Aktualitātes
10.12.2010

Klāva Sedlenieka lekciju kurss "Antropoloģija, politika, mežoņi un sekss" 2011. gada februārī - VISS REZERVĒTS

Komentē
0

 

Foto: Lauris Vīksne, F64.

Sākot ar 2011. gada janvāri, visiem, kuri vēlas domāt un izzināt pasauli, ar zināmu regularitāti piedāvāsim noklausīties lekciju kursus par dažādām aktuālām, sabiedriski nozīmīgām vai vienkārši aizraujošām tēmām. Lekcijas notiks ¼ Satori grāmatnīcā, Rīgā, Lāčplēša ielā 31 un būs par maksu; dažas no tām – vēlāk noskatāmas internetā video ierakstā.

Laikā no 2011. gada 15. līdz 24. februārim piedāvājam sociālantropologa Klāva Sedlenieka lekciju kursu „Antropoloģija, politika, mežoņi un sekss”. Katras lekcijas sākums plkst. 18:30.

Abonentu iespējams iegādāties, pērkot visu lekciju kursu. Tā cena: 20 LVL. (Skolēniem, studentiem un pensionāriem: 16 LVL). Cenā iekļauta tēja, kafija vai vīna glāze, kā arī spēcinoša uzkoda Satori grāmatnīcas kafejnīcā. Uz lekciju kursu pieejamas 50 vietas.

Savu dalību lūdzam pieteikt pa e-pastu: [email protected] vai pa telefonu: 67287741. Privātpersonām norēķināties pagaidām iespējams tikai skaidrā naudā grāmatnīcā, pretī saņemot čeku. Juridiskām personām iespējams rēķins.

 

Kas ir antropoloģija? Saistošs ievads. Otrdien, 2011. gada 15. februāris

Ainārs Šlesers reiz teica, ka Latvijā izglītojot pārāk daudz antropologu. Tajā laikā Latvijā diplomu bija saņēmuši tieši trīs maģistranti. Tomēr slavējami, ka pat līdz šī politiķa leksikai nonācis vārds „antropoloģija”. Pirmajā lekcijā paredzēts viest kādu skaidrību tajā, kas slēpjas aiz jēdziena „antropoloģija”. Īsumā – tā zinātne par cilvēkiem, bet, manuprāt, arī visinteresantākā no zinātnēm. Par to arī šī lekcija – par cilvēkpērtiķiem, latviešiem, Šekspīru, mežoņiem un seksu un par to, kā antropoloģija paver jaunas perspektīvas, liekot saprast, ka viss ir citādāks nekā tas sākumā šķitis.

 

Pārmaiņu kultūra pēcsociālismā jeb kāpēc esam tādi, kādi esam. Ceturtdien, 2011. gada 17. februārī

Šajā lekcijā izklāstīšu savu skaidrojumu tam, kāpēc 14% Saeimas deputātu nav droši par valsts pastāvēšanu un ko no tā būtu jāmācās NATO spēkiem Afganistānā; par to, kāpēc Austrumeiropā cilvēkiem pret valsti ir īpaša (un ne visai draudzīga) attieksme; par to, kāda melnkalniešu klaniem ir saikne ar Latviju un kāpēc tam visam ir tikai neliels sakars ar padomju mantojumu.

 

Vai vardarbība ir neizbēgama? Miermīlīgās kultūras un to mācības. Otrdien, 2011. gada 22. februārī

Vai cilvēks pēc dabas ir vardarbīgs vai miermīlīgs? Lekcijā runāšu par to, kādas īpašības visticamāk mūsu gēnos atstājis gadu tūkstošiem ilgais mednieku rūpals un par to, vistuvāko cilvēka ģenētisko radinieku vardarbīgajām tieksmēm, kā arī par to, ka gan Ādams Smits, gan Freids uz cilvēka dabu skatījās nudien ačgārni.
 

„Vīrietis” un „sieviete” kā relatīvi jēdzieni. Ceturtdien, 2011. gada 24. februārī

„Vīrietis” un „sieviete” šķiet pilnīgi fundamentāli jēdzieni. Tomēr antropoloģiskie pētījumi rāda, ka pat šajā ziņā ir viegli kļūdīties. Nav tādas dabiskas kategorijas kā vīrietis vai sieviete un pat šo kategoriju definīcijas (t.i., kas īsti ir sieviete vai vīrietis) atšķiras no kultūras uz kultūru.

 

Klāvs Sedlenieks ir latviešu sociālantropologs, lektors Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas studiju nodaļā, RSU maģistrantūras programmas "Sociālā antropoloģija" autors.

1993. gadā Vitauta Dižā universitātē Lietuvā aizstāvējis BA grādu socioloģijā. 1995. gadā stažējies Londonas universitātes Slāvu un Austrumeiropas studiju skolā. 1998. gadā tālāk papildinājis zināšanas Kembridžas Universitātes Sociālās Antropoloģijas nodaļā, kur 1999. gadā aizstāvējis M.Phil. grādu sociālajā antropoloģijā. 2005. gadā saņēmis ASV valdības Fulbraita stipendiju, lai stažētos Ņujorkas pilsētas universitātes (City University of New York) Pēcdiploma centrā (CUNY Graduate Centre).

Šobrīd piedāvājumā ir arī Roberta Ķīļa lekciju kurss "Anarhisms. Trīs lekcijas par piemirstu alternatīvu" un Jāņa Ošleja lekciju kurss "Strauja attīstība Latvijā".

Abonentu uz lekcijām iesakām kā vērtīgu un neparastu dāvanu Ziemassvētkos draugam, mammai, tētim vai biznesa partnerim.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!