Aktualitātes
30.06.2020

Jaunākajā "Sargiet galvas!" epizodē – jautājumi un atbildes par nākotnes enerģiju

Komentē
0

Publicējam jaunāko "Sargiet galvas!" epizodi – šoreiz viesos mikrobioloģe Ilze Dimanta, kuras pētniecisko interešu centrā ir ūdeņraža potenciāls nākotnes enerģijas ieguvē.

Vai kādreiz darbināsim mašīnas ar no baktērijām iegūtu ūdeņradi? Cik efektīvs ir ūdeņradis kā enerģijas avots un kāpēc tas netiek plaši izmantots? Kā zinātnieki atrod noderīgus mikroorganismus? Vai atjaunojamie enerģijas resursi patiešām ir videi draudzīgāki?

Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem kopā ar Ilzi Dimantu jaunākajā "Sargiet galvas!" epizodē meklē politologs, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs un zinātnes popularizētājs Vents Zvaigzne.

Ilze Dimanta ir bioloģijas doktore, izglītību ieguvusi Latvijas Universitātē, kur pašlaik ir Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas katedras pētniece. Tāpat Dimanta ir kosmētikas firmas "L’Oréal" zinātniskās darbības un nozares likumdošanas pārzine Polijā un Baltijas valstīs, kā arī Cietvielu fizikas institūta viespētniece. Viņa pētījusi atjaunojamos energoresursus – baktērijas, kas ražo ūdeņradi, sadalot organiskās vielas, piemēram, atkritumus – un apzinājusi iespējas uzglabāt šādu ūdeņradi metālu hidrīdos un citos tā dēvētajos ūdeņraža materiālos. 2016. gadā saņēmusi L’Oréal stipendiju "Sievietēm zinātnē".

Satori podkāsts "Sargiet galvas!" ir veltīts zinātnei, sabiedrībai un politikai Latvijā un Eiropā. Jau sengrieķu filozofs Platons bija pārsteigts par to, cik izvēlīgi ir cilvēki attiecībā pret to, ar ko baro savu ķermeņi, bet neizvēlīgi, izvēloties barību dvēselei un prātam. Šajā podkāstā politologs, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs un zinātnes popularizētājs Vents Zvaigzne sargās savas un mūsu galvas no mītiem, pasakām un sazvērestības teorijām par zinātnes un tehnoloģiju nākotni. Katra podkāsta viesis būs kāds Latvijas zinātnieks.

"Satori" podkāsts ērti klausāms "Spotify", "Podbean", "Apple Podcasts" un citās podkāstu platformās. Jaunākās podkāsta epizodes meklējamas arī "Delfu" podkāstu sadaļā.

Projektu finansiāli atbalsta Eiropas Parlamenta grupa "Renew Europe".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!