Kadrs no filmas "Četri balti krekli".
 
Aktualitātes
06.09.2021

Jauna aplikācija piedāvā iepazīt latviešu filmās redzamo Rīgu

Komentē
0

Noslēdzot Rīgas vasaras kultūras programmu, klajā nākusi jauna mobilās aplikācijas "Kino pastaiga" versija, kas piedāvā iepazīties ar kinofilmām, kurās redzama Rīgas pilsētas daudzveidīgā vide un cilvēki.

Lejupielādējot bezmaksas aplikāciju, 23 maršruta pieturpunktos iespējams iepazīties ar dažādu laiku latviešu filmām un ieraudzīt pilsētu kino mākslinieku acīm. Kadrus no filmu uzņemšanas papildina to veidotāju un mūsdienu ekspertu komentāri par filmu nozīmi Latvijas kino vēsturē, kā arī laiku un sabiedrību, ko tās portretē.

Pastaigas maršrutā ietvertas filmu uzņemšanas vietas pilsētas centrā, Grīziņkalnā, Avotos, Vecrīgā, Ķīpsalā, Āgenskalnā, Zaķusalā, Purvciemā un Maskavas forštatē. Aplikācijas "Kino pastaiga" lietotājiem tiek piedāvāti trīs atšķirīgi maršruti – ar kājām, ar velosipēdiem un visa pastaiga. Kājāmgājēju maršruta pieturpunkti koncentrēti Rīgas vēsturiskajā centrā un atrodas patīkamas pastaigas attālumā. Velomaršruta pieturpunkti izkliedēti pa Rīgas apkaimēm un atrodas velobrauciena attālumā. Visa pastaiga paredzēta lietotājiem, kuri vēlas pieturpunktus apmeklēt sev vēlamā laikā un secībā. Aplikācijas saturs ir veidots, domājot par dažādu paaudžu lietotājiem, tāpēc ir labs aizmetnis sarunām par dažādām tēmām gan ar bērniem, gan ar vecāka gada gājuma cilvēkiem.

Nonākot maršruta pieturpunktā, aplikācija piedāvā noskatīties video saturu, kas atklāj kādu īpašu filmas tapšanas stāstu vai negaidītu pilsētvides aspektu. Par filmām stāsta to veidotāji un citu nozaru eksperti, piemēram, filmu režisori Ināra Kolmane, Laila Pakalniņa, Dāvis Sīmanis, operatori Miks Zvirbulis un Valdis Celmiņš, producents Gints Grūbe, Rīgas maratona organizators Aigars Nords, pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš, Žaņa Lipkes memoriāla vadītāja Lolita Tomsone u.c. Kopumā aplikācija piedāvā apmeklēt 23 filmu uzņemšanas vietas Rīgā – 22 Latvijā veidotas mākslas filmas un 1 stāsts par starptautisko kino projektu uzņemšanu Rīgā. Aplikācijā iekļautas gan tādas labi zināmas filmas kā "Lāčplēsis" (1930), "Četri balti krekli" (1967), "Pie bagātās kundzes" (1969) un "Vai viegli būt jaunam?" (1986), gan daudziem skatītājiem mazāk zināmas filmas kā "Kiosks" (2013), "Kā gulbji balti padebeši iet" (1957) u.c.

"Kino ir veids, kā iepazīt un apgūt pasauli, tāpēc kino ir arī veids, kā iepazīt pilsētu. Kino mākslinieki veido pilsētas tēlu gan tās iedzīvotāju, gan viesu acīs, un kino un pilsētas attiecības vienmēr ir bijis interesants pētījumu subjekts. Man ir liels prieks, ka šī aplikācija tās lietotājiem ļaus doties pastaigā pa pilsētu, kas iespējams atklās jaunas, līdz šim nezināmas šķautnes pilsētas vēsturē un tēlā. Rīgas ielas, ēkas, laukumi, arī salas ir kino vēstures pilnas, tāpēc es ceru, ka šie stāsti par kino tapšanu un ietekmi uz mums gan vēsturiski, gan mūsdienās, ļaus arvien jaunām skatītāju paaudzēm iepazīties ar spēcīgiem latviešu kino darbiem," stāsta LKA Rīgas Kino muzeja kuratore Agnese Logina, mobilās aplikācijas "Kino pastaiga" satura autore.

Aplikāciju latviešu valodā bez maksas var lejuplādēt "Google Play" un "App Store" aplikāciju veikalos.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!