Jaunā pasaule
10.02.2023

Jānis Buholcs: cilvēki negrib, lai sabojā viņu pasaules uzskatu

Komentē
0

Atgriešanās pasaulē, kāda tā bija pirms 2022. gada 24. februāra, vairs nav iespējama. Nedz Ukrainai, kura karo, nedz Baltijai un citiem sabiedrotajiem, kuri to atbalsta, nedz valstu vadītājiem, kuriem mainījusies līdera prasmju mēraukla. Ir notikušas fundamentālas pārmaiņas mūsu domāšanā un Eiropas kolektīvajā drošībā. Lai gan karadarbība turpinās, jaunās – pēckara – pasaules aprises var saskatīt jau tagad.  

Rakstu, podkāstu un interviju sērijā "Jaunā pasaule" Latvijas un ārvalstu domātāji un publicisti reflektēs par kara izraisītajām pārmaiņām un iezīmēs jaunās pasaules vaibstus. 

Sērijas viesredaktore Rita Ruduša

Otrajā "Jaunās pasaules" podkāstā viesojas Vidzemes augstkolas asociētais profesors Jānis Buholcs, mediju, sociālo mediju un kritiskās domāšanas eksperts. Ar viņu sarunājas Rita Ruduša un Henriks Eliass Zēgners, raugot kopīgi saprast, kāpēc tik daudzi cilvēki Latvijā tic gaišreģiem, ezoterikai un sazvērestības teorijām un kā šo apstākli izmanto propaganda. Konkrēta gadījuma izpēti, uz kuru atsaucas arī podkāsta dalībnieki, vari atrast Solivtas Denisas-Liepnieces rakstā par bulgāru gaišreģi Vangu.

Kā stāsta Jānis Buholcs: "Cilvēkiem negribas, lai kāds sabojā viņu pasaules uzskatu, pārliecību, ka “es zinu kā lietas notiek”. Ticība nepatiesai informācijai ir cieši saistīta ar identitāti: cilvēks investē jūtas, laiku, un ir grūti atteikties no tā – atzīt, ka esi ticis maldināts. Tāpēc mēģinājumi diskutēt, apgāzt uzskatus sastopas ar lielu pretestību." Kāpēc tik daudzi sevi uzskata par kritiski domājošiem un ko tas patiesībā nozīmē? Kāpēc nepatiesu informāciju ir grūti atspēkot un kā tai izplatīties palīdz mūsu uztveres īpatnības? 




Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta saturu atbild biedrība "Ascendum" un interneta žurnāls "Satori".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!