Aktualitātes
25.09.2020

Jaunā kvalitātē izdotas Raimonda Paula pirmās dziesmu programmas

Komentē
0

Izdevniecībā "plate" klajā nācis jauns Raimonda Paula pirmo dziesmu programmu pārizdevums. Divās skaņuplatēs apkopotās dziesmas savulaik iezīmēja jaunu pagriezienu latviešu populārajā mūzikā un iekļautas "Latvijas Kultūras kanonā".

Izdevums īpašs ar to, ka pirmo reizi tajā dzirdamās dziesmas dzirdamas oriģinālajā ieraksta kvalitātē. "Nonākot pie ieraksta oriģināla, ātri tapa skaidrs, ka pilnā kvalitātē ārpus ierakstu studijas sienām šo ierakstu neviens nav dzirdējis: visi iepriekšējie izdevumi ir bijuši sava laika un tehnisko iespēju ķīlnieki. Pašlaik, vairāk nekā 50 gadus kopš ierakstu tapšanas, tie tiek nodoti klausītājiem vēl tuvāk nekā jebkad iepriekš. Ieraksta restaurācijas process bija ļoti saudzējošs, pēc iespējas precīzāk atklājot, nevis notušējot," stāsta izdevēji.

Kā solisti ierakstā dzirdami Margarita Vilcāne ("Cik labi, ja tu blakus man", "Maza, maza istabiņa"), Ojārs Grinbergs ("Tev, mana labā", "Dziesma nenosalst", "Kur tu esi", "Mežrozīte", "Sens ir tas stāsts", "Trīs gadiņus es audzēju"), Zdzislavs Romanovskis ("Vecā jūrnieka stāsts", "Baltijas jūrai", "Zēns paņēma līgaviņu") un tolaik 22 gadus jaunā Nora Bumbiere ("Kāpēc?", "Atvadas vasarai"). Šajās programmās plašāka auditorija iepazīstas ar M. Vilcānes un O. Grinberga duetu ("Nepārmet man", "Vectētiņš un vecmāmiņa", "Zilie lini", "Ko es teicu, tas notika"), kā arī vienīgo N. Bumbieres un O. Grinberga duetu ("Papu, saki mammai pats"). Rīgas Estrādes orķestra (REO) sieviešu vokālais ansamblis dzirdams gan pavadošā lomā ("Dziesma nenosalst", "Sens ir tas stāsts", "Zēns paņēma līgaviņu"), gan solista lomā ("Ar tevi vien", "Cīruli, cīruli"). Lielāko daļu skaņdarbu pavadījumu izpilda REO mūziķi ar pašu autoru pie klavierēm. Ieskanās arī stīgu grupa Ringolda Ores vadībā ("Cik labi, ja tu blakus man"). Vienīgo instrumentālo skaņdarbu izpilda ansamblis "Eolika" (melodija no k/f "235 miljoni seju").

"Raimonda Paula pirmās dziesmas savulaik radīja īstu vētru — latviešu estrādes mūzikā nekas līdzīgs vēl nebija pieredzēts," stāsta skaņuplates izdevēji. "No vienas puses tās bija tās pašas, plašam auditorijas lokam viegli uztveramās dziesmiņas, no otras — jauna kvalitāte it visā. Melodiskums, atklāti romantiskie un patiesie Alfreda Krūkļa dziesmu teksti, minimālistiskais izpildītāju sastāvs, aranžējumi un ieraksta kvalitāte. Šajā ierakstā ir viss, lai no ierastās vieglās fona mūzikas kļūtu par tādu, kas savu klausītāju uzrunā personiskāk un tuvāk."

Pārizdevumā iekļautie ieraksti tapuši "Rīgas Skaņu ierakstu studijā" 1968. un 1969. gadā, pie klausītājiem skaņuplatēs nonākuši pirms 50 gadiem. Pagājušajā gadā tie piedzīvojuši jaunu restaurāciju, kuras izejmateriāls ir oriģinālās magnētiskās lentes. Vinila platēs šie ieraksti savulaik ir iznākuši tikai mono formātā, jo "Melodija" uz stereo vinila plašu ražošanas procesu pārgāja tikai 1973. gadā, t.i., nepilnus četrus gadus vēlāk, kaut "nākotnes vārdā" RSIS jau kopš 1967. gada savas programmas gatavoja tikai stereo formātā.

"Kamēr agrīnie stereo ieraksti pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados pasaulē vēl joprojām saskārās ar meklējumiem, RSIS tapušajos ierakstos stereo telpiskās priekšrocības jau 1967. gadā izmantotas pēc tādiem pašiem principiem, kādi tiek ievēroti šodien," stāsta izdevēji. "Šis ieraksts realizē mākslinieciskā vadītāja Aleksandra Grīvas un skaņu režisora Ivara Vīgnera un Jāzepa Kulberga rūpīgi veidoto telpisko skanējumu. Viens no tā stūrakmeņiem ir Reformātu baznīcas (RSIS ierakstu) zāle. Unikāli ir pēdējie pieci skaņdarbi, "Estrādes dziesmas ar latviešu tautas dziesmu tekstiem", kas kopš 1970. gada mazās mono plates izdevuma nav tikuši atkārtoti pārpublicēti."

Izdevumā ir iekļautas arī fotogrāfijas, nodrukāti oriģinālie dziesmu teksti visām dziesmām; saglabāta dzejnieku oriģinālā rakstība, atsevišķi norādītas novirzes no oriģinālajiem dzejoļiem. Papildus divām vinila skaņuplatēm, izdevumam ir pievienots kompaktdisks, kas dublē šo pašu programmu digitālā formā.

Izdevniecība "plate" dibināta ar vēlmi parādīt, ka ierakstu ziņā Latvija ir bijusi pasaules līmenī, atbilstoši savam laikam, un pārnest to šodienā — kā pasaules līmeņa ierakstus, nevis lokālu parādību.

"Dziesmas" pieejamas arī populārākajos straumēšanas un lejupielādes servisos.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!