Aktualitātes
11.05.2022

Koncertzālē "Latvija" atzīmēs grieķu komponista Jaņņa Ksenaka simtgadi

Komentē
0

29. maijā Ventspilī, koncertzālē "Latvija", ar vērienīgu divdaļīgu koncertu "Εκατό Χρόνια" jeb "Simts gadi" tiks atzīmēta izcilā grieķu komponista, arhitekta un savdabja Jaņņa Ksenaka (Iannis Xenakis) simtgade.

Komponists Jannis Ksenakis piedzima 1922. gada 29. maijā Rumānijas pilsētā Breilā. Atzīmējot šo faktu, Ventspils koncertzāle aicinās vienu dienu pavadīt Jaņņa Ksenaka pasaulē. Svētdien plkst. 14:00 koncertzāles Mazajā zālē notiks trīs komponista kamerdarbu atskaņojumi. Vijolniece Marta Spārniņa interpretēs dvīņu skaņdarbus "Mikka" un "Mikka S" solo vijolei. Turpinājumā virtuozais krievu pianists Mihails Buzins (Mikhail Bouzine) lasīs "Evryali" jeb "Atklāto jūru" klavierēm – skaņdarbu, par kuru, to pabeidzot un veltot franču pianistei Marī-Fransuāzai Bukvē (Marie-Françoise Bucquet), pats komponists teicis: "Še, apskaties! Un ja tev šķiet, ka vari ar to ko iesākt, spēlē!" Savukārt skaņdarbu "Okho" trim perkusijām ar laikmetīgās dejas tandēma "IevaKrish" veidotu horeogrāfiju interpretēs pazīstamais sitaminstrumentu trio "Giunter Percussion" no Viļņas.

Jubilejas otrā daļa un kulminācija koncertzāles Lielajā zālē sāksies plkst. 18:00, kad pirmoreiz Latvijā Jaņņa Ksenaka monumentālo skaņdarbu "Pléïades" atskaņos latviešu perkusionistu Guntara Freiberga, Elvija Endeļa un Mika Bāliņa "Perpetuum Ritmico", kā arī lietuviešu sitaminstrumentālistu Pāvela Gintera (Pavel Giunter), Sigita Gaiļus (Sigitas Gailius) un Andrjus Rekaša (Andrius Rekasis) veidotais sekstets. 1978. gadā pēc ansambļa "Percussions de Strasbourg" pasūtījuma tapušais darbs līdzās baletam "Kraanerg" tiek uzskatīts ne tikai par paša komponista radošo virsotni instrumentālajā mūzikā, bet arī par izpildītāju spēju galējo robežu pārbaudi. Lietpratēju vidū pat valda pārliecība, ka darbs ir metrs, ar kuru noteikt, ko vērts ir kolektīvs.

Jubilejas koncertu scenogrāfiju kopā ar kolēģi Ievu Stalšeni veido mākslinieks Miķelis Fišers. Biļetes uz Jaņņa Ksenaka jubilejas koncertiem 29. maijā Ventspilī, koncertzālē "Latvija" nopērkamas "Biļešu Paradīzes" tirdzniecības tīklā. Pārdošanā gan atsevišķas biļetes uz katru no koncerta daļām, gan kopīgs abu koncertu abonements par izdevīgāku cenu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!