Eduārs Manē, "Olimpija"
 
Aktualitātes
04.04.2019

Jaunā izstādē franču meistardarbi pārdēvēti tajos attēloto melnādaino modeļu vārdos

Komentē
0

Kopš 26. marta Orsē muzejā Parīzē atvērta izstāde, kurā skatāmie franču glezniecības meistardarbi pārdēvēti tajos attēloto melnādaino modeļu vārdos, vēsta "The Guardian".

Izstādes "Melnādainie modeļi: no Žeriko līdz Matisam" kuratori noskaidrojuši, kā sauc Eduāra Manē, Pablo Pikaso, Pola Sezana un citu ievērojamu gleznotāju darbos redzamās melnādainās modeles, un pārsaukuši meistardarbus viņu vārdos ar mērķi uzsvērt dažādu ādas krāsu cilvēku klātbūtni mākslā. Piemēram, Eduāra Manē savulaik skandalozā glezna "Olimpija", kurā attēlota kaila, atgūlusies prostitūta, izstādē saucas "Laura" par godu sievietei, kura tajā pozēja kā prostitūtas melnādainā kalpone un ir attēlota vēl astoņos izstādē skatāmajos darbos.

Tāpat vērienīgajā ekspozīcijā aplūkojami Ežēna Delakruā, Pola Gogēna, Pjēra Bonāra un citu ievērojamu gleznotāju darbi, kuros attēloti melnādaini cilvēki un jaukto rasu pārstāvji laika periodā no verdzības atcelšanas 1848. gadā līdz 1950. gadam.

Kā uzsver viena no izstādes kuratorēm, amerikāņu mākslas zinātniece Denīze Murella, mākslas vēsture tiecas ignorēt to, cik svarīgi modernisma dzimšanas posmā Parīzē bija mākslinieku melnādainie laikabiedri – no Šarla Bodlēra mūzas un mīļākās Žannas Duvālas jeb "Melnās Venēras", ko gleznojis Eduārs Manē, līdz kubiešu dziedātājai Marijai Martinezai un rakstniekam Aleksandram Dimā, kura vecmāmiņa bija melnādainā. Murella uzsvēra, ka laikā, kad "starprasu socializēšanās" bija tabu, "avangarda mākslinieku un rakstnieku aprindās bija izteikta melnādaino cilvēku klātbūtne".

Runājot par Marijas-Giljemīnes Benuā gleznu "Nēģerietes portrets", kas izstādē nosaukta par "Madlēnas portretu", Murella norādījusi: "Ir pagājuši vairāk nekā 200 gadi, taču nav neviena pētījuma, kas mēģinātu noskaidrot viņas identitāti, kaut arī gleznas tapšanas laikā tā ir atzīmēta. Tas ir tipiski mākslas vēsturei – radīt iespaidu par šiem cilvēkiem kā rasu pārstāvjiem, nevis indivīdiem, kas tie bija patiesībā."

Izstāde apskatāma līdz 21. jūlijam.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!