Dārta Sarma
pirms 6 gadiem
Diezgan labs raksts, kaut gan es nepiekrītu autores uzskatiem par to, ko nozīmē būt vīrietim vai sievietei. Un man žēl, ka autore uzskata, ka vari būt trans. vīrietis, tikai ja lieto hormonus un veic plastisko ķirurģiju.

Luiza Briede
pirms 6 gadiem
Pēc raksta nopratu, ka autorei tuvas ir t.s. "vīriešu nodarbes", bet neredzēju apgalvojumu, ka viņa sevi uzskata par vīrieti. Turklāt viņa pati minēja līdzību par vīrieti, ja viņš valkā kleitas, audzē garus matus, taču sevi par sievieti neuzskata. Jo galvenā doma rakstā taču bija spēja brīvi justies savā ķermenī un darīt to, kas patīk neatkarīgi no tā, ko par to saka vairākums un kādas ir sociālās lomas. Un, jā, esmu manījusi tendenci, ka daļa vīriešu nedaudz baidās, ka sievietes varētu "okupēt" viņu pasauli un tāpēc izvēlas sievietēm grūtāk pieejamus vaļaspriekus, lai norobežotos.Lai gan es negribu vispārināt un attiecināt to uz visiem.

Krista Vitola
pirms 6 gadiem
Liekas, ka autore ir apjukusi, jo neidetificējas ar dzimumu, bet tomēr identificējas gan, jo izvēlas dzīvot kā tipisks vīrietis. Vispār interesanta un būtiska tēma, jo masu uzvedības likumiem neapzināti/apzināti pakļaujas arī vīrieši, tātad cietējas ir ne tikai sievietes.

Inga Zeide
pirms 6 gadiem
No kurs pus ta cilēks i? Ja būt no ventiņ, ta skaidrs - viš! Ta nav japras - puis vai meit. Viš i viš.

Circus Maximus
pirms 6 gadiem
Lai liberāļiem veicas. Tomēr gribas Ievu paķircināt ar vienu citāts iz Tacita par liberālu ģermāņu cilti, kas atsķiras no kaimiņu ciltīm ar vienu būtisku niansi - Cetero similis, uno differunt - femina dominatur. Tamquam libertas degenerat...

Joks, protams.

Jānis Vētra
pirms 6 gadiem
Lasot jau trešo autores rakstu Satori.lv, var novērtēt, ka viņas radītais literārais varonis (varone?), kas tiek izteikts pirmajā personā, kļūst aizvien kolorītāks, jauniem štrihiem bagātāks. Tas priecē. Ar interesi gaidu nākošo nodaļu novelē (bet varbūt - romānā). Literāro darbu autoru reālā personiskā dzīve kā allaž paliek laikabiedriem neziņas miglā un tās rekonstrukcija sākas (veiksminiekiem) pēc gadiem 150. Vēlējums Ievai Skrebelei - neapstāties pie sasniegtā!

martell
pirms 6 gadiem
Kā personīgo sajūtu apkopojums - ir ok. Tikai problēma tā, ka teorētiski liberālisms nevadās pēc autoritatīviem uzstādījumiem. Teorētiski. Bet praktiski vadās gan, tikai autoritātes ir citas. Ja meinstrīma autoritātes saka, ka minibrunči un skūtas kājas ir skaisti, tad šajā sabiedrības struktūrā ir grūti konkurēt ar citādu autoritāti. Hierarhiju neviens nav atcēlis arī liberālismā, domāju arī Frankfurtē ne.

Otra lieta, kas ieduras acīs. Kā abstraktas un bezpersoniskas diskusijas objekti, Jūsu argumenti ir saprotami un pieņemami. Bet tas ir tā robotizēti, racionāli un bezgala loģiski. Un ar tādu kā maksimālisma piedevu. Kamēr neiesaistās personīgās emocijas. Taču kad tas notiek, tad Dievs vien zina - sagribēsiet kļūt par daudzbērnu māti vai doties uz Afganistānas tuksnešiem. Jūs taču zināt, ka cilvēku lēmumi mēdz būt iracionāli, uz kompromisiem orientēti..

Godo
pirms 6 gadiem
Beidzot viens normāls raksts. Autors (-e) ieņēmis savi psihoizjūtai atbilstošu pozīciju un mierīgi dragā, iepretim tām "nabadzītēm", kuras tik ļoti iejutušās upura lomā, ka vairs neredz, ka dzimumu līdztiesību pārvērtušas žēlabās, kāpēc esmu piedzimusi par sievieti, vīriešiem vieglāka dzīve, būtu es vīrietis, tad gan...utt. Cepuri nost autoram (-ei) un nost ar gaudotājām, žēlabniecēm un feministēm, kuras gribētu būt vīrietes, bet nevar un tad nu atriebjas visiem. Sievietēm, ka tās grib būt sievietes un vīriešiem par to, ka ir vīrieši.

Dead Bull
pirms 6 gadiem
Savdabīgi autorei priekšstati, ko nozīmē būt par sievieti un vīrieti!

Būt par sievieti, kā es – vīrietis to saprotu, ir dabas dota privilēģija caur sevi radīt komplicētāko Visumā zināmo fizisko struktūru un gādāt, lai tā izdzīvo un tajā tiktu ielikti pamati izaugsmei par personību un intelektuālu būtni. Atkarībā no laikmeta izturēšanās šabloni, kas veicina šo misiju, ir sievišķība.

