Aktualitātes
09.02.2019

Jaunā izstādē ar apmeklētāju asinīm "rakstīs" aizliegtu dziesmu vārdus

Komentē
0

Izstāde "Melnais horizonts", kas šosestdien vērs durvis Šarelruā pilsētā Beļģijā, ir konceptuālās mākslas pārstāvju Ērika Bulatova un Andreja Molodkina kopdarbs. Tajā apmeklētājus aicinās ziedot asinis, lai īpašā instalācijā kļūtu redzami aizliegtu dziesmu vārdi, ziņo "The Guardian".

Instalācijas "Jaunās asinis" ("Young blood") autors, konceptuālais mākslinieks Andrejs Molodkins (1966), dzimis Padomju Krievijā, bet šobrīd dzīvo Parīzē. Savā jaunajā darbā mākslinieks aicinās apmeklētājus ziedot asinis, ko pēc tam uzglabās medicīniskajos ledusskapjos un, izmantojot rūpnieciskos kompresorus, iesūknēs īpašās caurspīdīgās caurulēs, kas ir izvītas burtu formā un veido vārdus no varas cenzētām pagrīdes dziesmām.

"Tā ir kā asins karaoke," stāsta mākslinieks. "Mūsu izstrādātā programma meklē cenzētu dziesmu vārdus. Izstādes apmeklētāji var nākt uz izstādi, izvēlēties sev tuvākos, un ziedot tiem asinis." Starp piedāvātajiem tekstiem ir tādas frāzes un vārdi kā "The Walls Turn Red" ("Sienas kļūst sarkanas"), "Democracy" ("Demokrātija") un "Burn the Temple" ("Nodedzini templi").

Instalācija atradīsies blakus astoņus metrus augstai Ērika Bulatova (1933) skulptūrai, kas pauž "Nav jau tik traki" ("Bсе не так страшно"), un, kā uzsvēris mākslinieks, aicina apmeklētājus nepakļauties propagandai un cenzūrai. "Ar mūsu apziņu manipulē gan prese, gan politiķi – mēs atrodamies sarežģītā situācijā un varam justies ieslodzīti," medijiem atzinis Bulatovs.

Kā norādījuši mākslinieki, mākslas darbos ietvertā kritika nav vērsta pret vienu konkrētu valsti, bet cenzūru un propagandu vispār, kas klātesoša gan Krievijā, gan Eiropā. "Propaganda nāk no visām pusēm," stāsta Bulatovs. "Eiropa atgrūž Krieviju kā ienaidnieku, taču nav teikts, ka tas kaitē Vladimiram Putinam. Tieši otrādi – tas palīdz viņam stiprināt savu varu, jo ļauj radīt iespaidu, ka viņš atrodas ienaidnieku ielenkumā. No tā visa cieš cilvēki."

Izstāde Šarleruā esošajā Hainautas provinces mākslas muzejā "BPS22" būs skatāma no 9. februāra līdz 19. maijam.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!