Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
19.03.2021

Jesajas Berlina biedrība rīko diskusijas par vārda brīvību un "izslēgšanas kultūru"

Komentē
0

Marta beigās – 23. un 31. martā – Jesajas Berlina biedrība rīkos divas diskusijas par vārda brīvības un tās robežu tematiku. Abas diskusijas sāksies plkst. 18:30 un būs skatāmas tiešsaistē Jesajas Berlina Centra Facebook lapā un Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) mājaslapā.

Pirmās diskusijas (23. martā) tēma ir "Pareizā viedokļa tirānija? "Izslēgšanas kultūra" Latvijā". Nesenais atgadījums ar influenceri Elīnu Didrihsoni un tā atskaņas ir simptomātiskas nozīmīgai ideoloģiskai sadursmei mūsdienu liberālajās demokrātijās. Arhibīskaps Jānis Vanags un citi komentētāji Didrihsones gadījumu min kā uzskatāmu "izslēgšanas kultūras" jeb "cancel culture" gadījumu, norādot, ka arī nepatīkams viedoklis ir un paliek viedoklis, par kura paušanu nebūtu jābaidās.

Diskusijas dalībnieki mēģinās runāt par tādiem jautājumiem kā – vai šis no Rietumiem nākošais apzīmējums ir aktuāls situācijai Latvijā? Vai "izslēgšanas kultūra" tiešām pastāv? Ja jā, kādā ziņā tā ir vai nav problēma? Vai ir pieņemami, ka cilvēkam par brīvu sava viedokļa paušanu jārēķinās ar tādām sekām kā, piemēram, darba zaudēšana vai sociāla izstumšana? Kad pašcenzūra ir nepieciešama un kad tā nomāc veselo saprātu un radošu domu?

Sarunā piedalīsies kinorežisore Alise Zariņa, filozofs Igors Gubenko un publicists Vents Zvaigzne. Sarunu vadīs filozofs Artis Svece.

Otrās diskusijas (31. martā) tēma ir "Vai tiešām "diskriminācija nav viedoklis"? Vērtību plurālisms un vārda brīvības robežas". Vārda brīvība ir mūsdienu liberālās demokrātijas pamatā, un liberālisma tradīcija līdz pat nesenai pagātnei bija skaidra — ierobežot vārda brīvību drīkst minimāli un tikai ļoti nopietnu iemeslu dēļ, piemēram, naida runas gadījumos. Taču pēdējos gados ASV un Rietumeiropā tieši cilvēki, kas identificējas kā liberāļi, ir vērsušies pret vārda brīvības absolutizēšanu, nosakot dažādas inkluzīvas komunikācijas rekomendācijas un pienākumus universitātēs, medijos un citviet. Tikmēr dažādu viedokļu un vērtību polarizācija – arī Latvijā – brīžiem kļuvusi tik izteikta, ka diskusija šķiet neiespējama. Kas vieniem šķiet normāls viedoklis un vērtības, citiem šķiet nepieļaujams, kas vieniem šķiet brīvības, citiem šķiet sabiedrības sabrukuma izpausmes.

Kas klasificējas kā viedoklis un kas ne? Vai "naida runas" jēdziens ir nepieciešams vārda brīvības ierobežojums? Vai aizvainojošai valodai ir vieta sabiedrībā? Kur beidzas Jesajas Berlina postulētais "vērtību plurālisms" un sākas stāvoklis, kurā atšķirīgas vērtības sadzīvot nevar? Pēc kādiem kritērijiem var atšķirt "tolerējamas" un "netolerējamas" vērtības? Kādu politisko ainavu mēs radām savu izvēļu rezultātā?

Lai parunātu par šiem jautājumiem, Jesajas Berlina biedrība rīko diskusiju "Vai tiešām "diskriminācija nav viedoklis"? Vērtību plurālisms un vārda brīvības robežas". Šie un līdzīgi jautājumi tiks risināti otrajā diskusijā, kuru vadīs uzņēmēja, komunikācijas zinātnes doktore Olga Procevska. Pārējie sarunas dalībnieki tiks precizēti tuvākajā laikā.

Abas diskusijas būs brīvi pieejamas visiem interesantiem, un to laikā varēs arī rakstiski uzdot jautājumus.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!