Aktualitātes
10.05.2022

Kijivas teātris pirmo viesizrādi kopš kara sākuma sniegs Rīgā

Komentē
0

Kijivas Drāmas un komēdijas teātra trupai kara apstākļos izdevies apvienoties, lai uzsāktu viesizrādes Eiropas teātros. Pirmā teātra plānotā viesizrāde "Sliktie ceļi" par kara plosīto Ukrainu un cilvēku likteņiem notiks Latvijā, Dailes teātrī, 1. jūnijā. Šobrīd zināms, ka tālāk izrāde dosies uz Viļņu, Klaipēdu, Minheni un plānotas viesizrādes arī Prāgā, kā arī, iespējams, citviet Eiropā, informē Dailes teātra pārstāvji.

Ukraiņu dramaturģes Natālijas Vorožbitas sarakstītā luga "Sliktie ceļi" stāsta par cilvēkiem Donbasa karā, kas sākās 2014. gadā. Kijivas Drāmas un komēdijas teātra izrāde "Sliktie ceļi" Tamāras Trunovas režijā līdz šim guvusi nozīmīgus panākumus: Ukrainas teātra kritiķu balvas 2018. un 2019. gadā, tostarp par labāko izrādi, labāko režiju, kā arī saņēmusi augstus kritiķu vērtējumus starptautiskos teātra festivālos.

Ukrainas valdība ir izņēmuma kārtā piekritusi šī iestudējuma vīriešiem ļaut izbraukt no valsts, lai izrādi varētu parādīt Eiropā. Lai Ukrainā esošais izrādes sastāvs nokļūtu līdz Rīgai, vispirms viņiem katram jānokļūst līdz Ukrainas pilsētai Ļvivai, no kuras visi kopā tālāk ceļos uz Latviju. Pārējie trupas dalībnieki atceļos no Vācijas, Polijas un Lietuvas, kā arī viens cilvēks trupai pievienosies tepat Rīgā.

"Viesizrāde "Sliktie ceļi" noteikti būs īpašs notikums gan Dailes skatītājiem, gan Kijivas Drāmas un komēdijas teātra kolektīvam, kuram izdosies apvienoties pirmo reizi kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā šā gada februārī. Kara apstākļos teātra darbinieki cīnās par savu valsti, ir gan Ukrainas karaspēka rezervistu sastāvā, gan, glābjoties no kara šausmām, pametuši savas mājas, dodoties uz drošākām vietām vai nu Ukrainā, vai rodot patvērumu citā valstī," norāda Dailes teātris.

Luga galvenā varone ir jauna sieviete, kura ieradusies Austrumukrainā, lai iegūtu dokumentālus materiālus par karu, bet robežas pelēkajā zonā kļūst par abu karojošo pušu ķīlnieci. Režisore Tamāra Trunova par lugu stāsta: "Luga "Sliktie ceļi" – tie ir seši stāsti par 2014. gadā Donbasā Krievijas sākto karu pret Ukrainu. Luga stāsta par tur dzīvojošiem cilvēkiem vai pareizāk būtu teikt – par tiem, kam ir drosme tur dzīvot, par civiliedzīvotājiem un karavīriem, par cilvēkiem, kas arvien meklē jēgu gan šādai dzīvei, gan vienlaikus vēlas gūt atbildes uz jautājumiem – ko nozīmē būt cilvēkam un kas ir cilvēcība?

Kad izlasīju "Sliktos ceļus", šīs lugas iestudēšana kļuva par manu mērķi. Un šī stiprā vēlēšanās un pārliecība par šī iestudējuma tapšanas nepieciešamību mani saveda kopā ar īsto komandu – producentiem, teātri un radošo komandu. Aktieru kastingā piedalījās vairāk nekā 250 aktieri. Tagad šo izrādi redzēs Latvijas skatītāji ar citām acīm, un mēs dzirdēsim jaunu zāles elpu. Mums pašiem šis viss ir par iespēju dzīvot. Par dzīvi, kuru mums tik ļoti vēlas atņemt un iznīcināt. Šī izrāde uzrunā domājošu, empātisku cilvēku, kas ir dzīvs savā pasaules skatījumā un gatavs cīnīties par vērtībām. Manuprāt, izrāde galvenās vērtības parāda tik saprotami, ka spēj uzrunāt ikvienu auditoriju jebkur pasaulē. Šodien, kad Ukrainas tauta sajūt sirsnīgo Latvijas atbalstu cīņā pret ļaunumu, mums kopīgi ir būtiski saprast – tumsa un ļaunums nepazīst robežas, līdz gaisma tās nepārprotami iezīmē un sargā."

Režisore­­­ – Tamāra Trunova, scenogrāfs – Jurijs Larionovs, kostīmu māksliniece – Kristina Korabeļņikova, mūzikas dizains –Tamāra Trunova, Akmals Gurezovs, producenti – Tamāra Trunova, Stass Žirkovs, Volodimirs Šeiko.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!