Sabīne Šnē, "Parazītisms (ir viena no simbiozes formām)", kadrs no video, 3D animācija un skaņa, 2022
 
Aktualitātes
15.02.2022

"Kim?" Laikmetīgās mākslas centrā atklās divas jaunas izstādes

Komentē
0

17. februārī no 12.00 apmeklētājiem durvis vērs "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrs durvis, atklājot divas jaunas izstādes – Ņujorkas galerijas "Jenny’s" organizēto grupas izstādi "Bez pārmaiņām" un "Kim? Open Call Pilot 2021" konkursa laureātes Sabīnes Šnē pirmo personālizstādi "Partnere, parazīte". Izstādes būs apskatāmas līdz 17. aprīlim.

Grupas izstādē "Bez pārmaiņām" piedalās četri dažādu paaudžu mākslinieki, kurus vieno interese par apkārtējai videi piemītošo dīvainību un ikdienišķo poēziju. Grupas izstādē skatāmi Ņujorkas fotogrāfa Kārtera Sedona (1986) darbi, Londonā dzīvojošās mākslinieces Moragas Keilas (1985) instalācijas, Cīrihē mītošas mākslinieces Džīnas Fišli (1989) skulptūras, kā arī Džo Breinarda (1942-1994), nozīmīga Ņujorkas dzejnieku skolas pārstāvja un atzīta popārta mākslinieka, mikrokolāžu sērija.  

Izstādi organizē galerija "Jenny’s", ko vada Dženija Borlanda un Metjū Sova. Galerija dibināta Losandželosā 2014. gadā, un pēc sešu gadu darbības Amerikas Rietumkrastā tā kopš 2021. gada darbojas Ņujorkā. Galerijas darbības pamatprincipus nosaka intuitīvs dialogs ar māksliniekiem un galerijas draugiem; galerija visai bieži sadarbojas ar māksliniekiem ļoti atšķirīgos karjeras posmos. Šī iemesla dēļ "Jenny’s" darbība atšķiras no tradicionālajiem komerciālo galeriju darbības modeļiem, stāsta rīkotāji.

Atbilstoši "Jenny’s" izstāžu programmas garam, izstādē "Bez pārmaiņām" iekļauti darbi, ko veidojuši trīs laikmetīgās mākslas pārstāvji, veidojot dialogu ar Džo Breinardu. Breinards ir plaši pazīstams Amerikas Savienotajās Valstīs gan kā ražīgs rakstnieks, gan vizuālās mākslas pārstāvis, taču viņa darbi piedzīvojuši maz izstāžu ārvalstīs un reti bijuši redzami jaunākas paaudzes mākslas kontekstā.

Savukārt Sabīnes Šnē izstādi "Partnere, parazīte" iedvesmojusi "Gajas hipotēze" jeb "Gajas princips" – dzīvības teorija, ko 1979. gadā izvirzīja zinātnieks un rakstnieks Džeims Lavloks (Lovelock). Saskaņā ar to planēta tiek saprasta kā pašregulējošs, episks lielums, kas funkcionē un sniedz dzīvībai piemērotus apstākļus, pateicoties visdažādāko organismu uzvedībai un mijiedarbībai.

Lai arī šī "New Age" periodā radītā ideja saskārās ar kriticismu, viena no pirmajām ievērojamām zinātniecēm, kura pārņēma Lavloka ideju, bija empīriski motivēta biololoģe un evolūcijas teorētiķe Lina Margula (Margulis).

Lavlokam bija zināšanas bakterioloģijā, un viņš redzēja baktērijas kā patogēnus – slimību izraisītājus. Nekad iepriekš viņš nebija domājis par tiem kā ietvaru lieliskai infrastruktūrai, kas ir Zemes uzturēšanas pamatā. Savukārt Margula nonāca pie mūsdienu kontekstā atbalstītas idejas, ka, pretēji daudzām interpretācijām, Gajas hipotēze nav vīzija par Zemi kā vienotu organismu, bet gan priekšstats par paralēli eksistējošiem, vienlaicīgiem, radošiem un ārdošiem "džungļiem", kuri savstarpēji sastopas un saduras un kuros katra atsevišķā vienība rada savu unikālo vidi. 

Sabīnes Šnē interpretācijā Gaja ir dzīva, Gaja ir sieviete. Viņa elpo, kustas, redz, klausās un komunicē. Jebkurš divkājains, ar dvēseli apveltīts utilitāras sistēmas produkts uz tās izskatās kā ziedputeksnis, kā mikrobs, kā baktērija vai kā vīruss – divi lielumi, kas līdzpastāv, savstarpēji mijiedarbojas, papildina un pretnostata viens otru.

Gajas vizualizācija izstādē tiek atspoguļota caur jaunradītu darbu sēriju: vinila izdruku, izdrukātu digitālu zīmējumu un videotehnikās. 

Sabīne Šnē ir "Kim? Open Call PILOT 2021" konkursa laureāte.

Sabīne Šnē (dz. 1996) šobrīd dzīvo un strādā Rīgā. Mākslinieciskajā praksē viņa konstruē vizuālus stāstus, kuros pēta kultūras un dabas krustpunktus, balstoties uz vēsturiskām un laikmetīgām idejām. Šnē interesē cilvēka un dabas attiecības, to savstarpējā saistība. Mākslas darbos tiek attēloti cilvēku paradumi, vēlmes, viņu darbību atstātās pēdas un to ietekme uz apkārtējo vidi. Darba saturs nosaka galarezultātu, bet pārsvarā viņa strādā ar digitāliem medijiem.

17. februārī izstādes apmeklētājiem būs pieejamas no plkst. 12:00-20:00. Ieeja izstādēs ar derīgu COVID-19 sertifikātu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!