Foto: Mākslai vajag telpu
 
Aktualitātes
04.10.2021

Kristiana Brektes murālis izvirzīts balvas "Kilograms kultūras 2021" finālam

Komentē
0

1. oktobrī noslēdzās Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2021" Rudens balsojums. Skatītājiem un klausītājiem bija jāvērtē darbi astoņās kategorijās, finālam kvalificējās viens darbs katrā no tām – vislielāko sabiedrības atbalstu saņēmušais.

Kategorijā "Pārsteigums" finālam izvirzīts Kristiana Brektes darbs "Veltījums Džemmai Skulmei" uz Rīgas 40. vidusskolas sienas, kas daļā sabiedrības izsaucis asu reakciju un aktualizējis diskusiju par mākslas cenzūru. Mākslas darbu jau vērtējusi gan Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, gan Tiesībsarga birojs, savukārt par tā likvidāciju savākti gandrīz 5000 parakstu. Šajā nedēļas nogalē pie Latvijas Mākslas akadēmijas sadedzināts atbalsta plakāts māksliniekam un pats K. Brekte saņēmis privātus draudus.

Līdzās K. Brektes murālim balvai izvirzīti arī citi mākslas darbi, kas tapuši no šī gada maija līdz 31. augustam.

Kategorijā "Mūzika" finālam izvirzīts:

Elīnas Garančas un Raimonda Paula koncerts "Ja tevis nebūtu..." 24. jūlijā. Latvijas Nacionālais teātris, "Sinfonietta Rīga", diriģents Normunds Šnē un instrumentālā grupa Raimonda Macata vadībā.

Kategorijā "Kino" finālam izvirzīta:

"Tizlenes". Spēlfilma, režisore Marta Elīna Martinsone. Studija "Ego Media".

Kategorijā "Teātris" finālam izvirzīta:

"Smiļģis". Dailes teātris, režisors Viesturs Kairišs.

Kategorijā "Vizuālā māksla" finālam izvirzīta:

Kirila Panteļejeva personālizstāde "5 istabas". Mākslas galerija "Noass".

Kategorijā "Literatūra" finālam izvirzīts:

Kristīnes Želves romāns "Grosvaldi". Izdevniecība "Neputns".

Kategorijā "Mantojums" finālam izvirzīts:

Atjaunots Ķemeru vēsturiskais parks. Jūrmalas pilsētas dome, SIA "Livland Group", pilnsabiedrība "RERE BMV", "SIA "Isliena V" un SIA "Jurēvičs un partneri".

Kategorijā "Pārsteigums" finālam izvirzīts:

Kristiana Brektes sienas gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei". Fonds "Mākslai vajag telpu".

Kategorijā "Notikums" finālam izvirzīts:

Imanta un Gido Kokaru simtgadei veltīts svētku dziesmu vakars "BrāliBrāli" 14. augustā. Mežaparka Lielā estrāde, režisors Juris Jonelis, mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags.

"Kilograms kultūras 2021" pēdējais – Ziemas balsojums – notiks 2022. gada janvārī, kad balsot varēs par kultūras notikumiem, kas sabiedrības vērtējumam nodoti no 2021. gada septembra līdz decembrim. Pēc tam darbi, kas Pavasara, Rudens un Ziemas balsojumos saņēmuši vislielāko skatītāju un klausītāju atbalstu, sacentīsies fināla balsojumā.

Ikviens interesents līdz pat šī gada 31. decembrim aicināts pieteikt savu iecienītāko kultūras baudīšanas vietu kategorijā "Mana kultūrvieta". Kultūrvietu ieteikumi tiek apkopoti visa gada garumā, bet balsot par tām būs iespējams tikai fināla balsojumā 2022. gada sākumā.

Par balvu "Kilograms kultūras"

„Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem. Žūrijā, kas izvirza kultūras notikumus Pavasara, Rudens un Ziemas balsojumiem, darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Eva Johansone, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LR3 "Radio Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!