Kadrs no filmas "Rokija Horora šausmu šovs".
 
Aktualitātes
28.03.2023

Kinolektorijā "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" šogad rādīs mūziklus

Komentē
0

29. martā ar filmu "Oza zemes burvis" "Splendid Palace" sāksies Rīgas Kino muzeja rīkotais kinolektorijs "Tas, ko tu nedrīksti nezināt", kas šogad būs veltīts pasaules kinovēsturē nozīmīgiem mūzikliem. Tā laikā varēs noskatīties sešas žanram piederīgas filmas, tostarp Bolivudas klasiku un kulta filmu "Rokija Horora šausmu šovs".

Šogad, svinot Rīgas vecākā kinoteātra "Splendid Palace" simtgadi, kinolektorijs zem saukļa "Vienā taktī" uzmanību pievērsīs mūzikla žanram, sezonu sākot ar vienu no pretrunīgākajiem un visvairāk skatītajiem mūzikliem kinovēsturē – Viktora Fleminga "Oza zemes burvi" (1939) ar Džūdiju Gārlendu galvenajā lomā. Pirms seansa skatītājus filmas pasaulē ievadīs mūziklu aktrise Annija Putniņa.

"Mūzikls ir formāts, kurā pastāv no tradicionālā kino atšķirīgi noteikumi – žanrs pieprasa, lai skatītājs atmestu skepsi un ļautos ekrānā redzamās pasaules likumiem, kurā iespējams itin jebkas. Kaut arī pastāv uzskats, ka mūzikls ir nenopietns un frivols formāts, tā stilizācijas pakāpe ļauj gan risināt nopietnas problēmas, gan dot vārdu un vietu vēsturiski marginalizētām kopienām," tēmas izvēli skaidro LKA Rīgas Kino muzeja kuratore Dace Čaure.

Lektorija laikā skatītājiem tiek piedāvāta sešu filmu izlase – pēc "Oza zemes burvja", 19. aprīlī, kinolektorijā tiks izrādīts Aditjas Čopras mūzikls "Līgava tiek drosminiekam" (1995) – viens no visu laiku veiksmīgākajiem Bolivudas muzikālajiem mīlas stāstiem, kura skaņu celiņš pat kļuvis par vienu no pagājušā gadsimta 90. gadu visvairāk klausītajiem albumiem Indijā.

3. maijā programmu turpinās Latvijas "zelta fonda" klasika – tūrismu popularizējošā Aloiza Brenča filma "Lielais dzintars" (1972), kas seko jaunatnes estrādes ansambļa likstām pilnajam ceļam uz dziesmu konkursu, paralēli izceļot dažādas Rīgas un Pierīgas apskates vietas. 17. maijā uz k/t "Splendid Palace" ekrāna gaidāms filmas "Zelta astoņdesmitie" (1986) seanss – filmas režisore Šantala Akermane ir viena no nozīmīgākajām pagājušā Eiropas kino veidotājām, kas šo uz lielveikala fona plaukstošo pieaugšanas stāstu veidojusi mūsdienām raksturīgā toņkārtā, izdarot stilistiskas atkāpes no žanra iezīmēm.

Pavasara izskaņā, 31. maijā, skatītāji tiek aicināti noskatīties Viljama Vailera romantiski komisko mūziklu "Smieklīgais skuķis" (1968), kurā redzama aktrises un mūziķes Barbaras Streisandes pirmā kinoloma. Aktrises veikums novērtēts ar "Oskara" apbalvojumu, savukārt filma nemainīgi tiek uzskatīta par vienu no žanra etaloniem. Šīgada kinolektorija nobeigumā atkal gaidāms pārsteigums – kulta filma "Rokija Horora šausmu šovs" (1975), kas tiek uzskatīta par darbu, kas visilgāk noturējies pasaules kinoteātru repertuāros, bez pārtraukuma priecējot skatītājus jau 47 gadus. Stāsts par ārprātīgu transvestītu, kas savā pilī mēģina radīt perfekto seksa simbolu, un jaunu pāri, kas ir spiests nakti pavadīt jaunlaiku Frankenšteina pilī, ir kļuvis par kulta klasiku, filmas seansus apaudzējot ar īpašu tradīciju slāni.

Kinolektorija "Vienā taktī" darbus pavadīs arī zinošu lektoru ievadvārdi – mūziklu pasaulē iejusties ļaus mūziklu aktrise Annija Putniņa, RIGA IFF radošā direktore Sonora Broka, kino zinātniece Daira Āboliņa, kino pētniece Dita Stalovska, kino un teātra režisore Marta Elīna Martinsone, kā arī LKA Nacionālās Filmu skolas vadītājs Jānis Putniņš.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!