Kadrs no filmas "The Earrings of Madame De..."
 
Aktualitātes
10.02.2020

Kinoteātris "Augusts" dibina kinoklubu sinefiliem

Komentē
0

No 5. marta "Kino Augusts" sāks darboties jauns kinoklubs, kura filmu programmu katru mēnesi veidos kāds ar kinomākslu saistīts profesionālis. Martā filmu programmas kuratore būs kinokritiķe Dārta Ceriņa, informē "Kino Augusts" pārstāvji.

"Kinoklubs ir tikšanās vieta sinefiliem. Katra mēneša programmā mēs iekļausim filmas, kuras izvēlētie eksperti atzinuši par svarīgām, revolucionārām, neparastām vai tik spēcīgām, ka tās palikušas atmiņā vēl ilgi pēc filmas noskatīšanās. Kinokluba primārais mērķis ir radīt platformu, kurā patiesiem kinomīļiem atklāt, iespējams, līdz šim neredzētus pasaules kino meistardarbus, kā arī kopīgi reflektēt par kinozālē pieredzēto. Kinoklubs ir privāts un nevar pretendēt uz publisku finansējumu, tāpēc jo īpaši svarīga ir biedru pieteikšanās; šādi "Kino Augusts" manifestē ideju par nebeidzama festivāla klātbūtni, kā arī platformu alternatīvai kino pieredzei un neformālai izglītībai," stāsta kinokluba idejas autors Dāvis Kaņepe.

Ik mēnesi kinoklubā tiks rādītas divpadsmit filmas: astoņas piesaistītā kuratora izvēlētās spēlfilmas un četras dokumentālās filmas programmas "Dokumentālās svētdienas" ietvaros. Martā kinokluba programmu veidoja kinokritiķe Dārta Ceriņa, aprīlī – sešu "Lielo Kristapu" laureāts – kinooperators Gints Bērziņš. Par turpmākajiem kuratoriem informācija vēl sekos. Visas programmā iekļautās filmas tiks izrādītas ar subtitriem angļu valodā.

"Patiesību sakot, atlases un izvēles uzdevums ir visai nepatīkams un smags – te ne tik daudz eksistenciāla svara, cik gan fiziski mokošas introspekcijas. To uztveru kā dzīvībai svarīgo orgānu pārdalīšanu (aknu vai sirdi, varbūt kuņģi?), izvēli starp ģimenes locekļiem (spekulatīvais vaicājums: kurš vai kura dārgāka?) vai fotogrāfiju revīziju drēgnos ziemas draņķa vakaros. Visai sadistisks process.

Tiesa, šis saraksts nav pabeigts. Tādam tam nevajadzētu būt, tomēr to darbina centieni pavirzīties nost no labās gaumes maģistrāles, Eko vēriena sarakstu karuseļiem, zinošo inteliģentu sarunām un to spriedumiem uz koppapīra. Tos var dēvēt arī par sprediķiem, kuros mēs kā savus kino azimutus piesaucam vairākkārt baptizētos Antonioni, Bresonu, Tarkovski un Bergmanu.

Šur tur parādījusies pašcenzūra (ar to domājot Pazolīni un Kubriku – kā runāt par kino "bez viņiem", jo jārunā "caur un ar viņiem"), bet tomēr zemāk nav atlasītas acīmredzamas, pašsaprotamas izvēles no kino autoru filmogrāfijām. Drīzāk visnotaļ personiskas sarunas tumsā, kurās ne vienmēr gribētos palikt vienatnē," raksta Dārta Ceriņa.

Kinokluba programma martā:

5. martā plkst. 19.00 "Nicinājums" ("Le mépris"), režija: Žans Liks Godārs, Francija, 1963, 103 min;

8. martā plkst. 18.00 "Bez saules" ("Sans Soleil"), režija: Kriss Mārkers, Francija, 1983, 103 min;

10. martā plkst. 19.00 "Iznīcības enģelis" ("El ángel exterminador"), režija: Luiss Bunjuels, Meksika, 1962, 93 min;

12. martā plkst. 19.00 "Tuvplāns" ("Nema-ye Nazdik"), režija: Abbas Kiarostami, Irāna, 1990, 98 min;

15. martā plkst. 18.00 "Viltots sākas ar "V"" ("F for Fake"), režija: Orsons Velss, ASV, 1975, 88 min;

17. martā plkst. 19.00 "Days Of Being Wild", režija: Vons Karvajs, Honkonga, 1990, 93 min;

19. martā plkst. 19.00 "Sieviete kāpās" ("Suna no onna"), režija: Hiroši Tešigahara, Japāna, 1964, 147 min;

22. martā plkst. 18.00 "Pelēkie dārzi" ("Grey Gardens"), režija: Alberts Meisls, Deivids Meisls, Elēna Hovda, Mafija Meiere, ASV, 1976, 94 min;

24. martā plkst. 19.00 "The Earrings of Madame De..." ("Madame de..."), režija: Makss Ofilss, Francija, 1953, 100 min;

26. martā plkst. 19.00 "Nulle uzvedībā" ("Zéro de conduite") un "Good Morning" ("Ohayô"), režija: Žans Vigo, Francija, 1933, 44 min;

29. martā plkst. 18.00 "Nogalināšanas anatomija" ("The Act of Killing"), režija: Džošua Openheimers, Dānija, Indonēzija, Norvēģija, Lielbritānija, 2012, 158 min.

Lai apmeklētu kinokluba seansus, nepieciešams kļūt par kluba biedru, mēneša biedra maksa ir 16 eiro. Par kinokluba biedru iespējams kļūt Kaņepes Kultūras centrā pirms filmas seansa. Abonements būs derīgs 30 dienas kopš aktivizēšanas brīža, un tā laikā varēs apmeklēt visas kinokluba filmas. Kinokluba biedra karšu skaits ir ierobežots.

"Kino Augusts" ir neliels art-house kinoteātris, kas atrodas Kaņepes Kultūras centrā, Skolas ielā 15.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!