Aktualitātes
13.06.2019

Ko varēs redzēt šīgada festivālā "Homo Novus"?

Komentē
0

No 5. līdz 13. septembrim dažādās vietās Rīgā notiks starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus", kura programmu veido deviņi iestudējumi – gan viesizrādes, gan īpaši festivālam radīti darbi. Piedāvājam ieskatu tajā, ko redzēsim vienā no gada gaidītākajiem teātra notikumiem.

"Klapping"
5. un 6. septembrī dažādos Rīgas sporta laukumos

Izrādes "Klapping" veidotāji, horeogrāfi Ahilans Ratnamohans un Ferass Šahīts, pirms pievēršanās laikmetīgajai dejai bija profesionāli futbolisti, un tas atstājis ietekmi uz viņu kustībām. Šovasar abi vairākas nedēļas dzīvos Rīgā, apmeklēs vietējos sporta laukumus un iepazīsies ar to apmekētājiem. Viņi tiksies ar Latvijas futbola profesionāļiem un amatieriem, strādās ar jauniešiem un kopā pētīs futbolistu kustības, mēģinot tās pārvērst laikmetīgajā dejā un izrādē-rituālā.

"Heterotopija Rīgā"
No 5. līdz 13. septembrim Rīgā

"Heterotopija Rīgā" ir japāņu režisora Akiras Takajamas klausāmizrāde pilsētvidē. Ar ceļvedi, kurā atzīmēti seši pieturas punkti, un nelielu radioaparātu skatītāji dosies pārgājienā uz sešām Rīgas adresēm, katrā noklausoties kāda japāņu vai latviešu rakstnieka stāstu, kas atklāj jaunus pilsētas slāņus un nedzirdētas vēstures liecības, saistītas ar 30. gados Rīgā dzīvojušo japāņu spiegu Makoto Onoderu.

"Austošā skaņa"
6. septembrī "Dirty Deal Teatro"

Dažādu mākslinieku, mūziķu un pētnieku kopizrāde "Austošā skaņa" būs ceļojums septiņu stundu garumā no tumsas līdz ausmai, kas aicinās klausītājus reflektēt par skaņas netveramo dabu un skaņu kā pretošanās formu, atklāt retus skaņas arhīvus un piedalīties svešu valodu apguvē.

"Hanna"
6., 7., 8., 9. septembrī "Dizaina fabrikā"

Ar savu jaunāko izrādi "Hanna" festivālā viesosies leģendārā norvēģu teātra kompānija "Verdensteatret". Iestudējums ir izrādes, koncerta un instalācijas hibrīds, kur visa telpa tiek spēlēta kā viens polifonisks audiovizuāls instruments un kas apvieno "Verdensteatret" rokrakstam raksturīgo – kinētiskas skulptūras, video un skaņas kompozīciju.

"Luvras un/vai spārdot mirušo"
7., 8. un 9. septembrī Hanzas peronā

Libāniešu vizuālais mākslinieks Valids Rāds, kurš savā radošajā darbībā pievērš uzmanību vizuālās mākslas institūciju ideoloģiskajai, ekonomiskajai un politiskajai dimensijai, uz Rīgu vedīs izrādi "Luvras un/vai spārdot mirušo" – ekskursiju izstādē, kurā savijas reāli notikumi, fikcija un mākslinieka komentārs un kurā skatītāji aizceļo no Pirmā pasaules kara muzeja Beļģijā uz Luvru Abū Dabī, pa ceļam piestājot Ņujorkā.

"Ļoti izturīga līmlente"
9., 10., 11., 12. septembrī Aisteres zālē H2O 6 kvartālā

Austrāliešu teātra kompānija "Branch Nebula", kas savos iestudējumos apvieno laikmetīgā cirka, sporta un urbānās kultūras elementus, festivālā piedāvās fiziskā teātra izrādi "Ļoti izturīga līmlente" – viena aktiera nervus kutinošu spēli ar dažādiem priekšmetiem, agregātiem, nedrošu tehnisko aprīkojumu un, kā priekšā pasaka nosaukums, ļoti izturīgu līmlenti.

"Vieglāk par sievieti"
11., 12., 13. septembrī Ģertrūdes ielas teātrī

Igauņu mākslinieces Kristīnas Normanas darbs "Vieglāk par sievieti" ir dokumentāli poētiska izrāde par sievietēm, kuras reiz dzīvē ir lēkušas nezināmajā gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Darba pamatā ir Normanas pētījums par ukraiņu sievietēm – veco ļaužu aprūpētājām Itālijā, kuras tur dēvē speciālā vārdā – par badantēm.

"Darba augļi"
11. un 12. septembrī Rīgas kinostudijā

Beļģu māksliniece Mīta Varlopa festivālā viesosies ar divām izrādēm. "Darba augļi" ir iestudējums, koncerts un mākslas izstāde vienlaikus. Par tās telpisko ietvaru kalpo balts izstāžu kubs, melna teātra kaste, bungu komplekti un vadu mudžekļi, kurā darbojas izrādes autore, trīs mūziķi, tehniskais personāls un dažādi priekšmeti, kopā veidojot vēstījumu par brūkošo, svešo, bet tajā pašā laikā vienīgo iespējamo pasauli.

"Spoku rakstnieks un salauztā rokas bremze"
13. septembrī Rīgas cirkā

Savukārt "Spoku rakstnieks un salauztā rokas bremze" ir mākslinieces jaunākā izrāde – hipnotizējošs dejas rituāls, improvizēta mūzikas nakts un dzejas lasījums, kurā, par pamatu izmantojot klasisko murgu motīvu ar saplīsušu bremzi, Varlopa kopā ar diviem mūziķiem reflektē par kontroles zaudēšanu, nespēju apstāties, traukšanos pretī nelaimei, ātrumu un brīvību.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!