Redzējumi
19.01.2016

Kā mēs skatāmies uz citiem?

Komentē
1

Studējot psiholoģiju, uzzināju par, manuprāt, ļoti interesantu amerikāņu psiholoģijas zinātnieces Sūzenas Fiskes un viņas kolēģu teoriju [1], kas šķiet īpaši vērtīga, lai palīdzētu izprast dažādas parādības mūsdienu sabiedrības ikdienā. Teorijas pamatā ir ideja, ka, sastopoties nepazīstamiem indivīdiem, notiek automātiska otra cilvēka novērtēšana divās dimensijās – siltums un kompetence.

Zinātniece apgalvo, ka šis princips ir universāls un evolucionāri pamatots: vispirms jāizvērtē, kādi ir personas nolūki, labi vai slikti (siltuma dimensija), un tūlīt pēc tam – cik šī persona ir spējīga realizēt savus nolūkus (kompetences dimensija), lai jau pēc mirkļa mums būtu skaidrs, kā pret viņu izturēties. Ja siltums novērtēts augstu, varam atslābt un ļauties draudzīgai saskarsmei, bet, ja tas ir novērtēts zemu, tad būtiski saprast, vai konkrētais cilvēks ir spējīgs kādā veidā mums kaitēt – ja nav, varam atļauties netērēt resursus cīņai vai bēgšanai, bet, ja ir, mums jābūt gataviem reaģēt ātri un precīzi.

Augsts novērtējums siltuma dimensijā tiek uzskatīts par daudz nestabilāku nekā augsts novērtējums kompetences dimensijā, jo kļūda cilvēka spēju un prasmju novērtējumā var radīt salīdzinoši nelielus zaudējumus, kamēr pārprasti nolūki var ļoti sāpīgi atspēlēties. Tieši tāpēc pēc drauga vai laulātā nodevības ir tik grūti un reizēm pat neiespējami atgūt uzticības pilnas attiecības.

Sūzena Fiske šos principus izmanto arī, lai pētītu attieksmi pret dažādām cilvēku grupām. Ir četri veidi, kā lūkoties uz sabiedrībā sastopamām grupām. Viena no tām ir iekšgrupa jeb grupa, ar kuru indivīds pats sevi asociē, un tās vērtējums ir augsts gan siltuma, gan kompetences dimensijā. Pārējās trīs tiek definētas kā ārgrupas, ar kurām sevi neidentificējam. Augsts siltuma un zems kompetences novērtējums pārsvarā tiek piešķirts sabiedrības grupām, kuras bieži tiek uzlūkotas kā "mazie nabadziņi", piemēram, pensionāri, bērni, cilvēki ar invaliditāti. Tie ir cilvēki, pret kuriem izjūtam žēlumu.

Teicami šo attieksmi ilustrēja Latvijas Universitātes Skolotāju izglītības nodaļas docents Andrejs Mūrnieks, kurš Ogres Televīzijas raidījumā "Par un pret", atbildot uz jautājumu, vai pastāv diskriminācija Latvijā, sacīja: "Nu, es domāju, ka diez vai. Man personīgi ģimenē ir invalīds, 1. grupas, ļoti kopjams invalīds. Es sastopu diezgan nopietnu valsts atbalstu un arī izpratni no visiem cilvēkiem, [..] – parādies ar invalīdu ielās, var redzēt, ka tu viņu balsti, tad visi uz tevi paskatās labāk. Nu, vismaz man tā liekas, ja. Tā kā es domāju, ka šeit ir pietiekoši laba tā situācija, [..] tādas sevišķas neiecietības mums nav [..]" [2] Šis piemērs precīzi ataino, ka Andrejs Mūrnieks ir pilnībā izslēdzis iespēju, ka cilvēkiem ar invaliditāti varētu būt pašiem savs viedoklis attiecībā uz šo jautājumu, pieņemot – ja viņš jūtas labi, pavadot cilvēku ar veselības problēmām, tad ar to pietiek, un nav svarīgi, kā jūtas pats radinieks (zemu novērtēta kompetence).