Nevēlos tevi noniecināt, bet ja tu pretendē būt par vīrieti sievietes ķermenī – tev jāraksta par savas personības būtību, nevis visādām ārišķībām, ar kurām te piesmērēts, es atvainojos, pilns palags. Tas, kurā vietā un ko tu skuj, vai neskuj, kādu apģērbu un apavus valkā, kādu kosmētiku lieto vai nelieto, kā izturies gultā vai sadzīvē, pats par sevi tevi nepadara par vīrieti.

Ja tev nav pieņemama sievišķība, lai ko tas šajā laikmetā arī nenozīmētu, atceries, ka vīrieši ir tie, ar kuru starpniecību dabas māte eksperimentē un meklē sugas izdzīvošanai perspektīvākos risinājumus, un vīrišķīgu personību raksturo dziņa piedalīties šajā spēlē. Daudzveidīgajās fiziskajās un intelektuālajas izpausmēs tā ir ekstrēma laimes spēle, un laikabiedriem daudzas no tām var šķist Darvina balvas cienīgas muļķības.

Maskulīnas personības iekšējais dzinulis ir sasniegt un pārbīdīt savu spēju robežas. Vīriešu vēsturiskos sasniegumus zinātnē, tehnoloģijās, militārajās prasmēs utt. neizvērsīšu – sievietēm it kā neesot bijis ļauts piedalīties. Bet mūsdienās šo dziņu visuzskatāmāk var novērot ekstrēmo sportu jomā, kurā jaunas disciplīnas izgudro praktiski tikai vīrieši. Par maskulīnu personību tevi padara nevis pati nodarbošanās kā tāda, bet mentālā attieksme, ar kādu tu nododies un sevi veltī tai vai citai nodarbei. Tas, ka tev patīkot cīņas māksla un ieroči, tevi nepadara vīrišķīgāku. Kļūšana par cīnītāju vispirms nāk ar apziņu, ko dziļākajā būtībā nozīmē cīņa un kādam nolūkam domāti ieroči, un kaislību un drosmi meklēt prasmju robežas un tās pārbīdīt. Ja sāpes, ievainojumi, traumas un "šoreiz-gan-bija-tuvu" sajūta tevi izaicina vēl vairāk Tai pietuvoties – visu cieņu, bet tavs teksts bija tik pilns visādu mazsvarīgu bābisku ārišķību, ka piedod – neticu.

Arī dominēšana attiecībās ar vīriešiem pati par sevi nepadara tevi vīrišķīgu. Kapteinis uz kuģa ir nevis tas, kurš izrīko, kaut arī ārēji tā izskatās, bet tas, kurš par visu atbild – gan par saviem lēmumiem, gan par komandas kļūdām, un kritiskā situācijā – ar savu dzīvību. Atbildi, kas esi pāra attiecībās – patiesi maskulīna līdere, vai vienkārši bargās kundzes fetiša apmierinātāja, varētu sniegt "Titānika tests", kad vienam no jums būtu "jāpaliek aiz glābšanas laivas borta". Vai tu izvēlēsies un pavēlēsi, lai izdzīvo tavs partneris, un viņš pakļausies, ka tev pieder galavārds arī šādas dilemmas priekšā, būs patiesības mirklis, kas galu galā jūs abi esat. Tas, ko tu apraksti, kas vīriešiem attiecībās ar tevi atļauts un kas aizliegts, vairāk izskatās pēc princeses kaprīzēm, nevis autoritatīva līdera izvirzītām pamatotām prasībām.

akmens
pirms 6 gadiem
Ieva Skrebele raksta par lietām, no kurām neko nejēdz. Tāda viņas nostāja saucās par psiholoģijas profanāciju.

ievaj
pirms 6 gadiem
interesantas pārdomas, tomēr man nekļuva līdz galam skaidrs, kā tās interpretēt.

šīs pārdomas eksplicīti pozicionētas kā atbilde uz "būt sievietei", taču mūsu izpratne par augšminētā raksta nozīmi atšķiras, spriežot pēc diviem fragmentiem, kuros atstāstāt tā uztverto saturu:

1) [..] tiek aprakstīta itin bieži sastopama situācija: bērns piedzīvo pubertāti, konstatē, ka viņa ķermenis ir kļuvis par sievietes ķermeni, un secina – jāsāk uzvesties kā sievietei. Rezultātā arī apkārtējie ļaudis sāk pret viņu izturēties kā pret sievieti.

2) [..] rakstā aprakstījusi situāciju, kurā bērns pusaugu gados pakļaujas grupas spiedienam un ne tikai sāk uzvesties noteiktā veidā, bet arī pats savu personību sāk asociēt ar attiecīgo dzimumu.

kā fellow filoloģi un autori mani tīri praktiski interesē, kā tieši jūs nonācāt pie šādiem secinājumiem? līdztekus izvērstāka interpretācija palīdzētu saprast arī jūsu pašas rakstu iespējami adekvāti - saprast, kā tieši darbojas tā iecere, kas ir tas saturs, uz ko tas tiecas atbildēt.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!