Aktualitātes
08.05.2019

Jaunā īsfilmā "#Izdzīvotājas" sievietes stāsta par piedzīvoto vardarbību ģimenē

Komentē
0

7. maijā plkst. 20:00 LTV1 būs skatāma žurnālistes Ingas Spriņģes un režisores Adrianas Rozes dokumentālā īsfilma "#Izdzīvotājas".

Īsfilma ir daļa no pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" projekta "Vardarbība ģimenē", kura ietvaros Inga Spriņģe pusgadu tikās ar četrām drosmīgām sievietēm, kas aizgājušas no vardarbīgām attiecībām, un fiksēja viņu stāstus rakstos un video.

"Ja Ilona neklausīja, viņu sēja trakokreklā. Līga gaidīja kārtējo skandālu, ja vīram bija "tas" skatiens. Natālija lūdza tikai vienu: vairs nesist pa acīm. Latvijā katra trešā sieviete reizi mūžā piedzīvo fizisku vai seksuālu vardarbību. Tas, kopā ar Dāniju, ir augstākais līmenis Eiropas Savienībā. Puse no upuriem palīdzību nemeklē. Šis stāsts ir par drosmīgām sievietēm, kuras piekrita neslēpties, lai brīdinātu citas. Viņas nav upuri. Viņas ir izdzīvotājas," par dokumentālās filmas varonēm raksta I. Spriņģe.

Statistika vēsta, ka 2018. gadā 47 sievietes piekāvuši viņu dzīvesbiedri, bet trīs sievietes partneri ir nogalinājuši. Tai pašā laikā lēni, taču uzlabojas sabiedrības izpratne, par to, kas ir vardarbība ģimenē – ja 2016. gadā apgalvojumam, ka vardarbību bieži provocē pašas cietušās, piekrita 57% aptaujāto, 2018. gadā tie ir 39% – joprojām ļoti augsts rādītājs. Turpretī 2% aptaujāto uzskata, ka vardarbība pret sievieti (un vīrieti) ģimenē kopumā ir pieņemama – tas ir viens no augstākajiem rādītājiem Latvijā.

Projekts aplūko dažādus vardarbības ģimenē aspektus: rāda, kas sievietēm palīdzēja izkārpīties no postošajām attiecībām un kur meklēt palīdzību, rakstā "Lūdzu, tikai nesit pa acīm" atklāj vardarbīgu attiecību dinamika un iemesli, kāpēc reizēm sievietes atstāj tikai pēc ilgiem gadiem, publikācijā "Atņemtie bērni" tiek salīdzinātas divas dažādas tiesu prāvas par bērnu aizbildniecību, savukārt trešais stāsts parāda, kā ar relatīvi nelielām lietām – anketu, dažādu pilsētas dienestu nekavējošu sadarbību – Tukumam izdevies kļūt par paraugu citām pašvaldībām.

Dokumentālā īsfilma pēc pirmizrādes LTV1 būs skatāma arī internetā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!