Aktualitātes
05.04.2023

Klajā nācis jauns Margaritas Perveņeckas romāns

Komentē
0

Apgādā "Dienas Grāmata" izdots Margaritas Perveņeckas romāns "Aspirantūra" – pirmais autores darbs kopš 2011. gadā iznākušā romāna "Gaetāno Krematoss", kas tika godalgots ar Latvijas Literatūras gada balvu kā labākais prozas darbs.

Romāns pievēršas jautājumiem: kas ir cilvēks? Kas var būt cilvēks? Kur velkamas cilvēka un cilvēcības robežas? Autore meklē atbildes ne tikai daiļliteratūrai ierastā filozofiskā un psiholoģiskā tvērumā, bet arī eksakti: matemātiski, fizikāli, ķīmiski, bioloģiski, ekoloģiski utt.

"Ja dzīvojat pārgalvīgā vīzijā, ka literatūrā visu esat jau piedzīvojuši, tad ko šādu tomēr vēl nebūsiet sastapuši un, ja pietiks uzcītības, pacietības un atvērtības izlasīt, nekad arī neaizmirsīsiet," sola izdevēji.

Grāmatas redaktors Vents Zvaigzne: "Radīt pasauli un sevi tajā. Vai — radīt sevi un pasauli sevī. Vai varbūt — pārradīt, salikt kopā no stihijām, no pirmelementiem, no dzīvības pirmformām un vēstures — kolektīvās un individuālās — lauskām. Šķiet, ka tas ir neizpildāms uzdevums gan apjoma, gan sarežģītības ziņā. Margarita Perveņecka savā otrajā romānā to apņēmīgi paveic, izmantojot gan visu cilvēcei pazīstamo zinātņu datus, gan valodu visā tās plašumā un dziļumā, gan vārdos neizsakāmo. Arī no lasītāja "Aspirantūra" prasa daudz — uzdrīkstēšanos, zinātkāri, pacietību —, bet balvā sola visu pasauli un unikālu lasīšanas pieredzi."

Autore Mergarita Perveņecka: "Savas esamības izzināšanas ekspedīcijas pierakstu kladē, dziedot poēmu par zināšanu un nezināšanu, kvēli tiecos pēc Skaidrā Pirmavota. Iegremdējoties tajā — perfekti līdzsvarojoties nullpunktā — visas laiktelpas atplaukst augstākās precīzijas sakārtojumā — daiļā puzurā. Ikviens var piedzīvot tādu mirkli vai vairākus, kad fiziskā realitāte un nemanāmā iekšdaba sakniedējas vienotā veselumā. Taču, zaudējot nosvērtību, veselums sadrumstalojas, un cauri maldiem viss atkal jāsāk no jauna. Aspirantam mūžīgā tiekšanās vienādoties ar Visumu kļūst par pastāvīgu procesorstāvokli, atspērienu ceļā uz atbrīvi un skaidrāku apzināšanos."

Margarita Perveņecka (1976) ir dramaturģe un prozaiķe. Sarakstījusi vairākas lugas, kā arī prozas grāmatas "Visi koki aizgājuši" (2006) un "Gaetāno Krematoss: atmiņas par gaismu" (2011).

Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!