Kadrs no filmas "Staigājot pa ūdens virsmu"
 
Aktualitātes
30.07.2019

Dizaina filmu festivāls šogad veltīts dizaina, mākslas un vides tēmām

Komentē
0

2. un 3. augustā Kuldīgā norisināsies Dizaina filmu festivāls, kurā būs iespējams noskatīties labāko jauno kino, kas veltīts dizaina, mākslas un apkārtējās vides tēmām. Festivālu jau septīto gadu rīko kinoteātris "Kino Bize" sadarbībā ar Kuldīgas mākslinieku rezidenci.

"Ja iepriekš Dizaina filmu festivāla tematika vērpās starp dizaina un mākslas nogriežņiem, tad šogad apskatītie kinostāsti ieguļas arī apkārtējās vides problemātikā – tās skaistumā, izmantošanā, pārmaiņās un aizsardzībā –, uzsverot, ka mākslas un dizaina objekti visos to dzīves posmos ir ciešā mijiedarbē ar vidi, kurā tie rodas, tiek īstenoti, izmantoti un utilizēti," raksta festivāla rīkotāji.

Piektdien, 2. augustā, Dizaina filmu festivālu plkst. 19:00 atklās filma "Izbāzeņi" (Stuffed, 2019) par daudzpusīgo taksidermijas subkultūru, kurā darbojas dedzīgi mākslinieki no visas pasaules un kuru aizraušanās ir skaistais dzīvniekos. Šie skulptori vienlaikus ir arī zinātnieki, kas spēj saskatīt dzīvību tur, kur citi redz tikai nāvi.

Plkst. 21:00 filma "Kusamas bezgalība" (Kusama: Infinity, 2018) aicinās pievienoties mākslinieces Jajoi Kusamas ceļojumam no konservatīvās bērnības Japānā līdz īsam slavas uzplaiksnījumam ASV 1960. gados, kad viņai par preses uzmanību bija jācīnās ar Endiju Vorholu. Lai arī Kusama kļuva par vienu no starptautiski atzītākajām mūsdienu avangarda mākslas pasaules ikonām, filmas beigās režisore uzdod  jautājumus par sabiedrības skaudro attieksmi pret sievieti mākslinieci, ņemot vērā, ka pašlaik astoņdesmit gadu vecumā Kusama jau pēdējos trīsdesmit gadus dzīvo garīgās veselības aprūpes iestādē Japānā.

Vakara izskaņā plkst. 23:30 brīvdabas kinoteātrī Kuldīgas pilsētas dārzā demonstrēs 2019. gada Kimas Longinoto filmu "Mafijas fotogrāfe" (Shooting the Mafia), kas iekļauta Sandensas un Berlīnes starptautisko kinofestivālu oficiālajās programmās. Filma stāsta par vienu no spilgtākajām itāļu fotogrāfu personībām Letīciju Batalju, kas neatkarīgi no pastāvīgiem draudiem un šausmām caur objektīvu visas karjeras garumā dokumentējusi Sicīlijas mafijas dzīvi un noziegumus.

Sestdien, 3. augustā, plkst. 18:00 turpināsies filmu programma ar "Laipni lūgti Sodomā" (Welcome to Sodom, 2018), kas izrādīta un nominēta Kopenhāgenas kinofestivāla "CPH:DOX" galvenajai balvai. Simtiem tūkstošu mobilo tālruņu, platekrāna televizoru, klēpjdatoru un līdzīgu tehnoloģisko ierīču salīdzinoši neilgā laika posmā kļūst nederīgas, tiek izmestas un nokļūst Ganā, Āfrikā, kur bērni un pieaugušie tās demontē toksiskos dūmos. Kas vieniem ir uzņēmējdarbība ar tīri nopulētiem ekrāniem, citiem ir toksiski indīga ikdienas rutīna. Tā ir filma par produktu dzīvi pēc nokļūšanas atkritumu izgāztuvē.

