"Iļģuciema māsas".
 
Aktualitātes
03.02.2022

Izziņo dokumentālā kino festivāla "Artdocfest/Riga" programmu ar 28 filmām

Komentē
0

No 3. līdz 8. martam Rīgā notiks 2. Starptautiskais dokumentālā kino festivāls Artdocfest/Riga, kurā skatītājiem divās konkursa programmās "Baltijas fokuss" un "Artdocfest", kā arī ārpuskonkursa programmā būs iespēja noskatīties 28 dokumentālās filmas no 14 valstīm.

​​Programmā "Baltijas fokuss" šogad ietvertas 11 starptautiskos festivālos izrādītas un atzinību guvušas filmas. Līdztekus Baltijas valstu filmām programmā ietverti arī Baltijas jūras reģiona valstu Dānijas, Krievijas, Polijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas kino darbi. Izvēlēto filmu vidū ir dāņu režisora Jonasa Pohera Rasmusena filma "Bēgšana", kurā režisors ar animācijas palīdzību ataino kāda sava skolasbiedra viņam uzticētu skarbu dzīves stāstu. Filma ir guvusi plašu atzinību festivālos un ir Dānijas nominācija ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars. Poļu režisors Pāvels Lozinskis savā darbā "Balkona filma" caur it kā ikdienišķām sarunām ar garāmgājējiem rada spēcīgu mūsdienu Polijas portretējumu. Savukārt Lietuvas dokumentālajā filmā "Es būšu tev blakus" režisori Maksimilians Dežuā un Virgīnija Vareikite seko divu spēcīgu sieviešu centieniem samazināt pašnāvību skaitu viņu dzimtajā idilliskajā mazpilsētā.

Konkursa programmā "Artdocfest" iekļautas 19 filmas, kas atspoguļo gan bijušās Padomju Savienības teritorijā dzīvojošu autoru skatījumu, gan ārvalstu autoru skatu uz dzīvi šajā teritorijā. Daudzos starptautiskos festivālos apbalvotā Šveices dokumentālā filma "Sala" ir režisoru Svetlana Rodina un Lorāns Stūps valsts novārtā pamestas Kaspijas jūras salas iedzīvotāju meditatīvs vērojums.  Režisora Renato Boraijo Serano filma "Ivannas dzīve" ir reizē dzīvi apliecinošs un melanholisks vēstījums par jaunu ņencu sievieti, viņai atsakoties no dzīves tundrā un pārceļoties uz pilsētu. Konkursa programmā ietverta arī Latvijas kopražojuma filma "Šis lietus nekad nebeigsies", kurā jauna ukraiņu režisore Alina Gorlova aizved skatītājus spēcīgā un vizuāli aizraujošā ceļojumā cauri nebeidzamam kara un miera ciklam.


"Ivannas dzīve".

Festivāla "Baltijas fokuss" konkursa programmā iekļautas divas Latvijas filmu pirmizrādes. Festivālu atklās režisores Ievas Ozoliņas dokumentālā filma "Mana māte valsts" – aizkustinošs stāsts par jaunas sievietes adopcijas ceļā zaudēto māsu meklējumiem, kad likuma robežas jau ir izsmeltas. Savukārt festivālu noslēgs režisores Elitas Kļaviņas filma "Iļģuciema māsas" – skaudrs stāsts par trīs sieviešu likteņiem, cerībām un ilgām pēc cilvēcīgas attieksmes ārpus cietuma mūriem.

"Gan dokumentālā kino veidotāji, gan skatītāji šobrīd kļūst par pasaules sašķelšanās lieciniekiem. Mēs atkal vērojam milzīgus pretnostatījumus, kas jebkurā brīdī var pārtapt reālā karā. Šajā situācijā palūkoties uz sevi ar skatu no malas caur dokumentālā kino autora prizmu kļūst arvien aktuālāk un glābjošāk. Tādēļ mūsu festivāla programmā esam iekļāvuši daudzas filmas, kas skatītājiem piedāvā šo iespēju", tā šī gada Artdocfest/Riga programmu raksturo festivāla dibinātājs Vitālijs Manskis.

Festivāla seansi tradicionāli notiks festivāla mājās – kinoteātrī "Splendid Palace". Biļetes uz festivāla filmām var iegādāties kinoteātra "Splendid Palace" kasē vai mājaslapā. Seansu norise tiks organizēta "zaļajā režīmā" (uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas faktu apliecinošu dokumentu). Pilna festivāla programma un detalizētāka informācija atrodama mājaslapā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!