Zems siltums un augsta kompetence piemīt grupām, kuras apskaužam. Tās ir grupas, pret kurām miera laikos varam izturēties ar cieņu un apbrīnu, bet, ja rodas iespēja, labprāt novācam no ceļa, lai nenāktos ar tām konkurēt. Šādas grupas piemērs ir ebreji Otrā pasaules kara laikā – viņu intelekts un spējas tirdzniecībā bija novērtēti augstu, taču, tiklīdz radās iespēja no viņiem atbrīvoties, tā tika izmantota. Novērtējot kādu grupu zemu gan siltuma, gan kompetences dimensijā, izrādām pret šo grupu nicinājumu. Šis salikums attiecas uz tām sabiedrības grupām, par kurām domājam ar riebumu un augstprātību. Šādi parasti redz cilvēkus ar narkotiku atkarību, bezpajumtniekus, personas ar īpaši stigmatizētām veselības problēmām, piemēram, AIDS vai šizofrēnijas slimniekus.

Mēģinot noteikt, kā Latvijā redz Sīrijas bēgļus, kopā ar studiju biedriem secinājām, ka viņus iekļauj visās trijās ārgrupās. Iekļaujot tos aukstā, bet kompetentā grupā, bēgļi parādās kā pašlabuma meklētāji, ekonomiskie migranti, aprēķinātāji, kuri grib izraut latviešiem pēdējo kumosu no mutes. Iespējams, šī ir Latvijā dominējošā attieksme, taču ne mazāk izplatīti ir arī abi pārējie iespējamie ārgrupas novērtējumi – bēgļi ir silta un nekompetenta grupa, no dzimtenes vardarbīgi izrauti kara upuri, kuri mums jāuzņem aiz žēluma, bet auksta un nekompetenta grupa, kad redzam viņus kā mežoņus, kas cenšas iznīcināt mūsu kultūru, izvarot vietējās sievietes u.tml. Sākotnēji šķiet, ka bēgļus no Tuvajiem Austrumiem Latvijā īsti neuztver kā iekšgrupu, taču šādas attieksmes aizmetņi tomēr ir. Kā iekšgrupu jeb siltu un kompetentu grupu redzam viņus tad, kad atceramies, ka arī latvieši reiz bijuši bēgļi, kas meklējuši patvērumus citās zemēs.

Tas, ka pastāv visi četri redzējumi, norāda, ka nav iespējams formulēt vienotu un objektīvu viedokli par kādu sabiedrības grupu. Jāatceras, ka katrai sabiedrības grupai ir "vairākas sejas" un nav pamatoti izdarīt automātiskus un paviršus spriedumus par indivīdiem, ja mums ir abstrakts, vispārīgs viedoklis par grupu, kurai indivīds, pēc mūsu domām, ir piederīgs.

Domāju, ka šī teorija var kalpot par vērtīgu rīku spriedumu veikšanā ikdienā. Nemitīgi saskaroties ar dažādu informāciju par vienām un tām pašām parādībām, ir viegli zaudēt modrību un pieņemt gatavas atbildes par savām. Varbūt tomēr katram ir vērts sevi izaicināt un nopietni izvērtēt, cik daudz mūsu iepriekšpieņēmumu ir vispārinātas pirmā iespaida sekas un cik daudz viedokļu veidošanas procesā esam gatavi arī paši ievākt informāciju un to kvalitatīvi apstrādāt.

 

[1] Fiske, S. T., Cuddy, A. J. C. & Glick P. (2007) Universal dimensions of social cognition: warmth and competence. TRENDS in Cognitive Sciences 11(2). doi:10.1016/j.tics.2006.11.005.

[2] Par izglītību tikumības saturā, "Par un pret", OTV, 40.–42. min.

Liepa Rūce

Liepa Rūce studē psiholoģiju Latvijas Universitātē. Meklē vidusceļu starp zinātni un intuīciju, dažkārt to atrod dzejā vai sarunās ar kaķiem.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!