Foto: Unsplash.com.
 
Redakcijas sleja
30.08.2022

Kalendāra nemiers

Komentē
0

Brīdī, kad rakstu šo sleju, ir 29. augusta vakars un kalendārs ir noslēdzis darījumu ar laikapstākļiem, lai vasaras beigas būtu nepārprotamas – pēdējo nedēļu karstumu pamazām nomaina vēss pelēkums, bet laika prognoze vēsta, ka jau rīt no rīta būs drudžaini jāmeklē lietussargs un kaut kur skapī aizmirstais rudens mētelis.

Par laimi, mani glābēji šajā grūtajā pārejas posmā uz tumšo gada laiku ir rudens festivāli, kas nevis ļauj gremdēties pašnožēlā par neizmantotajām vasaras dienām, bet liek koncentrēt visus mentālos spēkus septembra kultūras kalendāra sarežģītajai kombinatorikai. Šajā slejā minēšu dažus no tiem notikumiem, kas ik gadu atvadas no vasaras man padara vieglāk paciešamas:

1. Vēl brīdi pakavējoties Viesturdārzā, kur pēdējo mēnešu garumā rīkojām Rīgas "Drosmes un prieka vasaras" pasākumu programmu, septembri iesāksim ar Dzejas diskotēku – vienu no "Satori" redakcijas gada mīļākajiem notikumiem. Šoreiz to veltām jaunībai – 12 dzejnieki lasīs savus dzejoļus un atskaņos savu jaunības mūziku, savukārt pārējie varēs dejot līdz pat 3.00 rītā.

2. Jau vairākus gadus viens no maniem visvairāk gaidītajiem rudens notikumiem ir "Baltijas jūras dokumentālo filmu forums". Savulaik, kad studēju, alkatīgi izmantoju katru izdevību doties uz festivāla filmām ar studentu brīvbiļetēm un sev personīgi svarīgu kinopieredzi esmu ieguvusi tieši "K.Suns" nelielajā zālē. Vismaz dažas no filmām ceru apmeklēt arī šogad: vairāku valstu kopražojumu "Jaunais Platons", kas vēsta par nomaļas Belfāstas pamatskolas direktoru, kurš ar filozofijas palīdzību cenšas sadziedēt segregācijas un ilgstošo nemieru sarētoto kopienu, Ukrainas un Slovākijas filmu "Trauslā atmiņa", kuras režisors caur sava vectēva, ukraiņu kinooperatora Leonīda Burlakas, portretu atskatās arī uz veselu Odesas kino laikmetu, un ukraiņu kinolenti "Hamleta sindroms", kurā vairāki vienaudži, kas pieredzējuši Maidanu un 2014. gada iebrukumu, reflektē par savu pieredzi, izmantojot Šekspīra valodu. Kā rāda mana pieredze, garlaicīgu filmu šajā festivālā nemēdz būt, tāpēc vērts izpētīt visu programmu.

3. Notikums, kas jau vairākus gadus nosaka manu septembra kalendāru, ir arī jaunā teātra festivāls "Homo Novus". Kaut arī klusā cerība apmeklēt visas festivāla izrādes nepielūdzami izplēn, vairākas no tām esmu apņēmīgi atzīmējusi ar "must see": divas itāļu mākslinieces Kjāras Bersani izrādes (Bersani smalkā, maigā performance "Vienradžus meklējot" par citādības skaistumu bija viens no maniem pagājušā gada festivāla notikumiem), dienvidkorejieša Džaha Kū izrādi "Lallināt un trallināt", kurā mākslinieks reflektē par valodas un varas attiecībām, atsaucoties uz Dienvidkorejā izplatītu fenomenu – mēles saišu operāciju, kas ļauj pareizi izrunāt angļu valodas "r" burtu, kā arī izrāde "375 0908 2334. Ķermenis, kuram zvanāt, pašlaik nav pieejams", kurā baltkrievu mākslinieks Igora Šugaļejevs pakļauj savu ķermeni Baltkrievijas cietumos sastopamai spīdzināšanas metodei, lai pievērstu uzmanību kaimiņvalsts politieslodzīto liktenim un vāktu ziedojumus viņu atbalstam. Šogad festivālā būs pārstāvēts arī "Satori" – 11. septembrī festivāla centrā varēs dzirdēt daļu no šīgada rakstnieku nometnē tapušajiem stāstiem.

4. Visbeidzot neatņemama mana septembra sastāvdaļa ir arī festivāls "Survival Kit", kas šogad iemājojis pašā Rīgas sirdī – Doma laukumā – un veltīts domas un runas brīvībai. Līdzās izstādei, koncertiem, lekcijām un citiem notikumiem četras otrdienas tur norisināsies arī "Satori" diskusijas, kur šķetināsim Latvijas kultūrpolitikas mezglus kopā ar Saeimas vēlēšanu kandidātiem no reitingu vadošajām partijām, bet vairāk par to ziņosim jau šonedēļ.

Anna Andersone

Anna Andersone ir teātra kritiķe un interneta žurnāla "Satori" redaktore.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!