Aktualitātes
28.08.2020

Koncertzāle "Latvija" jauno sezonu atklās ar "(ne) Bēthovenu"

Komentē
0

19. septembrī koncertzāle "Latvija" jauno koncertsezonu Ventspilī atklās ar izcilā vācu pianista Sebastiana Knauera (Sebastian Knauer) un kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncertu, diriģenta Normunda Šnē vadībā atskaņojot Ludviga van Bēthovena iedvesmotas komponista Arāša Safaiana (Arash Safaian) variācijas programmā "Šis ir (ne) Bēthovens".

Nupat, augusta vidū, dienasgaismu ieraudzījis jauns ieraksts – Sebastiana Knauera un irāņu izcelsmes komponista Arāša Safaiana kopīgi lolotā iecere "This Is (Not) Beethoven". Tā ir Vīnes klasiķa Ludviga van Bēthovena plašāk zināmo darbu iedvesmota A. Safaiana oriģinālmūzika, variācijas par "Mēnesnīcas sonātes", Septītās simfonijas un citu opusu tēmām. Ar Cīrihes kamerorķestri, kas piedalījies "This Is (Not) Beethoven" ierakstā, Knauers un Safaians sadarbojušies jau iepriekš, piemēram, ieskaņojot un ar panākumiem atskaņojot klavierkoncertu ciklu "ÜberBach", kas pirms trim gadiem komponistam Safaianam atnesa "Echo Klassik" balvu.

"Gluži vienkārši – šī mūzika ir Arāša Safaiana, nevis Ludviga van Bēthovena radīta," teicis Sebastians Knauers, atbildot uz jautājumu par divdomīgo programmas nosaukumu. Izvēršot komentāru, pats Safaians atsaucies uz klausītāju atpazītu tēmu "iztēlošanos no jauna", "pārveidi", "apvēršanu" un "izstrādi", kad runa ir par jēdziena "variācijas" lietojumu šīs programmas kontekstā. Vēl vairāk – klausītāji uzreiz pamanīs, ka "Šis ir (ne) Bēthovens". Galvenā caurviju tēma dzirdama 7. simfonijas (Op. 92) otrajā jeb Allegreto daļā.

"Esmu drošs, ka pats Bēthovens šo klausītos ar interesi. Būdams par sevi pārliecināts, viņš reiz teicis: "Bēthovens ir viens vienīgs!" Tas, ko esam izdarījuši ar viņa mūziku, nav noziegums. Mēs neesam neko izpostījuši. Gluži pretēji – tas ir veltījums, dziļas cieņas apliecinājums. Tas ir stāsts par ļaušanos viņa mūzikai un pierādījums, ka pēc 250 gadiem mēs joprojām apbrīnojam un no sirds mīlam Bēthovenu," par programmu, kas pirmo atskaņojumu piedzīvos koncertzālē "Latvija" Ventspilī, teicis Sebastians Knauers.

Sebastians Knauers savulaik debiju piedzīvojis 14 gadu vecumā Hamburgā uz Leischalles skatuves. Turpmāko vairāk nekā 30 gadu laikā viņš bijis viens no pieprasītākajiem vācu pianistiem, regulāri koncertējot visā pasaulē – no Berlīnes filharmonijas līdz Vigmora zālei Londonā, no Linkolna centra Ņujorkā līdz Zalcburgas festivālam Austrijā un daudzviet citur. Viņa ieraksti dienasgaismu ieraudzījuši "Deutsche Grammofon", "Warner Classics" un citu prestižu izdevniecību paspārnē.

Arāšs Safaians ir Teherānā dzimis un Baireitā audzis mākslinieks, komponists un producents, irāņu modernisma pārstāvja Ali Akbara Safaiana (Ali Akbar Safaian) atvase. Jau agrā bērnībā paralēli mūzikas iepazīšanai A. Safaiana interešu lokā vienmēr bijusi arī vizuālā māksla. Ne velti viņš vispirms izvēlējās studēt glezniecību Nirnbergas Mākslas akadēmijā, vēlāk pievēršoties kompozīcijas apguvei Minhenes Mūzikas un Teātra koledžā. Līdzās darbiem, kas radīti orķestrim un ansambļu sastāviem, Arāšs Safaians pazīstams arī kā filmu mūzikas autors. Vairākas pasaules koncertzāles piedzīvojušas viņa operu pirmizrādes, piemēram, "Pludmalē" Barišņikova Mākslas centrā Ņujorkā vai "Uz spēles" Minhenes Operas biennālē.

"Grammy" balvas ieguvējs – Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" – regulāri sadarbojas ar viesdiriģentiem, muzicē kopā ar spožākajiem Latvijas un ārvalstu solistiem, piedalās dažāda mēroga festivālos. Līdztekus koncertdzīvei Latvijā un Baltijas valstīs, orķestris koncertējis Hamburgas Elbas filharmonijā, Ķelnes filharmonijā, Minhenes Herkulesa zālē, Frankfurtes "Alte Oper", Amsterdamas "Muziekgebouw", "De Doelen" koncertzālē Roterdamā, Sanktpēterburgas filharmonijā, Ņujorkas Linkolna centrā un citviet.

Jau kopš dibināšanas 2006. gadā orķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Normunds Šnē.

"Sinfonietta Rīga" sniegums četras reizes novērtēts ar valsts augstāko apbalvojumu akadēmiskajā mūzikā – Lielo mūzikas balvu, bet ar prestižo ierakstu balvu "Grammy" novērtēta orķestra "Sinfonietta Rīga" dalība igauņu komponista Arvo Perta albuma "Adam's Lament" ieskaņojumā, ko klajā laidis ECM.

Biļetes uz Sebastiana Knauera un "Sinfonietta Rīga" koncertu "Šis ir (ne) Bēthovens" nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības tīklā. Pārdošanā ierobežots skaits biļešu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!