Ilustratīvs foto: NAA Berešu maršs (Autortiesības: Regulāro spēku vienības un Zemessardze)
 
Sabiedrība
25.10.2022

Kaujas zirdziņi

Komentē
2

Bārā ienāk taksists, bērnudārza direktore, mežinženieris, žurnāliste, vidusskolēns, IT speciālists, mēbeļu dizainers, dzejnieks un leļļu teātra aktieris. Tas varētu būt kādas anekdotes sākums, tomēr tieši šādi cilvēki veidoja manu nodaļu Zemessardzes pamatmācību nometnē. Lai kļūtu par zemessargu, nepieciešams ne tikai par to runāt draugu kompānijā, vajag arī pieteikties, pārbaudīt veselību, dot zvērestu, un jāspēj pabeigt arī pamatmācības. Ir dažādi veidi, kā to izdarīt, – man ērtākā bija sešpadsmit dienu gara nometne vasarā. Nometne notika armijas poligonā un tā tuvumā, un to bez atļaujas nav iespējams pamest. Nometnes uzdevums ir sagatavot topošo zemessargu dienestam, sniedzot viņam iespēju apgūt dažādas pamatprasmes, kas saistītas ar ieroča lietošanu, pārvietošanos formācijās, militāro disciplīnu, taktiku, ekipējuma lietošanu, pirmo palīdzību, sakaru lietošanu utt. Nometne bija visai apjomīga – tā sastāvēja no deviņdesmit indivīdiem ar dažādiem uzskatiem, tautību, reliģisko pārliecību, profesijām un atšķirīgu humora izjūtu. Ja sākumā šis bars ar grūtībām spēja taisni nostāties ierindā, sešpadsmit dienu laikā tas spēja kļūt par pieklājīgu formējumu, kas sastāvēja no trim vadiem un deviņām nodaļām.

Bez pārsteiguma – galvenais iemesls, lai sāktu dalību Zemessardzē, vairumam bija 24. februāra Krievijas iebrukums Ukrainā. Tomēr nogurums, bezmiegs un slapjas drēbes lika uzdot nepatīkamus jautājumus par savu ilgtermiņa motivāciju. Atrodoties ilgstošā diskomfortā, sākotnējais entuziasms strauji noplok. Kādēļ mocīties nometnē, ja tā vietā varētu gulšņāt pludmalē vai baudīt atvaļinājumu kādā Vakareiropas vecpilsētā? Bija brīži, kad instruktori mums puspajokam piedāvāja rakstīt iesniegumu par izstāšanos, ja paliek par grūtu. Zemessardze nav hobiju pulciņš, bet gan militāra organizācija ar konkrētu mērķi, uzdevumiem un prasībām. Ja tas nav skaidrs pirms nometnes, tad tās laikā tas kļūst kristālskaidrs. Migrēšana no civilās uz militāro personu ietver dažādas, ne vienmēr patīkamas pārmaiņas. Kā militārpersona tu esi pakļauts reglamentam, nometnes noteikumiem, komandiera pavēlēm. Tev izsniedz ne tikai ieroci, formu un ekipējumu, kopā ar zemessarga apliecību tu saņem arī Ženēvas konvencijas kategoriju – kā metaforisku punktu tavai civilajai dzīvei.

Pirmās nometnes dienas tika tik blīvi saplānotas, ka bija sarežģīti atrast dīkas desmit minūtes. Nācās izvēlēties, ko darīt ar nelielo laika kapitālu. Ja sākotnēji pārģērbšanās un mazgāšanās citu klātbūtnē bija nedaudz mulsinoša, tad visai ātri laika un noguruma dēļ saproti, ka tam nav nekādas nozīmes. Nevienam nerūp tavs kailais ķermenis, jo dušai ir atvēlētas trīs minūtes, ūdens tāpat nav īsti silts un tūdaļ jau sāksies naktsmiers. Tāpat saproti, ka taktiskam dažu minūšu nomiedzim var būt liela nozīme dienas izskaņā. Laika relatīvā daba noteikti ir pazīstama katram, bet ar tik lieliem laika kropļojumiem agrāk nebiju sastapies. Izrādījās, ka piecas minūtes ir nopietns kapitāls, kura laikā var iztīrīt zobus, izmazgāt zeķes, izpīpēt cigareti un paspēt uz tualeti.

Traumēts ar stāstiem par padomju armiju un obligāto militāro dienestu deviņdesmitajos, biju pārsteigts par nometnes atmosfēru. Izrādījās, ka militāra vide var tikt veidota tā, ka tajā valda biedriskums un rūpes vienam par otru. Nometne apzināti tika plānota, lai veicinātu saliedēšanos, kas organiski veidoja grupu. Šādi veidotas grupas ir stabilākas, ar augstākām kaujas spējām, mazāku stresu un konfliktiem. Par pārkāpumiem mēdz atbildēt visa grupa – tas motivē pieskatīt savus biedrus un rūpēties par viņiem. Vai krādziņa ir nolocīta pareizi, vai ierocis ir nodrošināts, vai izejot ir uzlikta cepure, vai forma kārtībā, vai ierocis ir paņemts līdzi, vai pārvietojamies korektā formācijā, vai visi dzirdēja pavēli? Nosacījumu, kurus paturēt prātā, bija gana daudz, un lielā nogurumā tas kļūst sarežģītāk. Ja sākotnējie nodaļas uzdevumi bija vienkārši − visiem ierasties laikā, nostāties ierindā, tad nometnes beigās tie jau ir visai sarežģīti uzdevumi nogurušiem prātiem − pārvietoties apvidū ar karti, veikt uzbrukumu no slēpņa, taktiski atkāpties, veidot patruļnometni.

