Blogs
04.02.2020

Jā gan, zumm, zumm!

Komentē
0

Kad es dažu labu reizi saku: "Jā gan, zumm, zumm!", cilvēki man jautā, ko tas nozīmē.

Lai to paskaidrotu, man jāatgriežas laikā, kad biju RLMV (Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas) audzēknis. Nevaru gan atcerēties reizi, kad tieši šis teiciens pirmoreiz izskanēja mūsu mazajā tuvo draugu pulciņā. Mēs, kādi pieci zēni, turējāmies kopā – varbūt tāpēc, ka diviem no mums tēvi bija aizsūtīti uz Sibīriju, trešajam tēvs bija kritis, cīnoties vācu armijā, bet ceturtā tēvs, bijušais namīpašnieks, bija aizbēdzis uz Kanādu, no kurienes sūtīja dēlam paciņas. "Jā gan, zumm, zumm!" bija saziņas veids. Nekad neesmu dzirdējis, ka šo teicienu lietotu kāds cits, lai gan tam, manuprāt, piemīt īsteni latvisks skanējums. Pilnīgi nepieņemami būtu teikt: "Nē gan, zumm, zumm!" – tā būtu pilnīga mūsu latviešu valodas kropļošana. Ar "Jā gan, zumm, zumm!" izsaka priecīgu apstiprinājumu. Minēšu dažus piemērus, lai lasītājs zinātu, kā to lietot.

– Vai mums iznāk vēl divi aliņi?
– Jā gan, zumm, zumm!

Vai arī:

– Tu esi gulējis ar Sarmu?
– Jā gan, zumm, zumm!

– Vai tev ir kāds Čabija Čekera ieraksts?
– Jā gan, zumm, zumm!

Esmu centies savā ģimenē saglabāt latviešu valodu un vienmēr esmu par to iestājies. Kad mana meita aizpagājušajā vasarā no Toronto ieradās Rīgā un viņai kāds tramvajā jautāja: "Na sļedušij saiģoš?", viņa ar nelielu angļu akcentu atbildēja: "Jā gan, zumm, zumm!"

Un vēl – nevaru nepieminēt – mūsu mazajā pulciņā bija teiciens: "Cieta roka. Ūdenszīme!" Tam piemita tāda kā zvēresta nokrāsa.

– Nu šito tak tu viņam nepiedosi?
– Cieta roka. Ūdenszīme!

Tas nozīmēja, ka džeks dabūs asiņainu degunu. Tā mēs – latviešu puikas – uz piecdesmito un sešdesmito gadu robežas kopām mūsu tēvu valodu.

Tēmas

Māris Bišofs

Māris Bišofs ir mākslinieks un ilustrators, kurš strādājis ne tikai Latvijā, bet arī Izraēlā, Francijā, ASV un citviet. Viņa zīmējumi publicēti daudzos pasaulē zināmos laikrakstos un žurnālos.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!