Sofija Kopola
 
Aktualitātes
29.05.2017

Kannu kinofestivālā pirmo reizi 50 gadu laikā par labāko režisori atzīta sieviete

Komentē
0

Svētdien, 28. maija vakarā, sadalītas prestižā Kannu kinofestivāla balvas. Galveno balvu – "Zelta palmas zaru" – saņēma zviedru režisora Rubena Ostlunda filma "The Square", savukārt par labāko režisori pēc vairāk nekā 50 gadu pārtraukuma atzīta sieviete – Sofija Kopola par filmu "The Beguiled".

Satīriskās drāmas "The Square" darbība notiek Zviedrijā, kur atcelta monarhija un Stokholmas pils pārvērsta mākslas muzejā. Galvenais varonis Kristians ir muzeja kurators un organizē jaunas instalācijas uzstādīšanu. Kad viņš atrod sabiedrisko attiecību kompāniju, kas nodrošinātu izstādes publicitāti, sākas haoss.

2014. gadā Rubena Ostlunda filma "Force Majeure" ieguva žūrijas balvu.

Savukārt par labāko režisori atzītās Sofijas Kopolas filma "The Beguiled" ir amerikāņu rakstnieka Tomasa Kalinena romāna adaptācija, un tās darbība risinās kādā Virdžīnijas štata meiteņu skolā, kur ASV Pilsoņu kara laikā nonāk ievainots Ziemeļu štatu jeb "Savienības" kareivis. Pēdējo reizi Kannu kinofestivāla balvu kā labākā režisore 1961. gadā saņēma PSRS režisore Jūlija Solnceva par filmu "Повесть пламенных лет".

Konkursa otro nozīmīgāko balvu "Grand Prix" saņēma franču režisora Robina Kampilo filma "BPM (Beats Per Minute)", kas veltīta AIDS tēmai un cīņai par homoseksuāļu tiesībām.

Zīmīgi, ka īpašā žūrijas balva piešķirta krievu režisora Andreja Zvjaginceva filmai "Loveless", kurā filmējies arī Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs.

Labākās aktrises balvu saņēma Diāna Krīgere par lomu filmā "In The Fade", kur viņa atveido māti, kas, zaudējusi dēlu un vīru bumbas sprādzienā, nolemj atriebties vainīgajiem, savukārt labākā aktiera balvu ieguva Joakins Fīnikss par lomu filmā "You Were Never Really Here", kurā viņš atveido kara veterānu, kas mēģina izglābt jaunu meiteni no cilvēktirdzniecības.

Par labāko īsfilmu atzīta ķīniešu režisora Kvi Janga (Qiu Yang) "A Gentle Night", savukārt balvu par labāko scenāriju saņēma divas filmas: "The Killing of a Sacred Deer" (rež. Jorgoss Lantimoss) un "You Were Never Really Here" (rež. Linna Remzija).

Aktrisei Nikolai Kidmenai, kura šogad bija redzama četrās Kannu kinofestivāla filmās, tai skaitā konkursa programmā iekļautajās "The Killing of a Sacred Deer" un "The Beguiled", tika piešķirta īpaša balva par godu festivāla 70. gadu jubilejai.

Šīgada konkursa programmā bija iekļautas 19 filmas, ko vērtēja žūrija ar spāņu režisoru Pedro Almodovaru priekšgalā.

Jau vēstīts, ka šīgada Kannu kinofestivālā piedalījās arī Latvijas delegācija.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!