Elīnas Brasliņas ilustrācija
 
Komentē
0

Lai arī Juta nav grāmatā "Mūsējās", viņa ir viena no mūsējām. Santas Remeres pasaka par Jutu Strīķi (1970 - 2020).

Reiz dzīvoja meitenīte, vārdā Juta, kas jau kopš bērnības zināja, ka kādu dienu strādās policijā. Padomju laikos gan to sauca par miliciju, un zaļi tērptie vīri ielās nēsāja lielas, plakanas cepures ar Padomju Savienības ģerboni pierē. Mazā Juta uz viņiem skatījās kā apburta, viņai patika filmas un grāmatas par miličiem, un meitene viņus uzskatīja par vislielākajiem varoņiem, kas vienmēr cīnās par taisnību, aizstāvot vājākos, sodot neliešus un neļaujot bagātajiem apkrāpt tos, kuriem jau tā gandrīz nekas nepieder.

Pēc skolas Juta gribēja stāties Milicijas akadēmijā, taču uzzināja, ka sievietes tajā netiek pieņemtas. Ar labu jurista izglītību sievietēm bija iespēja izmācīties par izmeklētājām, kas pēta nozieguma izdarīšanas apstākļus, taču arī Juridiskajā fakultātē priekšroka tika dota puišiem un meitenes varēja iestāties tikai tad, ja skolu bija beigušas ar zelta medaļu. Tā nu Juta centās mācīties, cik labi vien iespējams, un patiešām beidza skolu gandrīz kā apaļa teicamniece.

Otra Jutas aizraušanās bija balles dejas – viņa ar lielu prieku gāja uz deju pulciņu un būtu gribējusi piedalīties arī sacensībās, tikai nevarēja atļauties nopirkt sacensībām vajadzīgo kleitu. Viņa redzēja, kā citi deju konkursa dalībnieki krāpās: lai tiktu pie tērpiem, viņi bija izstrādājuši shēmu – dejotāji saderinājās un no padomju dzimtsarakstu nodaļas saņēma atlaidi kāzu tērpa iegādei, taču, nopirkuši balles tērpu, uzreiz kāzas atcēla. Jutai šī shēma it nemaz nepatika, viņa uzskatīja, ka negodīga rīcība nav attaisnojama nevienā situācijā, un pati no sacensībām izstājās.

Pieaugusi un pabeigusi studijas, Juta sāka strādāt milicijā, kas pēc Atmodas atkal bija pārsaukta par policiju kā senos laikos. Juta drošsirdīgi ķēra noziedzniekus, meklēja nozagtus auto un diennaktīm dežurēja nomaļās vietās, mēģinot pārtvert pienākošās kontrabandas kravas. Policijas darbā viņa labi iemācījās atpazīt zagļus un situācijas, kurās kāds varētu mēģināt citus apkrāpt. Jo sevišķi valsts iekārtas pārmaiņu laikā vienmēr kāds pamanījās izmantot citu cilvēku apjukumu personīgā labuma gūšanai.

Kādu dienu Juta sāka strādāt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), kura uzdevums ir pasargāt no krāpniecības ne tikai atsevišķus cilvēkus, bet arī visu Latvijas valsti. Juta daudzus gadus pārraudzīja to, kā naudu tērē politiskās partijas, sekojot līdzi, lai pie varas esošie vīri un policisti neņem "kukuļus". Viņa bieži atklāja un centās novērst dažādas negodīgas shēmas, taču arī KNAB birojā Juta nebija galvenā vadītāja, bet tikai priekšnieka vietniece, un ikreiz, kad kādam Jutas izmeklēšana bija neizdevīga, viņu atlaida no amata. Tomēr Juta strādāja pēc labākās sirdsapziņas, un, iespējams,  pateicoties tieši viņas darbam, mums ir viena no efektīvākajām finanšu uzraudzības sistēmām pasaulē.

Pirms dažiem gadiem Juta tika ievēlēta gan Saeimā, gan Rīgas domē, kur daudziem šķita neērta kā asa skabarga. Ar izmeklētājas aci Juta konstatēja, ka pilsēta tiek izšķērdīgi rotāta, kamēr daudzi tajā dzīvo neremontētās mājās; ka Rīgā stāv tukši dzīvokļi, par kuriem tiek maksāti apkures rēķini, kamēr daudziem cilvēkiem nav kur dzīvot. Juta centās apturēt šīs nejēdzības, un dažreiz viņai tas izdevās. Katrā ziņā tieši no Jutas mēs varam mācīties, ka ir vērts runāt pretī tiem, kam neviens neuzdrošinās iebilst.

Santa Remere

Santa Remere ir publiciste, tulkotāja un “Satori” redakcijas locekle. Raksta par laikmetīgo mākslu spektrā no teātra līdz fotogrāfijai, kā arī interesējas par bērnu un jauniešu kultūras piedāvājumu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!