Aktualitātes
22.11.2021

"Kino Bize" izrādīs kvīru kinoklasiku "Edvards II"

Komentē
0

"Klasikas kino vakaru" programmas ietvaros novembrī tiks demonstrēta britu kinorežisora Dereka Džārmena filma "Edvards II" (1991), kas veidota pēc Elizabetes laikmeta dramaturga Kristofera Mārlova lugas motīviem ar tādu pašu nosaukumu. Nosacītas vēsturiskās vides un betona sienu ieskauti, filmas galvenie varoņi izspēlē Anglijas karaļa Edvarda II dzīvi un nāvi, vienlaikus ļaujoties pastarpinātai refleksijai par varu, homofobiju un Anglijas vēsturi kopumā.

Filmas autors zināms kā viens no 90. gadu pretrunīgākajiem un spilgtākajiem neatkarīgā kino veidotājiem Lielbritānijā. Džārmens uzskatāms arīdzan par nozīmīgu kvīru kino un postmodernisma autoru. Vizuāli izaicinošais, jutekliskais un telpiski nosacītais kinodarbs iezīmē Džārmena 90. gadu filmām raksturīgo stilizāciju un filozofisko vispārinājumu, stāsta kinoseansu rīkotāji.

Filma turpina trešo "Klasikas kino vakaru" cikla programmu, kas šoreiz pievērsusies spilgtākajām norisēm deviņdesmito gadu kino, atklājot visjaunākās kinovēstures spožākās filmas un to veidotājus, no kuriem liela daļa ir aktīvi joprojām. Jaunākā cikla filmas izvēlētas, lai iezīmētu pagājušā gadsimta pēdējās desmitgades kino norišu un parādību "karti", apvienojot izteikti kinematogrāfisku formu un oriģinālu vēstījums.

Pēc tēva nāves Anglijas karalis Edvards II lūdz pie viņa ierasties Gaskonu Pjēru Gavestonu. Viņu attiecības spiestas attīstīties intrigu un sazvērastības ēnā. Vēsturisko personu dzīve filmā mijas ar 80.–90. gadu politiskajām un sociālajām kolīzijām Apvienotās Karalistes un pasaules kontekstā.

Sestdien, 27. novembrī, interesenti ir aicināti uz kino teorētiķa Žulijena Nuhuma Kulibali ievadlekciju, kas veltīta kvīru kino tendencēm 80.–90. gados un tā laika pārmaiņām, aktualitātēm un norisēm LGBTQ+ kultūrtelpā.

Filma oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā tiks demonstrēta trīs seansos kinoteātrī "Kino Bize" no 26. līdz 28. novembrim.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!