streips
pirms 4 gadiem
Esmu pasniedzējs ar stāžu LU SZF, un par studentu klusēšanu, kad tiek uzdots jautājums, tā ir visdziļākā patiesība. Ar ļoti retiem izņēmumiem sēž kā ūdeni mutē ieņēmuši. Turklāt ziņu rakstīšanas lekcijas notiek telpā ar datoriem, kur studenti var veikt dažādus vingrinājumus (un arī ganīties pa internetu domājot, ka es to neredzu; kļūda; es to redzu, bet neko nesaku, jo kāda jēga, ja students pats nav ieinteresēts?) Bet vienu gan es gribētu lūgt. Nezinu, kurš pirmais angļu valodas jēdzienu "by default" pārtulkoja kā "pēc noklusējuma," šķiet, tas bija datoriķu pasaulē, kura man ir visai tumša bilde. Bet "by default" nozīmē kaut ko, kas notiek automātiski. "Pēc noklusējuma" liecina, ka kaut kas tiek turēts slepenībā, noklusēts. Zinātne šī vārda plašajā nozīmē varētu to saprast un jēdzienam "by default" atrast citu variantu. Paldies autoram par pārdomām.

igors Gubenko
pirms 4 gadiem
Paldies lasītājam par uzmanību, pieredzes stāstu un terminoloģisku norādi! Daži vārdi par pēdējo: LZA Terminoloģijas komisija akcpetē "by default" latviskojumu "pēc noklusējuma". http://termini.lza.lv/term.php?term=p%C4%93c%20noklus%C4%93juma&lang=LV Tai pat laikā LVAK šo vārdkopu atzīst par rusicismu un aicina "by default" tulkot kā "pirmņēmumā" https://twitter.com/LVAK_valoda/status/1073667351411916800 . Esmu diezgan drošs, ka šis piedāvājums valodā neiedzīvosies.
Lai nu kā, piekrītu, ka manā tekstā tai vietā varētu mierīgi likt kādu mazāk problemātisku (un arī studentus nedehumanizējošu) apzīmējumu.

Shift Down
pirms 4 gadiem
Ja augstskola māca komunikācijas prases pacelt jaunā līmenī, tad teikšu tā, ka pamatskola māca komunicēt tā, lai vispār varētu ar kādu sadzīvot un izdzīvot cauri pubertātes periodam un tam daudz lielāka nozīme.

Kārlis Vērdiņš
pirms 4 gadiem
Paldies par linku! Tur konceptuālā dzeja:


Teksta pārejas vārdi un frāzes veidošana.

Rakstot esejas, referātus un citus studiju darbus nākas piedomāt, kā veidot izklāstu, pievienot idejas, izmantot pierādījumus, atsauces uz avotiem, lai teksts loģiski sasaistītos.
Pievienojot idejas var izmantot: atkal, tāpat, vēlreiz, arī, un, un tad, kā arī, turklāt, tāpat būtiski, beidzot, galīgi, pirmkārt (otrkārt, treškārt), vienā gadījumā, papildu, papildus, sākumā, visbeidzot, turpmāk, turklāt, pie tam, vispirms, beigās, līdzīgi, nākamais.
Akcentējošās frāzes: galvenokārt, visbeidzot, vienādi būtiski, īpaši, patiešām, faktiski, tā ir taisnība, ka.., vissvarīgākais, protams, patiesi, precīzi.
Ilustrējot ideju: kā ilustrācija tam, piemēram, citiem vārdiem sakot, īpaši, proti, tas ir, ilustrējot.
Salīdzinot idejas: tādā pašā veidā, līdzīgi, tāpat.
Pretstatot idejas: bet, bet tajā pašā laikā, turpretim, pretēji, lai gan, salīdzinājumā ar, neņemot vērā, tomēr, kaut gan, gluži otrādi, no otras puses, citādi, drīzāk, labāk, nedomājot par, diemžēl, vēl arvien, kaut gan, neskatoties uz.
Norādot uz cēloņiem un sekām: atbilstoši, tā rezultātā, tādēļ, tātad, no tā laika, pretējā gadījumā, tādā mērā, arī tāpēc, turklāt, toreiz, sakarā ar to, tādam nolūkam.
Ievietojot idejas laika secībā: jau, atkal, pirmkārt, beidzot, tūliņ, uzreiz, tajā laikā, tajā pašā laikā, īsi, koncentrēti, līdztekus, iepriekš, galu galā, pirmkārt (otrkārt, treškārt utt.), senāk, iepriekš, pakāpeniski, nekavējoties, nākotnē, pa to laiku, vēlāk, pēc tam, nekad, tagad, drīz, tūlīt, pašlaik, precīzi, tieši, nesen, pēdējā laikā, drīz, drīzumā, vienlaicīgi, līdz šim, pēc tam, dažkārt, pēkšņi, tad, līdz šim brīdim
Apkopojot domas: visumā, vispār, kopumā/ņemot, pilnīgi, gluži, kā ticis minēts, beidzot, vienkāršiem vārdiem sakot, noslēgumā, īsumā, apkopojot, citiem vārdiem sakot, tā ir.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!