Kadrs no filmas "Skaitām līdz trīs".
 
Aktualitātes
17.03.2023

"Kino Bizē" notiks "melnajai*" identitātei veltīta kinoprogramma

Komentē
1

Kino un pasākumu sērija ""Black Matters". Laikmetīgās melnās* balsis kino" iepazīstinās skatītājus ar spilgtiem šī kino atzara darbiem un skaidros "melnuma" fenomenu kultūrvidē.

Filmu un pasākumu programma veidota kā mēģinājums izzināt, ko tieši saprotam ar melno* kino un cik adekvāti ir lietot terminu, kas sevī ietver kultūru spektru no Āfrikas nacionālā kino līdz ASV lielpilsētās veidotiem darbiem. To papildinās arī īpaši pasākumi, kas kalpos kā zemsvītras piezīmes (*) – gan ievadlekcijas par globālo 'melnuma' un 'baltuma' kategoriju rašanos, un rasu teorijas pirmsākumiem, gan sarunas par to, kā izpaužas 'melnums*' Latvijas kultūrvidē šodien un pagājušā gadsimta 90. gados.

Programma sāksies 24. martā ar komēdijas "Skaitām līdz trīs!" seansu, pirms kura uz sarunu par melno* identitāti un valodas izaicinājumiem Latvijā aicinās kino publicists Žulijens Nuhums Kulibali.

"Skaitām līdz trīs!" savu pirmizrādi piedzīvoja 2021. gada Sandensas kinofestivālā un ar ironisku skatienu ielūkojas mūsdienu urbānajā vidē ASV. Filmas galvenais varonis Vals ir nonācis strupceļā un vienīgo izeju saredz radikālā risinājumā, tādēļ kopā ar depresīvo draugu Kevinu vienojas par dubultu pašnāvību. Pirms tam gan abi pavada dienu, mēģinot atrisināt nenokārtotas darīšanas. Sociālās realitātes un pašizpausmes grūtības filmā savijas kā cilpā, kurai cauri tomēr spīd dzīvesprieks, veidojot sirsnīgu un nervus kutinošu komēdiju par draudzību, empātiju un garīgo veselību.

Aprīlī un maijā programmu papildinās vēl divi augsti novērtēti darbi:  "African Desperate" / "Afroizmisums" (2022), kas ļauj ielūkoties laikmetīgās mākslas debitantu pasaulē, un "Neptune Frost" / "Neptūna sarma" (2021) – afrofutūrisks mīlasstāsts, kas risinās no datoru detaļām uzbūvētā ciematā Burundi.

Programma tapusi sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!