Neliegšos, ka pēc negulētām naktīm reizēm ir jāsaņemas uz iejūtību un pacietību. Mūsu deviņu cilvēku nodaļa bija gana daudzveidīga, lai rastos arī konflikti un pārpratumi, tomēr spēja komunicēt un humora izjūta lielākoties glāba situāciju. Saliedētība tiek būvēta arī vada līmenī. Ja sākotnēji tu koncentrējies tikai uz saviem nodaļas biedriem, tad pamazām atbildība tiek prasīta no visa vada. Zināmā mērā esi spiests rūpēties par citiem, jo atbildība par, piemēram, nespēju korekti dublēt komandas ir visiem. Nepārprotiet, tā nebija nekāda kristīgā nometne, kur visi viens otru bezgalīgi mīl. Skarbāki vārdi nebija retums, bet biežāk jau tam arī bija kāds labs iemesls. No sākotnējās atturīgās pieklājības, kas valda svešinieku starpā, beigās pāri paliek visai maz. Arī tas palīdz saliedēties, jo ir aizvien mazāk masku, kuras ikdienā mums pietiek spēka noturēt vietā.

Mācībās mani pārsteidza instruktoru pacietība. Atkal un atkal viņi bija gatavi skaidrot lietas, kuras tikko jau stāstītas. Pildot kaujas uzdevumus, protams, laika liekai iejūtībai nebija, jo prioritāte ir izpildīt uzdevumu. Arī šautuvē, šaujot ar kaujas munīciju, instruktori bija ļoti nopietni. Kā instruktoriem patika atkārtot: "Visi noteikumi šeit ir rakstīti ar asinīm." Viņi, protams, ir dažādi, un dažādas ir viņu darba metodes. Citos vados varēja novērot arī skarbākus vārdus, bet tie nekad nešķita pašmērķīgi ļauni. Melnā humora izjūta un spēja neuztvert sevi pārlieku nopietni noteikti palīdz. Instruktori un komandieri par pārkāpumiem piemēroja sodus arī paši sev. Atradis vada seržanta nazi mežā, saprotams, to viņam atdevu. Kad viņš to saņēma, seržants pats sev piemēroja piecdesmit atmiņu atsvaidzinošus vingrinājumus, ko turpat uz meža ceļa arī sāka pildīt. Prasīgums pret mums nozīmēja arī prasīgumu pret sevi, un instruktori to svēti ievēroja.

Nometnes izaicinājumi bija gana dažādi, lai katram no dalībniekiem atrastos savs lūzuma punkts. Tas varēja būt dušas trūkums, ilgstošā negulēšana lauka un meža nometnes posmos, vienveidīgā pārtika meža posmā, slapjās un netīrās drēbes, nakts patruļas, pakļaušanās pavēlēm, lauka tualetes, personīgās telpas neesamība, disciplīna, fiziskie pārbaudījumi, gulēšana ārā, odi, pilnā ekipējuma somas nešana (aptuveni 30 kilogramu), forsētais maršs vai vienkārši nogurums, vai visa uzskaitītā summa. Bija arī tādi, kam radās veselības problēmas vai pietrūka motivācijas, un viņi nometni tā arī nepabeidza.

Distances trūkums starp notikumiem Ukrainā un mūsu ikdienu padarīja mācības netīkami īstas. Izspēlējot dažādus kaujas scenārijus, ienaidnieks tiek saukts vienkārši par pretinieku. Tomēr visiem tāpat bija skaidrs, ka no slēpņa mums uzbrūk ne jau Igaunijas armija un bāzi aplenc ne jau Lietuvas partizāni. Mans lūzums kādā brīdī bija tieši šī nepastarpinātā īstenība un tas, ka mēs nespēlējam vienkārši kariņus mežā, bet apgūstam prasmes, kas var tikt izmantotas reālā situācijā, kur kļūdas cena jau būs tava vai tava biedra dzīvība. Tās nav patīkamas domas, kuras apviļāt garas nakts sardzes laikā, kad veries tumsā un nogurušais prāts, tur saredz dažādus māņus.

Priecājos, ka man izdevās nometni pabeigt bez būtiskām traumām. Tiku pie apdeguma uz kakla no karstas čaulītes, vada biedre – pie zilas acs no šaušanas, kādam citam – nejutīgi pirksti no smagās somas vai neizbēgamās tulznas uz kājām. Tomēr tas drīzāk ir apliecinājums, ka, lai arī pamatmācības ir tikai vispārējs ieskats Zemessardzes ikdienā, tā nebija arī nekāda pastaiga parkā. Kā nobeiguma runā teica nometnes virsseržants: "Par kaujas zirgiem es jūs vēl nesauktu. Jūs drīzāk esat kaujas zirdziņi, ar kuriem šādas tādas operācijas jau būtu iespējams veikt." Kaujas zirdziņi – šāds kompliments no skarbā un strupā virsseržanta bija negaidīti vēlīgs.

Krišjānis Zeļģis

Dzejnieks.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!