Aktualitātes
09.03.2023

Kaņepes Kultūras centrs Skolas ielā darbosies vēl vismaz 18 gadus

Komentē
1

Kaņepes Kultūras centrs turpinās darbu līdzšinējā mājvietā vēl vismaz 18 gadus. Šāda vienošanās panākta ar ēkas īpašniekiem, studentu korporācijas "Fraternitas Lettica" Filistru biedrību, ziņo KKC.

Kaņepes Kultūras centrs vēsturiskajā Jāzepa Mediņa mūzikas skolas ēkā Rīgā darbojas kopš 2011. gada, bet nu jau vairāk nekā divus gadus bijis slēgts apmeklētājiem, jo veic ēkas renovācijas darbus. Būvniecības izmaksu sadārdzinājuma izraisītā līdzekļu trūkuma dēļ no pagājušā gada rudens darbu pārtrauca arī KKC pagaidu mājvieta "Diagonāle" un tālākais centra liktenis bija neskaidrs, taču tagad panākta vienošanās, ka par spīti ieilgušajiem darbiem KKC varēs turpināt apsaimniekot ēku līdz pat 2041. gadam.

"KKC pateicas un uzteic filistru biedrības iedziļināšanos sarežģītajā situācijā un domāšanu ilgtermiņā, un ir priecīgi paziņot, ka kultūras centra liktenis ir skaidrs – tas darbosies vēl vismaz 18 gadus. Tik garš ilgtermiņa līgums neatkarīgam kultūras centram Rīgā un Latvijā ir liels retums," norāda Kaņepes Kultūras centra pārstāvji.

To, ka šāds centrs Rīgā vajadzīgs, uzsver arī ēkas īpašnieki, "Fraternitas Lettica". "Korporācijas kā mājas īpašnieka mērķis vienmēr ir bijis arī atbalstīt un veicināt sabiedrisko dzīvi izglītojošā un saistošā veidā, tajā pašā laikā saglabājot tradīcijas un vērtības. Esam priecīgi par panākto vienošanos ar Kaņepes Kultūras centru par tālāku sadarbību un ceram uz ātru darbības atsākšanu. Pēdējie gadi arī mums kā organizācijai nav bijuši tie vieglākie. Tomēr, ja mēs sadarbojamies, meklējam risinājumus un kopā viens otram palīdzam, tad visas grūtības un izaicinājumi ir vieglāk pārvarami. Latvijas lielākā vērtība ir mūsu cilvēki, un, ja mēs visi kopā vēlamies Kaņepes Kultūras centru, tad tam būs būt!" norāda korporācijas Filistru biedrības valdes loceklis Mārtiņš Bērziņš.

Vienlaikus joprojām aktuāls ir līdzekļu trūkums būvniecības darbu turpināšanai un centra uzturēšanai. "Lai arī esam priecīgi par ilgtermiņa līguma noslēgšanu, finansējuma piesaistīšanas avoti vēl joprojām ir neskaidri jeb precīzāk – naudas nav," stāsta KKC pārstāvis Kaspars Kondratjuks. "Ja reiz problēmas ar ēku renovāciju ir skārušas tādas masīvas valsts kultūras organizācijas kā Jaunais Rīgas teātris, Lielā ģilde un Valmieras Drāmas teātris, tad kā var pieņemt, ka neatkarīgas kultūras vietas, kuru pastāvēšanai nav nevienas ilgtermiņa atbalsta programmas, varēs pastāvēt? Tāpēc lielākais izaicinājums – piesaistīt naudu renovācijas pabeigšanai un telpu iekārtošanai – vēl priekšā."

Lai turpinātu attīstīt KKC par radošu organizāciju un notikumu centru, tiek meklēti sadarbības partneri gan bāra un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai, gan kultūras un nevalstiskās organizācijas, kuras vēlētos līdzdarboties ēkā Skolas ielā 15. "Nesenie piemēri dažādās Latvijas pašvaldībās par to vadītāju autoritāru iesaisti kultūras organizāciju darbībā lieku reizi atgādina par nepieciešamību pēc neatkarīgiem kultūras centriem, kuri nav politiski ietekmējami," turpina Kondratjuks.

"Jau sākotnēji Kaņepe tika veidota kā kultūru satikšanās vieta, kur tiek realizētas radošu cilvēku idejas. Tagad meklējam organizācijas, biznesus, ar ko sadarboties un apdzīvot burvīgo ēku un dārzu, radot un dalot pakalpojumus, veidot pasākumus, nepieļaujot satura ietekmēšanu. Šobrīd aicinu pieteikties tās (organizācijas), kas vēlas piedalīties šādas vietas kopradīšanā!"

KKC uzsāka pūļa finansēšanas kampaņu 2021. gada maijā, kurā vairāk nekā 1600 atbalstītāju saziedoja 95 523 eiro, savukārt paralēli centrs piesaistīja aizņēmumu 250 000 eiro apmērā. Taču ēkas sliktā stāvokļa, pandēmijas un kara dēļ izmaksas būtiski palielinājās, tādēļ 2022. gada maijā būvdarbi apstājās. Ēkas renovācijas pabeigšanai nepieciešami vēl vismaz 200 tūkstoši eiro. Pēc ēkas renovācijas pieejamā platība palielināsies līdz 762 kvadrātmetriem līdzšinējo 430 vietā, kā arī tiks izbūvēts lifts un ventilācijas sistēma.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!