Aktualitātes
19.03.2021

Krišjāņa Zeļģa krājums iekļauts prestižā dzejas izlasē Vācijā

Komentē
0

Gaidot Starptautisko dzejas dienu 21. martā, Vācu valodas un rakstniecības akadēmija publicējusi ieteikumu sarakstu ar 20 izciliem pēdējā gada laikā vācu valodā iznākušiem un tulkotiem dzejas krājumiem. Starp tiem nosaukts arī Krišjāņa Zeļģa krājums "Zvēri" (vācu valodā – "Wilde Tiere").

Šāds saraksts tiek publicēts jau desmit gadus, un tajā iekļaujamās grāmatas izvēlas vācu rakstnieki, literatūrzinātnieki un kritiķi. Iekļūšana šajā sarakstā ir vērā ņemams sasniegums, jo Vācu valodas un rakstniecības akadēmija ik gadu piešķir arī Vācijas prestižāko literāro godalgu – Georga Bīhnera prēmiju par izciliem sasniegumiem vācu valodā rakstītajā literatūrā.

Krišjāņa Zeļģa krājumu kā savu ieteikumu izvēlējusies vācu rakstniece Mariona Pošmane, kas 2019. gadā tika iekļauta Bukera Starptautiskās balvas literatūrā īsajā sarakstā par romānu "Priežu salas". Savu izvēli viņa pamato šādi: "Šie dzejoļi atskan no tāluma, provinces, vienas no Eiropas mazākajām valstīm, kuras populācija nepārtraukti sarūk. Dzejā iezīmējas vieta, kur nekas nenotiek, valda noslēgtība, vientulība, melanholija. Marginalitāte ir viena no svarīgākajām Zeļģa tēmām, jo tikai nedaudzi uzskata dzejnieka darbu par svarīgu, kur nu vēl noderīgu. Krišjānis Zeļģis šajā situācijā rod cēlas skumjas un vēsu eleganci, un apziņa par savu stāvokli modina viņā sapratni un pat līdzcietību pret līdzīgām būtnēm – paziņām, garāmgājējiem un citiem "zvēriem". Radniecība, ko Zeļģis jūt ar pazemotajiem un aizvainotajiem šajā postsociālisma telpā, liek viņam ne tikai kritiski raudzīties uz sabiedrības stāvokli, bet arī aizkustinošā veidā uzlūkot cilvēku attiecības. Lakoniskā valoda, kas nerada troksni, ir precīza, pārsteidzoša un skaista."

Dzejnieka Krišjāņa Zeļģa trešais krājums "Zvēri" apgādā "Neputns" iznāca 2016. gadā, bet 2020. gadā Vācijā to izdeva apgāds "Parasitenpresse". 21. martā Zeļģa krājums un citas sarakstā iekļautās grāmatas tiks prezentētas virknē Vācijas grāmatnīcu un bibliotēku. 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!