Venedikts Jerofejevs.
 
Aktualitātes
03.08.2021

Jaunajā Rīgas teātrī top izrāde pēc grāmatas "Maskava–Gailīši" motīviem

Komentē
0

Režisors un žurnāla "Rīgas Laiks" redaktors Uldis Tīrons Jaunajā Rīgas teātrī iestudē izrādi pēc Venedikta Jerofejeva poēmas "Maskava – Gailīši" motīviem. "Klāvas tantes skūpsts" pirmizrādi piedzīvos 28. augustā teātra Mazajā zālē.

Venedikta Jerofejeva (1938—1990) autobiogrāfiskos motīvos balstītās poēma, ko autors pabeidza 1970. gadā, seko galvenā varoņa Veņičkas vilciena braucienā no Maskavas līdz Gailīšiem un tiek uzskatīta par vienu no postmodernisma vēstnešiem krievu literatūrā. PSRS poēma sākotnēji izplatīta rokrakstā, bet grāmatā pirmoreiz izdota 1973. gadā Izraēlā. Latviešu valodā tekstu tulkojis Uldis Tīrons, kurš šajā sezonā Jaunajā Rīgas teātrī iestudēs tajā balstītu izrādi.

"No Bētlēmes zvaigznes attāluma viss tiešām šķiet blēņas, Veņičkam taisnība. Celtnieku vagoniņā, trijos 1969. gada ziemas mēnešos, viņam izdevās šo attālumu veikt vārdos, stāstot par iedvesmotu dzērāju, kas paģiru rītā cenšas no Maskavas nokļūt debesu Gailīšos. Tā kā viņa moku ceļš ir neizsakāms, Venedikts Jerofejevs par to runā netieši, aplinkus, metoties garās literārās atkāpēs un mainot stāstījuma stilu, izsmejot nopietno un raudot par smieklīgo – tikai lai atrastu kādu stūrīti, kur nebūtu vietas izaicinājumiem, vietiņu, kur cilvēku pažēlotu. Lieki teikt, ka pasaulē tādu neatrast, un no Veņičkas ciešanu attāluma rupji šķiet pat eņģeļi," vēsta izrādes anotācija.

Izrādē spēlēs Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Ivars Krasts, Inga Tropa-Fišere, Marija Linarte, Jevgēnijs Isajevs, Ilona Bagele.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!