Foto: Kristaps Kalns
 
Redakcijas sleja
02.10.2020

Kas stāv aiz "Satori"?

Komentē
2

Šī ir mūsu ziedošanas kampaņas pirmā diena – īstais brīdis, lai atklātu patiesību un atbildētu uz šo jautājumu reizi par visām reizēm.

Aiz "Satori" stāvi tu, lasītāj.

"Labi, bet kāds te sakars ar Sorosu?" kāds varētu jautāt. Interneta tumšajos kaktos klejo mīts, ka visiem liberālo vērtību aizstāvjiem un aktīvistiem maksā Amerikā dzīvojošais biznesmenis un filantrops Džordžs Soross, kuram šobrīd ir 90 gadu. Agrāk Latvijā tiešām darbojās Sorosa fonds, kas finansēja kultūras notikumus un nevalstisko organizāciju darbību, bet jau pirms krietna laika Sorosa nauda tika pārvirzīta uz citām valstīm. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka fonda pēctecība Latvijā joprojām ir jūtama, jo savulaik ar to sadarbojušies daudzi Latvijas intelektuāļi un mākslinieki.

Taču Soross mums patiešām nemaksā, tāpat to nedara politiskas partijas vai kādi mistiski pasaku tēli. Mums maksā lasītāji – ar saviem nodokļiem un ziedojumiem. Šīs kampaņas mitoloģija paredz, ka apmaiņā pret brīvi izvēlētu summu tu vari kļūt par mecenātu, investoru un sponsoru – spēku, kas mūs virza uz priekšu. Jo mecenātisms sākas ar ticību idejai, neatkarīgi no summas, ko tu ziedo. Kāpēc mēs to šobrīd tev lūdzam? Punktu pa punktam:

Ko mēs ar šo naudu gribam izdarīt? Pilnīgi neslēpti – destabilizēt vienaldzību, graut dezinformāciju un izvairīties no bezatbildības.

Kas vēl stāv aiz "Satori"? "Satori" ir nevalstiskas organizācijas – biedrības "Ascendum" – izdots neatkarīgs medijs, kura saturu veido redakcija un ārštata autori. Aiz mums stāv konkrēti cilvēki, viņu vārdus var redzēt pie katra publicētā raksta.

Kas šo naudu saņems? Katru darbadienu pie mums parādās vairākas publikācijas – raksti un ziņas. Kopš pagājušās ziedošanas kampaņas 2019. gada oktobrī esam lasītājiem piedāvājuši vidēji 125 publikācijas mēnesī, sarīkojuši 39 pasākumus, izdevuši drukātu literatūras grāmatžurnālu un izglītībai veltītu avīzi. Pie tā visa strādājuši aptuveni 200 cilvēki – rakstnieki, publicisti, filozofi, kritiķi, redaktori, projektu vadītāji, grāmatu mākslinieki un citi profesionāļi. Viņu darbs maksā naudu. Mūsu pamatfinansējumu nodrošina Valsts Kultūrkapitāla fonds un Kultūras ministrija, bet ar to vien pietiktu tikai blāvai eksistencei.

Taču mums ir ambīcijas, un mēs gribam radīt arvien enerģiskāku un spēcīgāku mediju. Lai to izdarītu, lasītāju atbalsts ir ļoti svarīgs – gan morāls, gan finansiāls. Piemēram, laikā kopš iepriekšējā oktobra kampaņas "Satori" apmeklējums audzis par 25%, nupat septembrī sasniedzot 101 tūkstoti unikālo apmeklētāju. Tas apliecina, ka "Satori" ir svarīgs ievērojamai sabiedrības daļai.

Kam no tā labums?

Ar "Satori" darbu mēs gribam cilvēkiem likt kritiski domāt par sabiedrībā notiekošo, pievērst uzmanību kultūrai un mākslai, vairot empātiju un cilvēcisku interesi vienam par otru. Mēs iestājamies par drošu, gudru un iejūtīgu sabiedrību, no kuras iegūtu visi.

Kāpēc tas mums ir tik svarīgi?

Neatkarīgi mediji sargā un stiprina demokrātiju. Taču vienlaikus neatkarīgi mediji ir atkarīgi no tavas uzmanības un tava ieguldījuma.

Mēs uzdrošināmies lūgt tev tavu naudu, jo mēs patiešām vēlamies strādāt tavā labā un aizstāvēt tavas intereses. Šī nauda nonāks pie vairāk nekā simt autoriem – erudītiem, neticami talantīgiem un drosmīgiem cilvēkiem. Daļa no šiem cilvēkiem redzami šīs slejas titulbildē. Viņi ir "Satori" sirds. Mēs viņus cienām un apbrīnojam, un vēlamies, lai viņi turpina radīt lieliskus rakstus, kas aizkustina un bagātina izpratni par pasaulē notiekošo.

Beigu beigās – ja jau visi tik gudri, kāpēc neprot nopelnīt paši? "Satori" nepastāv peļņas dēļ. Mēs strādājam ar idejām, aizstāvam vērtības un iestājamies par kultūras nozīmi. Iespējams, daļai sabiedrības grūti noticēt, ka cilvēki ir gatavi rīkoties idejas vārdā. Koruptīvai politikai un populisma retorikai šādas aizdomas ir izdevīgas. Tikmēr man, savukārt, grūti noticēt dzīvei, kurā nauda ir mērķis, nevis līdzeklis. Ja arī tev ir svarīgs tas, ko mēs darām, – esi mūsu Soross un mēs būsim tavs "Satori".

***

Šīs kampaņas kodols ir video sērija, kurā uz šiem un citiem neērtiem jautājumiem atbild vairāki ar portālu cieši saistīti un sabiedrībā zināmi cilvēki. Uz tiem nācās atbildēt arī man.

Tēmas

Henriks Eliass Zēgners

Henriks Eliass Zēgners ir dzejnieks, no 2019. līdz 2023. gadam bijis interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!