Aktualitātes
08.12.2021

Kauņā būs skatāmas Marinas Abramovičas un Joko Ono izstādes

Komentē
0

2022. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta Kauņa izziņojusi atklāšanas programmu, kas Lietuvas pilsētā norisināsies no 19. līdz 23. janvārim. Plānots, ka dažādi pasākumi notiks vairāk nekā 50 norises vietās Kauņā un tās apkārtnē. Janvārī tiks atklātas arī pasaulē pazīstamo mākslinieku Viljama Kentridža un Joko Ono izstādes, savukārt gada gaitā Kauņā būs skatāma leģendārās peformanču mākslinieces Marinas Abramovičas retrospekcija.

Atklāšanas nedēļas centrālais notikums būs grandiozās triloģijas "Kauņas mīts" pirmā daļa, kurā tiks apvienota mūsdienu mūzika, video projekcijas, "slam poetry" priekšnesumi utt., vēstot par Kauņu kā dzīvu, allaž mainīgu organismu. Plānots, ka triloģijas otrā un trešā daļa norisināsies šā gada maijā un novembrī.

Atklāšanas programmā iekļautas izstādes, koncerti, pirmizrādes, performances, utt. Norisināsies 13. Kauņas mākslas biennāle, modernismam veltīta arhitektūras izstāde, slavenās Joko Ono izstādes atklāšana un citi notikumi. Īpaša būs Dienvidāfrikas mākslinieka Viljama Kentridža izstāde – viens no viņa vectēviem ir nācis no Lietuvas ebreju kopienas. Tāpat norisināsies dažādi pilsētas iedzīvotājus iesaistoši pasākumi, radošās darbnīcas un spēles.

Turpmākā gada laikā plānots, ka Kauņā notiks vairāk nekā 1000 dažādu pasākumu, aktivitāšu, festivālu utt. Viens no galvenajiem notikumiem – performanču mākslas leģendas Marinas Abramovičas izstāde, kas tiks atklāta martā. Tās pamatā ir Abramovičas retrospektīva "The Cleaner", kas pirmoreiz bija skatāma Stokholmas Modernās mākslas muzejā.

Oktobrī programmas ietvaros notiks Kauņas dizaina festivāls, septembrī – Britu Karaliskās filharmonijas orķestra uzstāšanās un pasaulē slavenās lietuviešu diriģentes Mirgas Garžinites-Tīlas koncerts kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri Kauņas valsts kori. Visa Kauņas – Eiropas kultūras galvaspilsētas programma atrodama šeit.

Šī ir otrā reize, kad kāda Lietuvas pilsēta tiek pie Eiropas kultūras galvaspilsētas goda. 2009. gadā tā bija Viļņa. 2022. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas būs arī Novi Sada Serbijā un Eša pie Alzetes Luksemburgā.

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!