Rolands Kalniņš
 
Aktualitātes
23.05.2017

Izveidoti divi videostāsti par režisoru Rolandu Kalniņu

Komentē
0

Mobilā televīzija, lietotne LMT Straume piedāvā divus videostāstus par latviešu režisoru Rolandu Kalniņu, kurš tikko atzīmējis deviņdesmit piekto dzimšanas dienu, un viņa nepabeigto filmu "Piejūras klimats".

Rolands Kalniņš ir viens no pēdējiem un izcilākajiem Latvijas klasiskā kino laikmeta pārstāvjiem, viņš pieredzējis un veicinājis nacionālā kino atdzimšanu pēc Otrā pasaules kara, jau kopš 1947. gada strādājot pie filmu uzņemšanas, un pats aktīvi piedalījies Latvijas kino zelta fonda veidošanā; Latvijas kultūras kanonā iekļautas pat divas Rolanda Kalniņa filmas – "Ceplis" (1972) un "Es visu atceros, Ričard! / Akmens un šķembas" (1966). Starp Rolanda Kalniņa pazīstamākajām filmām ir arī "Elpojiet dziļi / Četri balti krekli" (1967), "Akmeņainais ceļš" (1983), "Ja mēs visu to pārcietīsim" (1987). Rolands Kalniņš ir vienīgais Latvijas kinorežisors, kurš vēl 85 gadu vecumā aktīvi strādājis, pabeidzot pilnmetrāžas spēlfilmu "Rūgtais vīns" (2007), bet 95 gadu vecumā ir aktīvs Latvijas kultūras dzīves dalībnieks un regulārs kinoapmeklētājs.

LMT Straumes veidotajā kinostāstā kino kritiķe un Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, Rolanda Kalniņa filmu aktieri un mākslinieki stāsta par režisora daiļrades unikalitāti. Videostāstā piedalās arī pats Rolands Kalniņš.

Tāpat LMT Straume piedāvā videostāstu par Rolanda Kalniņa nepabeigto filmu "Piejūras klimats", kurā Dita Rietuma un filmas režisors Rolands Kalniņš stāsta par šī unikālā darba tapšanu un likteni: 1974. gadā tika uzsākta filmēšana, taču filma tā arī nekad netika pabeigta. Pēc pirmā materiāla noskatīšanās Maskava izdeva pavēli mainīt tās stilistiku, bet vēlāk – pārtraukt filmas uzņemšanu vispār.

Videostāsts "Latvijas kino kanons – Rolands Kalniņš" un citi Latvijas kino veltīti materiāli skatāmi arī lietotnē LMT Straume un internetā. Par godu režisora jubilejai, Rolanda Kalniņa filmas iespējams vērot LMT Mājas viedtelevīzijā. Režisora daiļrades cienītāji aicināti piedalīties Twitter sarunā, lietojot tēmturi #LMTstraume.  

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!