreklāmu un dalīties ar vēl dažiem rakstiem, kas uzkarsētajā viedokļu telpā ļāvuši uz brīdi veldzēties, – Martas Elīnas Martinsones pieredze, apgūstot mīlestību kino un realitātē, Annas Žabickas piezīmes par mīlestību vecumdienās, Lindas Gabarajevas iejūtīgais vērojums par ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām.

3. Savukārt eskeipismu no puritānisma publiskajā telpā var meklēt "Netflix" seriāla "Sex Education" 3. sezonā. Lai arī paredzēts pusaudžiem, to tikpat veselīgi ir skatīties pieaugušajiem (galu galā mūsos nereti arvien slēpjas bikls pusaudzis). Seriāls pievēršas dažādām jutīgām (pat tabuētām) ar seksualitāti saistītām tēmām, paceļot kauna, stigmas un klusuma plīvuru ar tādu vieglumu un dzīvesprieku, ka rodas jautājums – kāpēc mēs vispār ļāvām šim plīvuram tik ilgi tur atrasties? Pēc seriāla noskatīšanās atcerējos, ka savulaik īsrecenzijā par pasaulē pazīstamās teātra kompānijas "Needcompany" viesizrādi "Izabelles istaba" Rīgā Henrieta Verhoustinska rakstīja: to sacerējuši brīvi cilvēki. Ceru, ka arī mēs tur reiz nonāksim un svinēsim brīvību kopā.

Tēmas

Anna Andersone

Anna Andersone ir teātra kritiķe un interneta žurnāla "Satori" redaktore.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!