"Kim?" sadaļa "Contemporary Art Library", ekrānuzņēmums 2021
 
Aktualitātes
25.05.2021

"Kim?" publisko izstāžu arhīvu tiešsaistē

Komentē
0

Laikmetīgās mākslas centrs "Kim?" pievienojies laikmetīgās mākslas dokumentācijas arhīvam "Contemporary Art Library", kur šobrīd pilnībā publiskots "kim?" izstāžu arhīvs. 

Laikmetīgās mākslas dokumentācijas tiešsaistes krātuvi "Contemporary Art Library" izveidojusi bezpeļnas organizācija, kas uztur šobrīd vienu no populārākajam laikmetīgās mākslas vietnēm tiešsaistē – "Contemporary Art Daily". Bibliotēka ir augošs arhīvs ar vairāk nekā 370 000 attēliem, dokumentiem un video. Nupat tajā pilnībā publiskots "Kim? izstāžu arhīvs – 160 ieraksti, sākot no publiskās darbības uzsākšanas 2009. gadā.

Jaunā bibliotēka, kas ir plašākais šāda veida publiskais arhīvs, glabā vairāk nekā 370 000 attēlu, dokumentu un video, kas atspoguļo vairāk nekā 12 500 izstādes, performances un citus projektus, kas iegūti no pēdējiem "Contemporary Art Daily" arhīva 12 gadiem un papildus dokumentācijas no 78 dibinātājpartneriem – mākslas institūcijām un galerijām visā pasaulē. Turpinot papildināt "Contemporary Art Library", arhīvu organizatori plāno koncentrēties uz reģioniem, kas līdz šim ir nepietiekami pārstāvēti arhīvos: mākslas telpām, kuru dokumentācija var izgaist no publikas, kā arī mākslinieku vadītām un alternatīvām telpām, kam nav pieejas profesionalizētai arhīvu infrastruktūrai. "Kim?" un Viļņas Laikmetīgās mākslas centrs ir vienīgās mākslas institūcijas no Baltijas, kas ir pārstāvētas šajā projektā.

"Kim?" sadaļa "Contemporary Art Library", ekrānuzņēmums 2021 


"Contemporary Art Library" plašajai laikmetīgās mākslas dokumentācijas krātuvei var piekļūt pilnīgi bez maksas. Bibliotēkas vietnes apmeklētāji —contemporaryartlibrary.org—var meklēt māksliniekus vai mākslas telpas un pārlūkot hronoloģiski izkārtotu sarakstu ar izstādēm, performancēm un citām dokumentētām aktivitātēm. Visā bibliotēkā mākslinieku vārdi un mākslas telpas darbojas kā saites uz šīm hronoloģijām. Gaumes algoritmu un ierobežojošu kategoriju vietā apmeklētāji ir aicināti veikt individuālus, gadījuma un asociatīvus "lēcienus" un atklāt māksliniekus un mākslas telpas viņu reālās pasaules savienojumu kontekstā. "Contemporary Art Daily", kas katru dienu turpina publicēt pašreizējās izstādes un citus projektus, iekļaus saites uz mākslinieku un mākslas telpu ierakstiem bibliotēkā. Tuvāko mēnešu laikā bibliotēka papildinās "Kim?" sadaļu ar institūcijas izdoto publikāciju un notikumu izlasi.

"Apvienojot un sasaistot atsevišķus laikmetīgās mākslas dokumentācijas arhīvus, "Contemporary Art Library" ļaus studentiem vieglāk apgūt laikmetīgās mākslas lauku, profesionāļiem veikt padziļinātus pētījumus un māksliniekiem sekot līdzi laikabiedru darbam. Iekļaujot šos dokumentācijas elementus modernā informācijas glabāšanas sistēmā, kas tiks atjaunināta, bibliotēka apņemas tos saglabāt arī gadījumos, kad tiks aizvērtas attiecīgās mākslas telpas un viņu interneta vietnes. Padarot nesenās mākslas vēstures procesus vairāk pieejamus, kā arī tādus, kuros vieglāk orientēties, bibliotēka sniedz pienesumu tam, lai laikmetīgās mākslas apguves procesi būtu iekļaujošāki," paziņojumā presei raksta "kim?".

Links uz "Kim?" sadaļu arhīvā meklējams šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!