Turpinot apkārtējās vides ietekmēšanas tēmu, plkst. 20:00 demonstrēs iespaidīga mēroga filmu "Antropocēns: cilvēku laikmets" (Anthropocene: The Human Epoch, 2018) par neaptveramo apmēru un tempu, kādā cilvēki pēdējo desmitgažu laikā iedarbojas uz apkārtējo vidi un jo īpaši dabas resursiem. Tas zinātniekiem liek domāt par jauna laikmeta noteikšanu – antropocēns jeb cilvēku laikmets. Filmu veidotāji kopā ar godalgoto fotogrāfu Edvardu Burtinskī dodas uz 20 valstīm sešo kontinentos, lai  dokumentētu, kādu ietekmi cilvēki atstājuši uz Zemi. Filma izrādīta Toronto starptautiskajā kinofestivālā un nominēta kā labākā Kanādas pilnmetrāžas filma.

Brīvdabas kinoteātrī plkst. 23:30 būs skatāma Dizaina filmu festivāla 2019 nobeiguma filma "Staigājot pa ūdens virsmu" (Walking on Water, 2018), kas ir necenzēts audiovizuāls reģistrs mākslinieka Kristo radošajam darba procesam un personīgajām attiecībām. Kristo un viņa sieva ir slaveni ar savām liela mēroga vides instalācijām. Pirmo reizi pēc sievas un ilggadējās sabiedrotās Žannas Klodas nāves Kristo uzņemas īstenot projektu "Peldošie moli", ko viņi abi bija iecerējuši pirms vairākiem gadiem. Instalāciju 2018. gadā apskatīja 1,2 miljoni apmeklētāju. Tas īstenotājiem radīja vairākus negaidītus sarežģījumus.

Savukārt sestdien, 3.augustā, ģimenēm ar bērniem būs iespēja iesaistīties arī radošās aktivitātēs, kas pievērsīs uzmanību videi mums apkārt, tās resursu izmantojumam, taupīšanai, kā arī dārzkopības mākslas nozīmei. Radošajā darbnīcā kā pieaugušie, tā arī bērni varēs ielūkoties aizraujošajā stādu pasaulē. Dārzkopības darbnīcā ģimenēm katram dalībniekam būs iespēja ne tikai iestādīt augu pēc savas izvēles, bet arī apgūt dekupāžas tehniku, kurā izrotāt savu stāda podiņu. Turpat uz Kuldīgas mākslinieku rezidences terases tiks pasniegtas no vietējiem labumiem pagatavotas publiskās pusdienas.

Dizaina filmu festivāla programma tiks demonstrēta Kuldīgas Mākslinieku rezidences (KMR) ierīkotajā kinozālē (ieejas maksa EUR 2,50), bet brīvdabas seansi bez maksas norisināsies pilsētas dārza kinoteātrī "Goldingen Knight Cinema" (GKC). Filmas tiks izrādītas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā.

Festivāla programma

Piektdien, 02.08.

17:00 LLMC vasaras skolas ekskursija, diskusija: Ebreju vēstures mantojums Kuldīgā, Iļja Ļenskis (KMR)
19:00 DFF2019 atklāšanas seanss: "Izbāzeņi" (Stuffed, 2019) (KMR)
21:00 "Kusamas bezgalība" (Kusama: Infinity, 2018) (KMR)
23:30 "Mafijas fotogrāfe" (Shooting the Mafia, 2019) (GKC)
Vakara izskaņa "Rezidence Kafe Venta"

Sestdien, 03.08.

10:00 LLMC vasaras skolas lekcija: Seeing the unseen, researching the unspeakable, imagining and unimaginable, Adi Kuntsman (KMR)
13.30 LLMC vasaras skolas darbnīca: Remembering and forgetting in the digital age, Adi Kuntsman (KMR)
14:00 dārzkopības darbnīca ģimenēm (KMR)
16:00 publiskās pusdienas (KMR)
18:00 "Laipni lūgti Sodomā" (Welcome to Sodom, 2018) (KMR)
20:00 "Antropocēns - cilvēku laikmets" (Anthropocene: The Human Epoch, 2018) (KMR)
23:30 "Staigājot pa ūdens virsmu" (Walking on Water, 2018) (GKC)
Vakara izskaņa "Rezidence Kafe Venta"

Plašāka informācija par pasākumu pieejama šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!