Aktualitātes
10.08.2011

Kaspars Eihmanis: Trīs lekcijas par čaņbudismu ¼ Satori telpā

Komentē
0

Attēlā: ¼ Satori lekciju telpa

 

Vieta: ¼ Satori telpa, Berga bazārā, Dzirnavu ielā 84 k-2.
Laiks: no 22. augusta līdz 25. augustam
Cena par visu lekciju kursu: 15 LVL
Cena par vienu atsevišķu lekciju: 7 LVL
(Cenā iekļauta tēja vai kafija vai vīna glāze, kā arī spēcinoša uzkoda Satori telpas kafejnīcā.)
Lūdzam pieteikties pa e-pastu: [email protected]

 

Par lekciju kursu:

Čaņbudisms (ķīniešu valodā čaņ ir sanskrita termina dhjāna transkripcija, kas nozīmē ‘meditatīvā koncentrācija’) Latvijā galvenokārt ir pazīstams ar ekvivalento nosaukumu dznebudisms, kļūstot plašāk pazīstams pēc 1991. gadā izdevniecības “Avots” publicētās grāmatas “Ne vējš, ne karogs.” Pateicoties tai, mūsu uzskatiem par pazīstamāko Austrumāzijas budisma skolu ir bijis raksturīgs eksotisks romantisms, intuitīvs misticisms un nekonvencionāls poētisms. Mēs esam ieraudzījuši tikai to, kas pašiem pietrūcis savā dzīves tvērumā. Pēc 20 gadiem nākas atzīt, ka visvairāk ir pietrūcis uzticamāku priekšstatu par to, kas ir čaņbudisms.

 Lekciju mērķis ir sniegt vispārīgu ieskatu par čaņbudismu, tā pamatprincipiem un mērķiem.

 

 Pirmdien, 22. augustā, plkst. 18:30

1. lekcija. Čaņbudisma aizsākumi Ķīnā un tā vieta ķīniešu budisma tradīcijā. Čaņbudisms/dzenbudisms Eiropā un Amerikā: mīti un to dekonstrukcija.

 

Trešdien, 24. augustā, plkst. 18:30

2. lekcija. Čaņbudisma filosofiskie pamati – mahajānas budisma filosofiskā doktrīna: tukšums (sasnk. šūnja; ķīn.v. kun) un atmošanās (sasnkr. bodhi; ķīn.v. vu; jap.v. satori).

 

 Trešdien, 25. augustā, plkst. 18:30

3. lekcija. Čaņbudisma praksioloģija: meditatīvā koncentrācija (sasnkr. dhjāna; ķīn.v. čaņ; jap.v. dzen) un netradicionālie apmācības veidi: aloģiskie gunaņ (jap.v. koāns) un dialoģiskais veņda. Čaņbudisma rituālā forma un monasticisms.

 

Kaspars Eihmanis lekcijā par daoismu Satori grāmatnīcā, 2011. gada februārī. Foto: Ansis Starks.

 

Kaspars Eihmanis bakalaura grādu sinoloģijā un maģistra grādu orientālistikā ieguvis Latvijas Universitātē, patlaban turpina doktora studijas Helsinku Universitātē. Strādājis par pētnieku Ķīnas Literatūras un filozofijas institūtā Taipejā, Taivānā un Pekinas Pedagoģiskajā Universitātē Ķīnā. Bijis vieslektors universitātēs Venēcijā un Minhenē. Šobrīd strādā par lektoru LU Humanitāro zinātņu fakultātē, Āzijas studiju nodaļā.

Pētniecības interešu lokā ietilpst Ķīnas filozofijas vēsture, daoisma filozofija – Laodzi un Džuandzi, ķīniešu budisma filozofija, mūsdienu konfūcisms, salīdzinošā filozofija.

Laiku pa laikam raksta žurnālam „Rīgas Laiks”.

 

¼ Satori telpas atrašanās vieta:

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!