Džordža Gudvina Kilbērna glezna "Māte ar meitu", 20. gadsimta sākums
 
Domas
03.09.2014

Kuces kundze

Komentē
14

Ja tu vēlies izteikt viedokli par abortiem un dzimstību, dzimumu līdztiesību, cilvēktiesībām, laulību un Baznīcu, tad ir jāņem vērā – lai tavam viedoklim būtu svars, ir nepieciešams priviliģēts sociālais statuss. Ja tu gribi izteikties par "sociālām nenormālībām", tev pašam ir jābūt "normālam".

Ja būtu jāatrod cilvēka profils, kura viedoklis šajos jautājumos būtu visvieglāk diskreditējams, tad tā būtu neprecēta, resna lesbiete bez bērniem. Viens no radošākajiem komentāriem par mani internetā – "neglītā lesbiešu kuce". Es domāju, ka šajos trijos vārdos ietverts ļoti spēcīgs sociālais konteksts par to, kā dzīvot ir pareizi un kā – nosodāmi.

Skaistums

Sievietei tā ir vērtība pati par sevi – proporcionāli veidota seja, lielas acis un lūpas, tievs ķermenis, bet lielas krūtis un dibens. Spēja darboties modes likumu ietvaros. Skaistums ir ne tikai ģenētiskas loterijas vai likumsakarību dots, tā ir arī prasme, kuru sievietes jau no bērnības iemācās izkopt. Interneta komentētāji nereti pārbauda manu profilu "Facebook", lai savās savstarpējās sarunās secinātu, ka nē, tomēr neesmu neglīta. Jo skaidrs, ka sieviete, kas uzskata, ka ir jābeidz sievietes vērtēt pēc ārējā izskata kā gaļu Centrāltirgus vitrīnā, ir neglītene ar savu revolucionāro dienaskārtību – visas sievietes padarīt tikpat neglītas kā viņa.

Tomēr te ir arī triks – es nedrīkstu būt pārāk skaista, nedrīkstu pārāk izcelt savu ķermeni ar apģērbu, jo tad es kļūstu par sliktu feministi. Es nedrīkstu gribēt krāsoties un nedrīkstu mīlēt skaistas kleitas. Man ir jāstāv pāri sabiedrības uzspiestiem skaistuma standartiem un vadlīnijām. Ja es to nespēju, vienalga, kādu iemeslu dēļ, es esmu liekule.

Sievietes skaistums ir sociāli nozīmīgs faktors. Naomi Volfa savā grāmatā "Skaistuma mīts" [1] runā par to, kā medijos sievietes skaistums ir sasaistīts ar sociāli vispārpieņemtām normām, sociālo statusu, tikumību un nereti arī intelektu. Tievas sievietes medijos reprezentē skaistumu, pārliecību par sevi, iekārojamību. Savukārt sievietes, kuru izskats ir novirze no kultūrā pieņemamā standarta, tiek portretētas kā groteskas karikatūras, par kurām pasmieties vai kuras pažēlot. Sievietes, kuras nepakļaujas fiziskā izskata sociāli pieņemamajam standartam, piemēram, ir ar lieko svaru, tiek portretētas kā seksuāli nepievilcīgas, ar tādām personības iezīmēm kā aprobežotība, agresivitāte, intelekta trūkums, sevis nīšana vai cita asociāla uzvedība.

Seksuālā orientācija

Glorija Steinema 1978. gadā rakstīja: "Agrāk vai vēlāk visas sievietes, kas nepakļaujas sociālajiem standartiem, tiek nosauktas par lesbietēm. Viss gan sākas ar mazākiem sodiem, nosaucot viņas par psihopātēm vai agresīvām, vīriešnīdējām vai nesievišķīgām."

Daudziem šķiet, ka lesbiete – tas ir lielākais aizvainojums, kuru veltīt sievietei, jo simbolizē visas īpašības, kas ir sociāli nepieņemamas. Lesbietes ir sievietes, kuras negrib neviens vīrietis. Lesbietes ir sievietes, kuras nekad neapprecēsies. Tās ir sievietes, kurām nekad nebūs bērnu. Pētījumā "Izvairoties no stigmas asociāciju dēļ: aizspriedumi pret lesbietēm sociālās distancēšanas formātā" [2] pētnieki Džaneta Svima, Melisa Fērgusone un Lauri Haierss secināja, ka sievietes izvēlas norobežoties no feministiskiem uzskatiem, jo nevēlas tikt nosauktas par lesbietēm. Homoseksualitātei ir sociālā stigma.

Bērni

Savas izvēles vai citu iemeslu dēļ būt sievietei bez bērniem ir grūti. Tas ir saistīts ar to, ka visos laikos sievietes galvenā vērtība ir bijusi mātes loma, tādēļ lēmums neuzņemties šo lomu šķiet radikāls, sociāli nepieņemams. Laikā, kad valsts politikas līmenī dzimstības pieaugums ir pasludināts par pašmērķi, nedzemdēt ir pretvalstiska rīcība. Kādu sociālo stigmu nes sievietes izvēle nekļūt par māti? Vairāki pētījumi, kas veikti dažādās valstīs [3], aptaujājot sievietes, kurām nav bērnu, rāda, ka viņām laika gaitā jāiemācās sadzīvot ar uzskatu, ka šāda izvēle ir nedabīga, nesievišķīga, ka tā ir sievietes vaina, jo viņa ir negribēta. Sociāli pieņemams sievietes dzīves cikls būtu sekojošs – gribēt apprecēties, apprecēties, gribēt bērnu, dzemdēt. Nespēja realizēt jebkuru no šiem punktiem nozīmē neiekļaušanos normalitātē.

Laulība

Būt neprecētai vienmēr būs sievietes vaina. Vai nu tu esi pārāk neglīta, vai pārāk skaista, vai slikta saimniece, vai nepatīkama personība. Būt neprecētai pēc 30 – tas jau ir sociāls nāvessods. Ir jāiemācās sadzīvot ar realitāti – regulāriem atgādinājumiem un nereti rupjiem komentāriem no draugu, paziņu, nepazīstamu cilvēku un – sāpīgākais – radinieku puses par to, ka esi viena.

Kā raksta Ērvings Gofmanis, stigmatizācija ir sociāls, nevis bioloģisks vai fizioloģisks konstrukts un cilvēkiem ir tendence uzskatīt, ka persona ar stigmu nav līdz galam cilvēciska.

Vara ir normalitātē

Dienā, kad es nolēmu, ka mana laulība ir nonākusi līdz finiša punktam, manī plosījās vairākas sajūtas. Un papildus skumjām un zaudējumam es sajutu arī akūtas bailes par to, ka es vairs nekad nevarēšu izmantot savu priviliģēto statusu, lai izteiktu viedokli. Un gribas pie tā pieturēties, klusēt par statusa zaudējumu un cerēt, ka neviens nekad neuzzinās, ka mans viedoklis ir kļuvis nevērtīgāks. Un nožēlojamākais ir tas, ka es skaidri apzinos – labi, ka man vismaz ir bērni, varbūt aiz tiem es varēšu slēpties kā aiz vairoga, lai attaisnotos – es neesmu negribēta, neglīta lesbiete, intelektuālās sabiedrības zemākais slānis, kurā neviens negrib klausīties.

[1] Naomi Wolf "Beauty Myth"

[2] Janet K. Swim, Melissa J. Ferguson, and Lauri L. Hyers, Avoiding Stigma by Association: Subtle Prejudice Against Lesbians in the Form of Social Distancing.

[3] Piemēram, te: "Unnatural Women: Childless in America".

Tēmas

Linda Curika

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
14

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!